Τραμπ: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν ήμουν πρόεδρος

0


Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε χθες Δευτέρα πως «η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ «δεν θα είχε συμβεί ποτέ» εάν εκείνος ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τον εφιάλτη εκείνης της ημέρας», είπε ο Τραμπ σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε θέρετρο γκολφ, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν χρόνο η Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



zougla.gr

Μεξικό: Ο κυκλώνας Μίλτον απειλεί τη χερσόνησο Γιουκατάν πριν κατευθυνθεί στη Φλόριντα

0


Ο κυκλώνας Μίλτον ισχυροποιήθηκε στην ανώτατη κλίμακα πλησιάζοντας τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, πριν από την αναμενόμενη άφιξή του – τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη – στη Φλόριντα των ΗΠΑ, η οποία επλήγη πρόσφατα από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Χέλεν.

Ο Μίλτον, ένας κυκλώνας «κατηγορίας 5» στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, πλησιάζει την ώρα που Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού κατά την έλευση του κυκλώνα Χέλεν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 230 ανθρώπων στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων 15 στη Φλόριντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν δεν αλλάξει πορεία, ο Μίλτον προβλέπεται να γίνει ο χειρότερος κυκλώνας που θα πλήξει την περιοχή Τάμπα εδώ και έναν αιώνα, προειδοποίησαν χθες Δευτέρα οι μετεωρολόγοι.

Ο κυκλώνας αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη αμερικανική πολιτεία, από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, έχοντας σαρώσει τη Δευτέρα και την Τρίτη τη βόρεια ακτή της μεξικανικής χερσονήσου Γιουκατάν, στον Κόλπο του Μεξικού.

Με θυελλώδεις ανέμους έως και 285 χλμ/ώρα, σύμφωνα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC), ο Μίλτον αναμένεται να προκαλέσει «καταστροφικά κύματα» στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ προειδοποίησε τους κατοίκους του Γιουκατάν για τον κίνδυνο «καταρρακτωδών βροχοπτώσεων», μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Κάτοικοι της χερσονήσου σφράγιζαν χθες πόρτες και παράθυρα κτηρίων, ενώ αλιευτικά σκάφη επέστρεφαν μαζικά στο λιμάνι.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα της Χέλεν, οι κάτοικοι της Φλόριντα προετοιμάζονται για την άφιξη του νέου κυκλώνα, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους. «Την προηγούμενη φορά, τα αυτοκίνητα είχαν χαθεί κάτω από τα νερά, εδώ στον δρόμο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ντέιβιντ Λεβίτσκι από το Τρέζουρ Άιλαντ, ένα μικρό νησί της Φλόριντα με 6.500 κατοίκους. «Αλλά, όλα δείχνουν πως αυτήν τη φορά το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς θα είναι οι (θυελλώδεις) άνεμοι», συμπλήρωσε ο Λεβίτσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα, ο Ρον ΝτεΣάντις, προειδοποίησε τους κατοίκους των περιοχών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να απομακρυνθούν άμεσα. «Έχετε χρόνο να φύγετε. Σας παρακαλώ, να το κάνετε», τους παρότρυνε. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εκκένωση των απειλούμενων περιοχών, οι Αρχές επιτρέπουν τη δωρεάν διέλευση οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων.

Ο κυκλώνας Μίλτον προβλέπεται ότι θα διασχίσει την πολιτεία από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 51 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα.

Στο Ορλάντο, μια πόλη όπου βρίσκονται πολλά πάρκα ψυχαγωγίας, εκατοντάδες αυτοκίνητα σχημάτιζαν τη Δευτέρα τεράστιες ουρές σε σημεία διανομής σακιών με άμμο.

Ο 29χρονος Ντόμινικ Τουτσαρόνε δήλωσε στο AFP ότι δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει την περιοχή, αλλά παραδέχτηκε ότι ανησυχούσε. «Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το μάτι ενός κυκλώνα πέρασε από το Ορλάντο», είπε.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, Κάμαλα Χάρις, επέκρινε έντονα τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ για «πολιτικά παιχνίδια», σχολιάζοντας τις κατηγορίες του περί ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στα θύματα του κυκλώνα Χέλεν. Είναι «ανεύθυνο και εγωιστικό» να επιδίδεται σε πολιτικά παιχνίδια αυτήν τη στιγμή, σε περίοδο κρίσης, κατήγγειλε η Χάρις.



zougla.gr

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης

0


Διαβάστε στο zougla.gr τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα των εφημερίδων της Τρίτης.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τους τίτλους στην πρώτη σελίδα των εντύπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



zougla.gr

Ζάμπια: Τουλάχιστον 10 νεκροί από κατολίσθηση σε λατομείο

0


Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας κατολίσθησης σε λατομείο στη νοτιοδυτική Ζάμπια, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι Αρχές της αφρικανικής χώρας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εξορυκτικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν αρκετοί άνθρωποι, ανακοίνωσε η Τσάριτι Μουνγκάνγκα, επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης στην Κεντρική Επαρχία της Ζάμπιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξι ανήλικοι διασώθηκαν, ενώ ανασύρθηκαν εννέα πτώματα. Ένας τραυματίας υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε δέκα, διευκρίνισε η αστυνομία.

Οι Αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν στο λατομείο την ώρα της κατολίσθησης.

Στην πλούσια σε μεταλλεύματα Ζάμπια, τα δυστυχήματα είναι συχνά σε λατομεία-ορυχεία που δεν έχουν άδεια και δεν πληρούν τους κανονισμούς ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Χακαΐντε Χιτσιλέμα εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία, υπογραμμίζοντας την ανησυχία του για τις ζωές που χάνονται εξαιτίας παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων.



zougla.gr

Ιράν: Εκρήξεις κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν

0


Εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν στο Ιράν, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα Iran International.

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από ασκήσεις εκπαίδευσης συστημάτων αεράμυνας που έλαβε πρόσφατα το Ιράν από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης διέψευσαν τους ισχυρισμούς της ιστοσελίδας Iran International και ανέφεραν ότι «δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου από εχθρικά αεροπλάνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ





zougla.gr

«Όσο υπάρχει κατοχή, η περιοχή θα παραμείνει μια ωρολογιακή βόμβα» λέει ανώτερος ηγέτης της Χαμάς

0


Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάλ δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα αναγεννηθεί «σαν φοίνικας» από τις στάχτες της, παρά τις βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια ενός έτους πολέμου με το Ισραήλ, και ότι συνεχίζει να στρατολογεί μαχητές και να κατασκευάζει όπλα.

Ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο, ο Μεσάλ πλαισίωσε τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης που εκτείνεται σε 76 χρόνια, που χρονολογείται από αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα» ή «καταστροφή», όταν πολλοί εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948 που συνόδευσε τη δημιουργία του Ισραήλ.

«Η παλαιστινιακή ιστορία είναι φτιαγμένη από κύκλους», δήλωσε στο Reuters ο 68χρονος Μεσάλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς υπό τον γενικό ηγέτη Γιαχία Σινουάρ, σε συνέντευξή του.

Περνάμε από φάσεις όπου χάνουμε μάρτυρες και μέρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, αλλά στη συνέχεια το παλαιστινιακό πνεύμα αναγεννάται ξανά, όπως ο φοίνικας, χάρη στον Θεό

Ο Μεσάαλ, ο οποίος επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας το 1997 (δείτε παρακάτω την περιληπτική κατασκοπευτική ιστορία), αφού του χορηγήθηκε δηλητήριο και ήταν γενικός ηγέτης της Χαμάς από το 1996-2017, δήλωσε ότι η ισλαμιστική μαχητική ομάδα εξακολουθεί να είναι σε θέση να στήνει ενέδρες εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων.

Οι Χαλέντ Μεσάλ και Ισμαέλ Χανίγια, ο προκάτοχος και ο διάδοχος σε στιγμές χαλαρότητας.

Ο Μεσάλ έχοντας εξαντλήσει το περιθώριο των θητειών ως πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, πλέον θεωρείται σαν ανεπίσημος διπλωμάτης

«Χάσαμε μέρος των πυρομαχικών και των όπλων μας, αλλά η Χαμάς εξακολουθεί να στρατολογεί νέους άνδρες και συνεχίζει να κατασκευάζει σημαντικό μέρος των πυρομαχικών και των όπλων της», δήλωσε ο Μεσάλ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Μεσάλ εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στη Χαμάς και να αποτελεί στόχο του Ισραήλ, επειδή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ηγεσία της για σχεδόν τρεις δεκαετίες και θεωρείται ευρέως ως κορυφαίο διπλωματικό της πρόσωπο. Τα σχόλιά του φαίνεται να αποσκοπούν ως μήνυμα ότι η ομάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται όποιες απώλειες και αν έχει, δήλωσαν οι αναλυτές της Μέσης Ανατολής στο Reuters.

«Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι (η Χαμάς) είναι ακόμα ζωντανή και κλωτσάει και … πιθανότατα θα επιστρέψει κάποια στιγμή στη Γάζα», δήλωσε ο Joost R. Hiltermann, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της International Crisis Group.

Είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει διευκρινίσει ένα σχέδιο για τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος, και αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στη Χαμάς να επανέλθει, αν και ίσως όχι με τέτοια δύναμη ή με την ίδια μορφή.

Ο Χαλέντ Μεσάλ ως πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου, θεωρείται το Νο3 της Χαμάς, πίσω από τους Σινουάρ και τον Χαλίλ Αλ Χάγια.

Η ειρήνη με πρωθυπουργό τον Νετανιάχου δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο

Ο Μεσάαλ δήλωσε ότι δεν βλέπει προοπτικές για ειρήνη όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται στην εξουσία.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, ο ιδρυτικός χάρτης της οποίας δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, παρά μόνο ως κατακτητή, για την αποτυχία εξασφάλισης της ειρήνης. Η Χαμάς μοιράζεται σε μια μειοψηφία που θεωρεί την επιστροφή στα σύνορα του 1967 ως ρεαλιστική λύση (κάποτε και ο Μεσάλ υποστήριζε το ίδιο) και την πλειοψηφία που ζητά την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών από τα παλαιστινιακά εδάφη του 1948.

«Όσο υπάρχει η (ισραηλινή) κατοχή, η περιοχή παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε ο Μεσάλ.

H απόπειρα δολοφονίας από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε την εντολή στην Μοσάντ, να δολοφονήσει τον Χαλέντ Μεσάλ. Οι επίδοξοι δολοφόνοι σκόπευαν να ψεκάσουν το αυτί του Μεσάλ με μια ουσία όπως θα έβγαινε από το αυτοκίνητό του στο Αμάν της Ιορδανίας, την ώρα που ένας εξ αυτών θα άνοιγε ένα κουτάκι αναψυκτικού. Η κόρη του το είδε και φώναξε μέσα από το όχημα και οι φρουροί συνέλαβαν τους δύο πράκτορες και οι υπόλοιποι τέσσερις που βρίσκονταν στην περίμετρο, κρύφτηκαν στην Ισραηλινή πρεσβεία η οποία περικυκλώθηκε από τον στρατό.

Αμέσως ο Μεσάλ έδειξε συμπτώματα υπερβολικής δόσης οπιοειδών, καθώς το δηλητήριο ήταν συμπυκνωμένο παράγωγο της φεντανύλης. Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το αντίδοτο, απειλώντας να διακόψει διπλωματικές σχέσεις και να δικάσει τους πράκτορες. Όταν ο Νετανιάχου δεν υποχώρησε, ο βασιλιάς Χουσεΐν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, πως θα διακόψει την συνθήκη ειρήνης Ιορδανίας-Ισραήλ και θα κρεμάσει τους πράκτορες της Μοσάντ σε δημόσια θέα.

Τότε με παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον ο Νετανιάχου υποχώρησε και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ε.Ε. και μετέπειτα επικεφαλής της Μοσάντ, Εφραίμ Χαλεβί, πέταξε με το αντίδοτο στην Ιορδανία. Αφότου ο Μεσάλ άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ο Χαλεβί είπε στον Νετανιάχου πως οι Ιορδανοί νιώθουν ταπεινωμένοι που ο φιλοξενούμενός τους παραλίγο να δολοφονηθεί από το Ισραήλ στην χώρα τους. Πρότεινε να απελευθερωθεί ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς σεΐχης Αχμάντ Γιασίν.

Μετά από πολλή σκέψη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποχώρησε και όπως ανέφερε ο Χαλεβί στην εξιστόρησή του στους Times of Israel ζήτησε ενημέρωση με τον βασιλιά Χουσεΐν ενημερώνοντάς τον για την πρόθεση του Ισραήλ, να ανταλλάξει τους πράκτορες με τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, υπό την προϋπόθεση της βασιλικής χάρης στους πράκτορες. Έτσι, ο βασιλιάς φάνηκε δυνατός στον λαό του και το Ισραήλ πήρε πίσω τους 6 πράκτορες του.

Πηγές: Reuters, Times of Israel



in.gr

Στράτος Τζώρτζογλου για την κατάθλιψη: «Έφτασα σε σημείο να μη θέλω να τρώω και να κάνω μπάνιο»

0


«Για να έρχομαι στην σχολή του Κουν, έριχνα στο λεωφορείο χαλίκια αντί για κέρματα. Με όσα συνέβαιναν στην αρχή της καριέρας μου, μπορούσες να καβαλήσεις το καλάμι και να τρέχεις, εγώ δεν το ήθελα», είπε αρχικά ο Στράτος Τζώρτζογλου.

Αναφερόμενος στη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη, αποκάλυψε πως ξεκίνησε μετά τον θάνατο της μητέρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε περισσότερα στο govastileto.gr



zougla.gr

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η τραγουδίστρια Σίσι Χιούστον, μητέρα της Γουίτνεϊ Χιούστον

0


Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια του γκόσπελ Σίσι Χιούστον, μητέρα της Γουίτνεϊ Χιούστον, πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η νύφη της.

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνω τον θάνατο της πολυαγαπημένης μας Σίσι Χιούστον. Παρακαλώ, προσευχηθείτε για την οικογένεια Χιούστον» ανέφερε η Πατ Χιούστον στην ανάρτησή της στο Instagram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Έμιλι Ντρίνκαρντ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν τραγουδίστρια της σόουλ και του γκόσπελ. Στη μακροχρόνια καριέρα της έκανε φωνητικά για τον Έλβις Πρίσλεϊ μέχρι και την Αρίθα Φράνκλιν, ως μέλος του συγκροτήματος The Sweet Inspirations. Ηχογράφησε εκατοντάδες τραγούδια και η φωνή της ακούγεται να συνοδεύει τον Τζίμι Χέντριξ αλλά και την Μπιγιονσέ.

Στη σόλο καριέρα της κέρδισε δύο βραβεία Γκράμι για τα άλμπουμ “Face to Face” και “He Leadeth Me” στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η κόρη της, η Γουίτνεϊ Χιούστον, ήταν μια από τις μεγαλύτερες Αμερικανίδες τραγουδίστριες και έγινε διάσημη παγκοσμίως με τραγούδια όπως “I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)” και “I Will Always Love You.” Βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της το 2012, σε ηλικία 48 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σίσι Χιούστον ήταν επίσης θεία των τραγουδιστριών Ντιόν Γουόργουικ και Ντι Ντι Γουόργουικ και εξαδέλφη της τραγουδίστριας της όπερας Λεοντίν Πράις.



zougla.gr

ΕΡΓΑΝΗ: Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες προσλήψεις… δεν πληρώνουν καλά

0


Εκπαιδευτικοί, σερβιτόροι και μπάρμαν, υπάλληλοι υποδοχής και ρεσεψιονίστ, υπάλληλοι γραφείου, πωλητές και ταμίες, λαντζέρηδες και καθαριστές/τριες είναι τα επαγγέλματα που παρουσιάζονται οι περισσότερες προσλήψεις στην περίοδο 2015-2023.

Τα παραπάνω ευρήματα καταγράφονται στο τελευταίο τεύχος «7 Ημέρες Οικονομία» της Eurobank και «πατούν» πάνω στα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ τα οποία δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2013.

Τα επαγγέλματα με το υψηλότερο άθροισμα ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι συνήθως κακοπληρωμένα

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα επαγγέλματα; Όλα έχουν σχετικά χαμηλούς μισθούς με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί η οικονομία να απέχει από τον στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για «πολλές, σταθερές, καλοπληρωμένες δουλειές».

Ανοίγουν θέσεις εργασίας αλλά με σχετικά χαμηλούς μισθούς

Κάτι δεν πάει καλά

Φαίνεται λοιπόν πως εφαρμόζεται μια πολιτική με γνώμονα το λεγόμενο ανταγωνιστικό «πλεονέκτημα» των χαμηλών μισθών που ουσιαστικά δεν βοηθά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενώ τα νοικοκυριά παραμένουν εγκλωβισμένα στην μέγγενη της ακρίβειας που ψαλιδίζει τις πενιχρές αποδοχές των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας διατηρούνται αναλλοίωτες, η παραγωγική βάση δεν εκσυγχρονίζεται, το εμπόριο και οι χαμηλής εξειδίκευσης υπηρεσίες κυριαρχούν. Το brain drain των νέων που μεταναστεύουν για να βρουν καλύτερη εργασία συνεχίζεται.

Το επάγγελμα με το υψηλότερο άθροισμα ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων

Από την ανάλυση των δεδομένων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι το επάγγελμα που παρουσιάζει το υψηλότερο άθροισμα ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων και το υψηλότερο μέσο ετήσιο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων την υπό εξέταση περίοδο είναι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, δηλαδή της προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά φροντιστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Την περίοδο 2015-2023 το αντίστοιχο ετήσιο ισοζύγιο ανέρχεται συνεχώς και από τους 75,0 χιλ. διαμορφώθηκε στους 110,8 χιλ. (+35,9 χιλ. απασχολούμενοι).

Στιγμιότυπο από το Δημοτικό Σχολείο, την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιά

Έπεται η επαγγελματική κατηγορία των σερβιτόρων-τραπεζοκόμων-μπάρμαν όπου το αντίστοιχο ετήσιο ισοζύγιο ανήλθε από τους 68,5 χιλ. το 2015 στους 110,5 χιλ. το 2023 (+42,0 χιλ. απασχολούμενοι ή +1,6 φορές).

Σε άλλη μία επαγγελματική κατηγορία που σχετίζεται άμεσα με τον τουριστικό κλάδο, στους υπάλληλους υποδοχής και ενημέρωσης πελατών – ρεσεψιονίστ – γκρουμ – καμαριέρες – διευθυντές/ντριες ξενοδοχείων το ετήσιο ισοζύγιο αυξήθηκε κατά 1,6 φορές ή κατά 24,4 χιλ. απασχολούμενους, δηλαδή από τους 40,3 χιλ. το 2015 στους 64,7 χιλ. το 2023.

Άμεση σχέση με τον τουριστικό κλάδο έχει και το επάγγελμα των μαγείρων-ψηστών που ακολουθεί στη σχετική κατάταξη, με το σχετικό ισοζύγιο να ανέρχεται από τους 33,8 χιλ. το 2015 στους 55,7 χιλ. το 2023 (+1,7 φορές ή +21,9 χιλ. απασχολούμενοι).

Πολλά τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό

Ακολουθεί στη σχετική κατάταξη η επαγγελματική κατηγορία των γραμματέων – δακτυλογράφων υπαλλήλων γραφείου η οποία περιλαμβάνει πλήθος εργαζομένων που έχουν διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης (π.χ. απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας μη-τριτοβάθμιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και αντικείμενο σπουδών (π.χ. οικονομολόγοι, δικηγόροι, φιλόλογοι κ.λπ.). Η μη κατηγοριοποίησή τους στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με βάση το αντικείμενο σπουδών δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τις καθαρές προσλήψεις (διαφορά προσλήψεων-αποχωρήσεων) ανά ειδικότητα. Το ετήσιο ισοζύγιο από τους 23,6 χιλ. εργαζόμενους το 2015 αυξήθηκε στους 45,0 χιλ. το 2023 (+21,4 χιλ. απασχολούμενοι ή +1,9 φορές).

Και η επαγγελματική κατηγορία των λαντζέρηδων η οποία ακολουθεί στην κατάταξη είναι άμεσα σχετιζόμενη με τον κλάδο του Τουρισμού. Το ετήσιο ισοζύγιο του συγκεκριμένου κλάδου αυξήθηκε κατά 7,9 χιλ. απασχολούμενους (ή +1,5 φορές) στους 24,5 χιλ. το 2023 από τους 16,6 χιλ. το 2015.

Ακολουθεί το επάγγελμα των καθαριστών-καθαριστριών που και αυτό σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το κλάδο του Τουρισμού. Οι αντίστοιχες ετήσιες ροές προσλήψεων-αποχωρήσεων από τις 11,6 χιλ. το 2015 ανήλθαν στις 34,4 χιλ. το 2023 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,0 φορές ή κατά 22,8 χιλ. απασχολούμενους.

Ο τουρισμός απορροφά πολλές ειδικότητες

Η επόμενη επαγγελματική κατηγορία που ακολουθεί στην κατάταξη είναι οι ανειδίκευτοι εργάτες η οποία περιλαμβάνει γενικά ανειδίκευτους εργάτες καθώς και λοιπές κατηγορίες αυτών δηλαδή ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας και κτηνοτροφίας, δημοσίων έργων, μεταποιητικών βιομηχανιών, μεταποιητικών μηχανών, ορυχείων, κατασκευών, μεταποίησης και μεταφορών. Το ετήσιο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων από τους 17,1 χιλ. το 2015 αυξήθηκε στους 18,2 χιλ. το 2023 (+1,1 φορές ή +1,1 χιλ. απασχολούμενοι).

Ακολουθεί η επαγγελματική ομάδα των ηθοποιών – τραγουδιστών – μουσικών – χορευτών – σκηνοθετών – χορογράφων -ντισκ τζόκεϊ – μάγων – ζογκλέρ – μίμων και τέλος η επαγγελματική ομάδα των οδηγών στην οποία συμπεριλαμβάνονται οδηγοί λεωφορείων, φορτηγών, ταξί, και διαφόρων άλλων επαγγελματικών οχημάτων.

Απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Στο μεταξύ, σε ημερίδα του Ινστιτούτου ΕΝΑ οι ομιλητές ανέλυσαν πώς το μοντέλο της «φθηνής ανάπτυξης» είναι κοινωνικά και οικονομικά μη βιώσιμο με ιδιαίτερη αναφορά στο «brain waste». Το «σπατάλημα» ανθρώπων με  προσόντα, σπουδές και γνώσεις,  σε δουλειές κατώτερες των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων τους και χαμηλότερες απολαβές.

Στις μέρες μας η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων την τελευταία δεκαετία, η αποδιάρθρωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας οδήγησαν στην πλήρη αποδυνάμωση και στον θεσμικό παραγκωνισμό των συνδικάτων.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες τις ΕΕ με τον χαμηλότερο βαθμό κάλυψης των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μαζί με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με τις οποίες ομαδοποιείται και στη βάση άλλων θλιβερών επιδόσεων.

Η Ελλάδα χαμηλά στον βαθμό κάλυψης των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις

Η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υποστήριξε στην ημερίδα πως ο χρόνος εργασίας «ξεχειλώνεται», με αποκορύφωμα την  7ημερη εργασία χωρίς ρεπό στον τουριστικό τομέα, τις αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες.

Σύμφωνα με την ίδια ο ετήσιος μέσος μισθός το 2023 ήταν 23% χαμηλότερος σε αγοραστική δύναμη σε σχέση με το 2009.



in.gr

Ισπανία: Η στεγαστική κρίση απειλεί να «ξεσπιτώσει» υπουργό

0


Όταν μια υπουργός επικαλείται την αλληλεγγύη και το φιλότιμο των ιδιοκτητών κατοικιών, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι έχει πλέον σηκώσει «λευκή σημαία» απέναντι σε ένα πρόβλημα που μαστίζει όλες τις μεγαλουπόλεις, θύματα των συνεπειών του «υπερτουρισμού» τα τελευταία χρόνια.

Αυτό ακριβώς έπραξε η Ιζαμπέλ Ροντρίγκεθ, αρμόδια για θέματα στέγασης στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, στην Ισπανία, μια χώρα όπου σχεδόν όλες οι πόλεις της αντιμετωπίζουν έκρηξη της στεγαστικής κρίσης, λόγω της εξάπλωσης της μόδας της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την επακόλουθη εκτόξευση των τιμών των ενοικίων.

Ξεσηκωμός σε μια σειρά πόλεις

«Ο παράδεισός σας, δικός μας εφιάλτης» είπαν τον Ιούλιο οι κάτοικοι της Μαγιόρκα

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν του προβλήματος της Βαρκελώνης, που είναι πλέον γνωστό παγκοσμίως εδώ και χρόνια, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενοικιαστών έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε Μάλαγα, Μαγιόρκα, Τενερίφη και η πιο πρόσφατη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βαλένθια. Εξαιρετικά οξυμένο είναι φυσικά το πρόβλημα της στέγης και στη Μαδρίτη, όπου επισήμως υπάρχουν 17.000 διαμερίσματα ενοικίασης για τουριστικούς σκοπούς. Και αυτός είναι μόνο ο επίσημος αριθμός, γιατί υπάρχουν φυσικά και «αδήλωτα» αγνώστου αριθμού.

Αυτή τη στιγμή ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στην ισπανική πρωτεύουσα κοστίζει κατά μέσο όρο 1.600 ευρώ το μήνα, με το μέσο μισθό να είναι στα 1.300 και τον κατώτατο στα 1.134. Είναι προφανές ότι αυτές οι τιμές είναι απαγορευτικές, ενώ απελπισμένοι φοιτητές διηγούνται για ενοίκια 500 ευρώ σε «τρύπες», όπου χωράει μόλις ένα κρεβάτι και ένα τραπεζάκι.

Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε

Τα διαμερίσματα δεν είναι για τους τουρίστες, γράφουν τα πανό στη Βαρκελώνη

Βεβαίως εδώ μεγάλες είναι και οι ευθύνες της συντηρητικής τοπικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, που μεταξύ των άλλων πούλησε σε μεγάλη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων πρώην κοινωνικές κατοικίες, με αποτέλεσμα αυτές να απαιτήσουν αμέσως αυξήσεις από 150 έως και 700 ευρώ στα προκαθορισμένα ενοίκια. Επίσης η κυβέρνηση της Μαδρίτης ουσιαστικά δεν εφάρμοσε μια πρόβλεψη της νέας εθνικής νομοθεσίας από το 2022, που μιλούσε για πάγωμα μισθωμάτων σε αποκαλούμενες «Ζώνες Κρίσης» και τα άφησε ελεύθερα στη βούληση των ιδιοκτητών. Αντίθετα το μέτρο είχε εφαρμοστεί σε περιοχές της Βαρκελώνης και είχε καταφέρει τη συγκράτηση ή και μια αμυδρή πτώση των ενοικίων το 2023.

Οι αυξήσεις στο κόστος στέγασης θεωρούνται πλέον μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και δεν είναι άσχετες με την άνοδο του ποσοστού των Ισπανών, που ζουν κάτω από ή στα όρια της φτώχειας και υπολογίζονται σε 26,5%.

Πανεθνική διαμαρτυρία την Κυριακή

Το σύνθημα «Τουρίστες πίσω στα σπίτια σας» ακούγεται όλο και συχνότερα

Σε κάθε περίπτωση η υπουργός της κυβέρνησης Σάντσεθ βρέθηκε αντιμέτωπη με την οργή του «Συνδικάτου Ενοικιαστών», όπως αποκαλείται, που την κάλεσε να παραιτηθεί ομολογώντας την αποτυχία της. Η ένωση αυτή μαζί με συνδικάτα και άλλες κοινωνικές οργανώσεις έχουν προκηρύξει μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ερχόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη. Μελετούν επίσης το μέτρο μιας «απεργίας» ενοικιαστών, την άρνηση δηλαδή πληρωμής των αυξήσεων, που ζητούν αυθαίρετα εταιρείες ή ιδιώτες ιδιοκτήτες. Κάτι που ήδη κάνουν περίπου 900 ενοικιαστές, αρνούμενοι να αποδεχτούν την αύξηση που τους επέβαλε μονομερώς μια μεγάλη εταιρεία ακινήτων.

Σύμφωνα πάντως με επιστημονικές μελέτες το πρόβλημα έχει μακροχρόνιες ρίζες και οφείλεται στον πολύ χαμηλό αριθμό κοινωνικών κατοικιών στη χώρα, που έχουν σταματήσει να κτίζονται εδώ και 15 χρόνια περίπου. Αποτελούν μόλις το 2,5% επί του συνόλου, όταν για παράδειγμα στην Ολλανδία το ποσοστό τους φτάνει το 30%. Για να έφτανε η χώρα στον σχετικό μέσο όρο της ΕΕ, που βρίσκεται στο 9%, θα χρειαζόταν πάνω από 1 εκατομμύριο νέες κατοικίες. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης και μιας τετραετίας μόνο.

Κώστας Αργυρός Δημοσιογράφος στην DW
Ασχολείται κυρίως με ευρωπαϊκά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα.



in.gr