Έκθεση με εικόνες του Αγίου Όρους και των Μετεώρων ταξιδεύει στην Αμερική

0


Ένας «θησαυρός» με άρωμα Ελλάδας που αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, επιστρέφει στις ΗΠΑ, με άλλη μορφή. Πρόκειται για την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Άγιον Όρος και Μετέωρα – 1929/Ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton», που διοργανώνει η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ και με τον Οργανισμό Mount Athos Foundation of America καθώς και με την υποστήριξη του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, όπου και θα παρουσιαστεί από την ερχόμενη Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέρος του υλικού της έκθεσης βρέθηκε στα τέλη του 2017 κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, σε ένα κρυμμένο βαρέλι. Εκεί, υπήρχαν εννέα κάνιστρα φιλμ, που περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών – ταξιδιωτών. Η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες), που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του Πανεπιστημίου του Princeton, οι οποίες φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό και σημαντικές πληροφορίες σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων μοναστικών κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.

«Η συνεργασία της Αγιορειτικής Εστίας με ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου για την έρευνα και αξιοποίηση ενός σημαντικού αρχείου της συλλογής τους, αποδεικνύει τις υψηλές δυνατότητες του φορέα και επισφραγίζει τη δυναμική που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας Στέλιος Αγγελούδης, με αφορμή τη μεταφορά της έκθεσης, που πρωτοπαρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας το 2023 και την ίδια χρονιά ταξίδεψε στην Καλαμπάκα. Μάλιστα, στις αρχές του 2024, μετά από αίτημα πολλών σχολείων να την επισκεφθούν, επανεκτέθηκε στην Αγιορειτική Εστία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έκθεση αυτή αποτελεί μόνο ένα μέρος της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τον Οργανισμό Mount Athos Foundation of America, ενώ ήδη έχουν σχεδιαστεί και άλλες σπουδαίες δράσεις για την παρουσία της Αγιορειτικής Εστίας στην Αμερική, μέσα στις οποίες είναι η παραγωγή εκδόσεων και εκθέσεων καθώς και η οργάνωση συνεδρίων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι λοιπόν, που μέσα από τις σημαντικές αυτές δράσεις της Αγιορειτικής Εστίας, αναδεικνύεται η πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους έξω από τα σύνορα της χώρας μας», πρόσθεσε ο κ. Αγγελούδης.

Το ταξίδι στην Ελλάδα από τους περιηγητές – ταξιδιώτες που συνέλλεξαν όλο αυτό το υλικό, πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1929. Η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή -με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα- Vladimir «Vovo» Perfilieff, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ Floyd Crosby, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Princeton Gordon McCormick. Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από την Θεσσαλονίκη. Κύριος προορισμός της αποστολής τους ήταν το Άγιον Όρος, ενώ σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η φωτογράφιση και κινηματογράφηση κάλυψη ενός τόπου μοναδικού, μυστηριώδους και αναλλοίωτου στον χρόνο.

Τα μέλη της αποστολής εντυπωσιάστηκαν από το υπέροχο φυσικό τοπίο, από την αρχιτεκτονική των μονών, από τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την συνάντησή τους με τον σπηλαιώτη αναχωρητή μοναχό Ηλία και τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσής του, καθώς επίσης και από την καθολική απουσία των γυναικών στην Αθωνική Χερσόνησο, γεγονός που τους οδηγεί να δώσουν στο πρόγραμμά τους τον τίτλο: No Woman’s Land.

Η έκθεση «Άγιον Όρος και Μετέωρα – 1929/Ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton» θα παρουσιαστεί στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Βοστώνη της Αμερικής από τις 27 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

 



zougla.gr

Λίβανος – Ισραήλ: Εκατέρωθεν επιθέσεις από IDF και Χεζμπολάχ – Δεν σταματούν να ηχούν οι σειρήνες

0


Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, με τουλάχιστον 569 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο κατά του Τελ Αβίβ, στοχεύοντας τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ.

Ο φόβος για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου μεγαλώνει

Οι σειρήνες δεν σταματούν να ηχούν σε πόλεις του Ισραήλ, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 40 ρουκέτες από τον Λίβανο από το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, πέντε άτομα σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο.

Δείτε σχετικά βίντεο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στην πόλη Χάρις στον νότιο Λίβανο.

Ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο χτύπησαν τον ισραηλινό οικισμό της Ρος Πίνα.

Τα γραφήματα του Al Jazeera για τις επιθέσεις στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Το Ισραήλ έχει κάνει τέσσερις φορές περισσότερες επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου του 2024.

Πηγή: Al Jazeera

Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει πού έχουν γίνει επιθέσεις στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου μέχρι και τις 20/9.

Πηγή: Al Jazeera

Ανέβαλε κατά μία μέρα το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα καθυστερήσει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη όπου θα μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, την ώρα που οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα αναχωρήσει για την ομιλία του στον ΟΗΕ αύριο (Πέμπτη), αντί για σήμερα το βράδυ, και θα επιστρέψει το Σάββατο το βράδυ», διευκρίνισε το γραφείο του.



in.gr

ΠΕΡΙΕΡΓΟ

0

Η σύλληψη της συμμορίας των Ρομά

0


Mε νοικιασμένα SUV και το αργότερο έως τις 10 το βράδυ πραγματοποιούσαν τις ληστείες τους τα μέλη της σπείρας που είχαν ξαφρίσει πάνω από 100 σπίτια σε όλη την Αθήνα. Τα 23 μέλη της συμμορίας των Ρομά που συνελήφθησαν, δρούσαν κατά ομάδες των τεσσάρων ατόμων, είχαν διακριτούς ρόλους και επέλεγαν με συγκεκριμένα κριτήρια τις οικίες που «χτυπούσαν».  Υπολογίζεται ότι η λεία τους ξεπερνούσε τις 360.000 ευρώ.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Πριν επιτεθούν, οι διαρρήκτες «επιτηρούσαν» για μέρες τα σπίτια – στόχους προκειμένου να είναι σίγουροι για τις ώρες που συνήθως απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες, ενώ ήλεγχαν και την περιοχή ώστε να βρουν δρόμους χωρίς κάμερες ασφαλείας, κατοικίες με προσβάσιμα μπαλκόνια για αναρρίχηση και γειτονιές χωρίς περαστικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οχήματα διαφορετικών εταιρειών ενοικίασης, προκειμένου να μεταβαίνουν κοντά στα σπίτια που θα «χτυπούσαν» ώστε σε περίπτωση που εντοπιστεί το όχημα κατά τη διάπραξη της κλοπής, να μην μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης.

Δύο μέλη της συμμορίας, είχαν το ρόλο του «ενδιάμεσου» στην σύναψη των μισθωτηρίων συμβολαίων των οχημάτων, όπου παραχωρούσαν τα προσωπικά τους στοιχεία, ώστε οι αστυνομικές αρχές να μην συνδέσουν τα επιχειρησιακά μέλη που τελούσαν τις διαρρήξεις, με τα επιχειρησιακά μισθωμένα αυτοκίνητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγονταν οχήματα τελευταίας τεχνολογίας τύπου SUV, προκειμένου να μην δίνουν στόχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Πώς επέλεγαν τα σπίτια – στόχους

Τα μέλη της συμμορίας επέλεγαν κυρίως διαμερίσματα ισογείου, στα οποία εισέρχονταν παραβιάζοντας κυρίως παράθυρα αλλά και διαμερίσματα 1ου και 2ου ορόφου, στα οποία αρχικά αναρριχόντουσαν στα μπαλκόνια αυτών και μετέπειτα παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες τους.

Μάλιστα, επέλεγαν να «χτυπήσουν» συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από τις 18:00 έως τις 22:00.

Κατά τη διάρκεια των κλοπών, τα μέλη της συμμορίας είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με τις κουκούλες των φούτερ ή καπέλα σε συνδυασμό με χειρουργικές μάσκες ή περιλαίμια μηχανών και φορούσαν πάντα γάντια εργασίας στα χέρια τους για να μην αφήσουν αποτυπώματα.

Είχαν συγκεκριμένους ρόλους

Τα μέλη της συμμορίας που συμμετείχαν σε κάθε κλοπή ήταν σχεδόν πάντα τέσσερα με το κάθε ένα να έχει τον δικό του ρόλο.

Συγκεκριμένα χωρίζονταν σε:

(Α) Οδηγός του οχήματος διαφυγής: με αρμοδιότητα να γνωρίζει την εκ εκάστοτε περιοχή δράσης της συμμορίας καθώς και σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου μέλους της συμμορίας από αστυνομικές δυνάμεις να μεταφέρει άμεσα το όχημα σε μακρινό σημείο προκειμένου να μην συνδεθεί με την διαπραχθείσα κλοπή.

(Β) Τσιλιαδόρος: με αρμοδιότητα να ειδοποιούν τον οδηγό του οχήματος και τα δύο επιχειρησιακά μέλη της συμμορίας που εισέρχονταν εντός της οικίας προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί και να αποχωρήσουν άμεσα προς το όχημα διαφυγής είτε πεζοί.

(Γ) Επιχειρησιακά μέλη – φυσικοί δράστες: με αρμοδιότητα τους να είναι αυτοί που πραγματοποιούσαν την κλοπή, οι οποίοι κατείχαν και τις ανάλογες δεξιότητες. Τα μέλη αυτά είχαν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν και χρόνια εμπειρίας στην διάπραξη διαρρήξεων με τον τρόπο της παραβίασης αλουμινένιων θυρών και μπαλκονόπορτων.

Πού σημειώθηκαν οι κλοπές

Από την έρευνα – προανάκριση, την ταύτιση δακτυλικών αποτυπωμάτων και την ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού, εξιχνιαστήκαν 121 κλοπές από εσωτερικό διαμερισμάτων.

Αναλυτικά:

  • 92 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Ηλιούπολης,
  • 4 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Αλίμου,
  • 3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Γλυφάδας,
  • 3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Βοιωτίας,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Περιστερίου,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Κερατσινίου,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Χαϊδαρίου,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Μοσχάτου – Ταύρου,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Καλλιθέας,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Ιλίου,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Κηφισιάς,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Δάφνης,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Πειραιά και
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Νέου Φαλήρου

Υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος από τη δράση της συμμορίας ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 367.125 ευρώ.

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και λοιπούς χώρους αποθήκευσης κλοπιμαίων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 39 κινητά, 6 όπλα, 287 φυσίγγια, 5 γραμμάρια πιθανόν κάνναβης, 3 ζυγαριές, 3 τάμπλετ, φωτογραφική μηχανή, 2 αναδιπλούμενοι σουγιάδες, ηλεκτρονικό πατίνι, πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος (γκλοπ), τρίφτης κάνναβης με υπολείμματα, 3 μοτοσικλέτες και 7 Ι.Χ. αυτοκίνητα, πλήθος από τιμαλφή (ρολόγια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλια κ.α.) και 4.087 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται τόσο για να εξακριβωθεί το πλήρες εύρος δράσης της εγκληματικής συμμορίας, όσο και να εντοπιστούν και οι λοιποί εμπλεκόμενοι.



zougla.gr

DEBATE ΠΑΣΟΚ: ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ, τα «ΚΑΡΦΙΑ» και η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ για τους 6 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ – ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ και οι ΧΑΜΕΝΟΙ

0

Το «πράσινο» debate έγινε, οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ άνοιξαν τα «χαρτιά» τους σε κρίσιμα ζητήματα, όμως δεν έλειψαν και οι κόντρες, τα «καρφιά» και τα αδειάσματα.

Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση, δεν έγινε το μεγάλο λάθος, δεν έγινε η γκάφα που προσπαθούν όλοι οι υποψήφιοι να αποφύγουν και που πιθανόν να καθόριζε έως έναν βαθμό και την ψήφο των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται για τις εσωκομματικές εκλογές είδαν έξι υποψήφιους διαφορετικούς, είδαν επιθέσεις μεταξύ τους, είδαν και στρατηγική.

Στρατηγική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε σκληρή κριτική για το πώς χειρίστηκε το θέμα των υποκλοπών, η Άννα Διαμαντοπούλου στριμώχτηκε όταν οι συνυποψήφιοί της με ερωτήσεις προσπαθούσαν να την εμφανίσουν «φιλοκυβερνητική», ο Χάρης Δούκας δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν οι συνυποψήφιοί του ανέδειξαν το αδύναμο ως ανύπαρκτο έργο του στον Δήμο της Αθήνας, όπως και το σχέδιό του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει κάνει στο δήμο με τον Κ. Ζαχαριάδη και τον εκπρόσωπο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο γενικό πολιτικό σκηνικό.

Θα έλεγε κανείς ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Άννα Διαμαντοπούλου δέχθηκαν τις περισσότερες επιθέσεις, ενώ ο Χάρης Δούκας δεν κατάφερε να κρύψει την πολιτική του απειρία.

Ο Παύλος Γερουλάνος δεν σήκωσε τόνους αλλά επένδυσε στις προτάσεις του, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου σήκωσαν τόνους, αλλά δεν έκαναν την έκπληξη, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

«Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον δήμο; ρώτησε κάποια στιγμή η Άννα Διαμαντοπούλου τον Χάρη Δούκα.

«Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, εγώ πάντα ήμουν ΠΑΣΟΚ», είπε εκείνος για να δεχθεί δεύτερο «χτύπημα»:

«Στον δήμο υπάρχουν απόψεις δικές σου, που δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με τη συνεργασία αυτή ή είναι δικές σου απόψεις;».

«Είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ. Ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας, όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ» της απάντησε για να θυμίσει τις αποστάσεις της και την απουσία της από το ΠΑΣΟΚ.

Πίεση

Και η Άννα Διαμαντοπούλου όμως πιέστηκε όταν Δούκας, Ανδρουλάκης και Κατρίνης τη ρώτησαν αν θεωρεί ότι «υπήρξε ή όχι σκάνδαλο υποκλοπών και αν υπήρξε επιεικής προς την κυβέρνηση για τα Τέμπη» με το επιχείρημα ότι δεν βρήκαν αιχμηρές κατά της κυβέρνησης δηλώσεις της για το θέμα.

«Το χαρακτήρισα μείζον θέμα με ανάρτησή μου», απάντησε η κυρία Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες».

«Δεν μπορεί να υπάρχει χειραγώγηση των θεσμών και αυτό ισχύει και στα Τέμπη» είπε ακόμα ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις της και ότι σκοπίμως δεν αναφέρονται σε αντικυβερνητικές δηλώσεις και για τα δύο θέματα, που η ίδια έχει κάνει.

Τέμπη

Ο Χάρης Δούκας συνέχισε και την ρώτησε για την τραγωδία των Τεμπών, χαρακτηρίζοντας «σωσίβιο» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη παλαιότερες δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου.

«Οι παθογένειες στον ΟΣΕ είναι γνωστές από χρόνια, και όσο κι αν υπάρχει συνολικά πρόβλημα, υπάρχει» απάντησε η κ. Διαμαντοπούλου.

Τότε ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, εκείνη είπε ότι συμφωνεί με τη συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ έγινε με λάθος τρόπο.

«Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βάλει και πάλι τις κόκκινες γραμμές μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα και έγινε αποδεκτή και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από όλους τους πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης.

Δυστυχώς φαίνεται να γκριζάρει την τελευταία 5ετία του κ. Μητσοτάκη» είπε κάποια στιγμή ο Μιχάλης Κατρίνης και τάχθηκε υπέρ του βέτο κατά της Τουρκίας.

Το ίδιο έκανε και ο Χάρης Δούκας αμέσως μετά, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης – επί σειρά ετών ευρωβουλευτής – τους εξήγησε ότι άλλο είναι το βέτο που εννοούν εκείνοι και άλλο το «ενωσιακό» βέτο, στο οποίο ο ίδιος είχε αναφερθεί στο παρελθόν.

«Μην μπερδεύετε τα βέτο, άλλο το ενταξιακό, άλλο το οικονομικό» είπε ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον Μιχάλη Κατρίνη και τον Χάρη Δούκα σε ένα σημείο που εκείνος κέρδισε πόντους και οι συνυποψήφιοί τους έδειξαν ελλιπείς γνώσεις.

«Ο ευρωστρατός είναι κάτι κρίσιμο, θέλω να σε ρωτήσω πώς φαντάζεσαι ότι πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο» ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Μιχάλη Κατρίνη.

«Μακάρι οι Ευρωπαίοι να εννοούσαν αυτά που λένε», απάντησε εκείνος.

«Μπορεί να υλοποιηθεί σχέδιο κοινής εξωτερικής πολιτικής;» επέμεινε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Αν δούμε την επιθετική πολιτική του Ερντογάν, ναι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία», απάντησε τότε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Υπονοούμενα και αλληλοκαρφώματα

«Έχετε αυτοανακηρυχθεί» υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι δεν είμαστε;

Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα», είπε κάποια στιγμή η Νάντια Γιαννακοπούλου, εξηγώντας:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του;

Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι.

Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε.

Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε».

Παιδεία

«Γιατί δεν φέρατε στη Βουλή το πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου που είχε δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα φέρει;» ρώτησε η Άννα Διαμαντοπούλου τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Θέσαμε στον δημόσιο διάλογο θέματα που ήταν στη συζήτηση τότε», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και η κυρία Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι έχει την αίσθηση ότι υπερασπίζεται μόνη της τον νόμο της και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φέρει μια συνολική πρόταση για την Παιδεία.

«Στην ερώτηση αν σωστά αναμορφώθηκε το επίδομα ανεργίας, ο κ. Δούκας απάντησε ότι τα επιδόματα της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνση.

«Χρειάζεται ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αναπτυξιακό μοντέλο.

Η κοινωνική στέγαση είναι πρόβλημα για τους νέους. Στο εξωτερικό σε μεγάλα κτίρια υπάρχει η νόρμα το 10% να περνάει στους νέους», είπε.

Ο Ανδρέας, ο Σημίτης και η φορολογία

Ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη, απάντησε ότι το πρότυπο της δεκαετίας του ’80, επικαιροποιημένο, στην Υγεία, στην Παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου. «Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα».

«Το ασφαλιστικό, το δημογραφικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες. Η συντεταγμένη νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε να βοηθήσει» σημείωσε σε άλλη στιγμή ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος συμφώνησε μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου ότι η φορολογία χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει.

Συμβαίνει διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο Διαδίκτυο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.

Το… backstage από την «πράσινη» τηλεμαχία

Δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε το τηλεοπτικό debate των υποψηφίων, με φόντο τα «πράσινα» πολιτικά ζητήματα.

Το βράδυ της Τρίτης, 24 Σεπτεμβρίου, οι υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης βρέθηκαν αντιμέτωποι, παρουσιάζοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους για το μέλλον του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής συζήτησης, οι έξι υποψήφιοι επικεντρώθηκαν στο να διατηρήσουν ένα ισχυρό και καθαρό μήνυμα, αποφεύγοντας τα λάθη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εκλογική τους πορεία.

Στα διαλείμματα, ωστόσο, επικρατούσε μια πιο χαλαρή και φιλική διάθεση, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω φωτογραφίες.

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕ τον ΓΚΛΕΤΣΟ ΜΕΤΑ το ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ που ΧΟΡΕΨΕ στο ΗΡΩΔΕΙΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

0

Στο Ηρώδειο βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Στέφανος Κασσελάκης μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μάκμπεθ και την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα.

Την ώρα που πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην τελετή βράβευσης του Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε το «παρών» στη φιλανθρωπική βραδιά του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Συνταξιούχων Ελλήνων Ηθοποιών, «Το Ελληνικό Σινεμά Τραγουδά…».

Κάποια στιγμή στη σκηνή ανέβηκε ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος χόρεψε ένα βαρύ ζεϊμπέκικο.

Όταν το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» τελείωσε, ο Απόστολος Γκλέτσος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Ανάμεσα σε αυτούς που χειροκρότησαν ήταν και ο Στέφανος Κασσελάκης παρά τις «βολές» που έχει εξαπολύσει ο Απόστολος Γκλέτσος εναντίον του.

@billyjoe_fashion_greece @Stefanos Kasselakis ♬ πρωτότυπος ήχος – BILLY JOE Haute Couture Greece

Σημειώνεται ότι ο Απόστολος Γκλέτσος είναι ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και έχει δηλώσει ότι αν ξανακερδίσει ο Κασσελάκης θα πάει σπίτι του.

ΠΕΡΙΕΡΓΟ

0

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ: ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ στον ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ και ΕΦΑΠΑΞ 40.000 ΕΥΡΩ για ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

0

Προσωπικός γιατρός για κάθε πολίτη, δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρο και οικονομικά κίνητρα για νέους γιατρούς, είναι οι βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, πλέον κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή όπου ζει και κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Γιατροί.

Παράλληλα, δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς.

Συγκεκριμένα, κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών.

Ακόμη, θεσμοθετείται ο Προσωπικός Παιδίατρος. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση.

Επιπλέον, ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ.

Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής, ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.

Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση.

Το σχέδιο νόμου, θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την 8η Οκτωβρίου και ώρα 21:50.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά:

«Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι στο επίκεντρο του μεταρρυθμιστικού μας έργου. Με το νέο μας νομοσχέδιο που ανέβηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ενισχύουμε το κομμάτι της πρόληψης και της προληπτικής ιατρικής στη χώρα μας, μέσω του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού για όλους τους πολίτες, ενώ επεκτείνουμε ταυτόχρονα το μέτρο και στους παιδιάτρους με στόχο να καλύψουμε δωρεάν επισκέψεις για 530.000 παιδιά 0-16 ετών.

Επιπλέον, από 1/1/2025 με στόχο να εντάξουμε περισσότερους παθολόγους στο σύστημα από τους ήδη υπάρχοντες, θα παρέχουμε στους γιατρούς που επιλέγουν ως ειδικότητα την Παθολογία ή τη Γενική Ιατρική, οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ άπαξ, επιπλέον του μισθού τους.

Εκτός όμως από το μέτρο του Προσωπικού γιατρού, το νέο νομοσχέδιο εισάγει μία πολύ καινοτόμα ιδέα που πιστεύω ότι θα αλλάξει εντελώς τον υγειονομικό χάρτη.

Σκοπεύουμε να ιδρύσουμε επτά (7) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν ως Σταθμοί Τηλεϊατρικής με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών για τους κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών.

Του χρόνου το καλοκαίρι, στα νησιά όλα της Ελλάδος οι πολίτες θα έχουν την επιλογή, όπου και να βρίσκονται, να έχουν πρόσβαση στην Τηλεσυμβουλευτική από το κινητό τους.

Αυτό για μένα είναι μια επανάσταση στον τομέα της Υγείας που θα δώσει λύση στο αιώνιο πρόβλημα της πρόσβασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά μας και ταυτόχρονα θα οδηγήσει στο να σωθούν χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας».

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε:

«Κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα χωρίς διακρίσεις, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο υπουργείο Υγείας εργαζόμαστε διαρκώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέλουμε το σύστημα να λειτουργεί πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά.

Κάθε πολίτης να έχει τον Προσωπικό του Ιατρό ο οποίος θα τον καθοδηγεί και θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη φροντίδα και την πρόληψη της υγείας του.

Για πρώτη φορά, δίνουμε κίνητρα για να επιλέξουν νέοι ιατροί ειδικότητα που θα τους οδηγήσει να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί, ενώ φροντίζουμε 530.000 παιδιά να έχουν Προσωπικό Παιδίατρο δωρεάν.

Παράλληλα, η ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και η εισαγωγή της τηλεϊατρικής αποτελούν σημαντικό πρώτο βήμα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επιδιώκοντας να φτάνει η ιατρική φροντίδα σε κάθε πολίτη, ακόμα και αν κατοικεί στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας μας.

Συνεχίζουμε σταθερά και αποτελεσματικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Προλαμβάνω με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να ενισχύουμε την υγεία του πληθυσμού ώστε να αποφεύγουμε την αρρώστια, να κερδίζουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής και να μειώνουμε τις ανισότητες στην υγεία.

Η δέσμευσή μας για κοινωνική δικαιοσύνη, γίνεται πράξη μέσα από απτά αποτελέσματα».

Οι 7 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Πιο αναλυτικά, οι επτά βασικές αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο νόμου:

Περισσότεροι Προσωπικοί Ιατροί: Αυξάνονται οι κατηγορίες των Προσωπικών Ιατρών, καθώς πλέον προστίθενται όλοι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι ιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρική κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

Σημειώνεται ότι, όλοι οι Προσωπικοί Ιατροί κάθε κατηγορίας θα εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να επιτελούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο τους ειδικά σε σχέση με την πρόληψη.

Οικονομικά κίνητρα για νέους γιατρούς: Για πρώτη φορά δίνονται εφάπαξ 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών σε όσους ιατρούς επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας.

Αυτόματη εγγραφή: Όσοι πολίτες δεν πραγματοποιήσουν εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους έως την 01.06.2025, θα εγγράφονται από το σύστημα αυτομάτως σε Προσωπικό Ιατρό.

Σημειώνεται ότι η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Όμορων Δήμων ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε ιατρό κοντά στο μέρος που κατοικεί, μειώνοντας τα εμπόδια πρόσβασης.

Καθιέρωση συστήματος δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών: Καθιερώνεται αποτελεσματικό σύστημα δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών, βάσει αντικειμενικών δεδομένων, όπως η συμμετοχή του εγγεγραμμένου πληθυσμού σε δράσεις πρόληψης κ.λ.π.

Προσωπικός Παιδίατρος για τα παιδιά: Ξεκινά η πρώτη φάση δωρεάν πρόσβασης 530.000 παιδιών 0-16 ετών σε Προσωπικό Παιδίατρο.

Το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού.

7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας: Ιδρύονται Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας.

Στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ (5 σε κάθε Κέντρο Υγείας για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και 4 για τις λοιπές περιοχές), με επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στους πολίτες, την εκπαίδευση ιατρών της Π.Φ.Υ, την έρευνα, την ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο την προαγωγή υγείας της κοινότητας και την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.

Σταθμοί Τηλεϊατρικής και 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα: Εισάγονται Σταθμοί Τηλεϊατρικής στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας με στόχο τα μέλη ΔΕΠ που θα αναλάβουν το έργο της Επείγουσας Ιατρικής να μπορούν να εξετάζουν πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και να συμβουλεύουν κατάλληλα συναδέλφους τους ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα επείγοντα περιστατικά και να μειωθούν οι αχρείαστες διακομιδές. Επιπλέον, το Δίκτυο Τηλεϊατρικής περιλαμβάνει 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν οι ασθενείς να έχουν φροντίδα κατ’οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση σε όποιο σημείο της χώρας κι αν διαμένουν.

Ο Προσωπικός Ιατρός είναι μία δωρεάν παροχή προς όλους τους πολίτες οι οποίοι αποκτούν προσωπικό σύμβουλο υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησής τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αποτελεί την πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας.

Είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, την εξέταση, την ενημέρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την παραπομπή για εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς.

Η Νατάσσα Μποφίλιου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

0


Η  Νατάσσα Μποφίλιου θα παρουσιάσει μια νέα ανάγνωση στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, στις 14 Οκτωβρίου, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο συνθέτη που διοργανώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός Μελωδία 99.2.

Πρόκειται για μια παράσταση που βάζει στο επίκεντρο την επιδραστικότητα του συνθέτη και την αφοσίωση στον άνθρωπο και στα ιδανικά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνδυάζοντας τους ήχους της Μεσογείου με το προσωπικό τους ύφος, ο Θέμης Καραμουρατίδης επιχειρεί μια διαφορετική ανάγνωση στο έργο του Θεοδωράκη και τις κορυφαίες στιγμές του.

Επτά καλλιτέχνες μαζί με τη Νατάσσα Μποφίλιου και τους μουσικούς, γίνονται το ερμηνευτικό σύνολο στη σκηνή, που παίζει και τραγουδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Θέμης Καραμουρατίδης αναφέρουν σχετικά με αυτήν την ιδιαίτερη μουσική βραδιά:

«Τι είναι για εμάς ο Μίκης;

Κλείσιμο

Είναι δυο χέρια ανοιχτά στον ουρανό.

Το αίμα που κύλησε άδικα και πότισε αυτόν τον τόπο στο πέρασμα των χρόνων.

Τα αετόμορφα βουνά, το γεράνι της Δραπετσώνας, τα περβόλια, η Παντέρμη, η υπόγεια η ταβέρνα, οι κοπέλες του Άουσβιτς, το τρένο που φεύγει στις 8, το κρυφό το περιγιάλι, οι αμυγδαλιές που ανθίζουν, το ψωμί στο τραπέζι και η νοτιά των ανθρώπων.

Είναι η Ρωμιοσύνη, το φως της οικουμένης, το χώμα τους και το χώμα μας και όλα τα ωραία που κάποτε θα ‘ναι δικά μας.

Είναι το ντουφέκι του Βελουχιώτη, η μάντρα της Καισαριανής, το πείσμα της Μάγδας Φύσσα, η Μακρόνησος, ο Ανδρέας στην ταράτσα.

Είναι ο αγώνας για το καθημερινό μεροκάματο, το δάκρυ της Καρυστιανού, η υψωμένη γροθιά στον ουρανό, η ουρά στο ταμείο ανεργίας, η βάρκα του πρόσφυγα, ο ξεριζωμός του μετανάστη, ο απλήρωτος λογαριασμός, το γαρύφαλλο του Μπελογιάννη.

Είναι η αδικία που θέλουμε να ανατρέψουμε, η ανισότητα που θέλουμε να σβήσουμε, η υποταγή που θέλουμε να αρνηθούμε, ο φόβος που θέλουμε να διώξουμε.
Είναι τα βήματά μας στην καθημερινή πορεία της ζωής, άλλοτε γερά και στέρεα και άλλοτε βαριά.

Αυτό είναι για εμάς ο Μίκης σήμερα.

Έτσι ακούμε τα τραγούδια του, μαζί με όλα τα παραπάνω.

Ποτέ σκέτα.

Για να φυτρώνει η ελπίδα και να ανθίζει το μυαλό στα περβόλια, μες στους ανθισμένους κήπους. Κορυφαίος συνθέτης – αμετανόητος μαχητής της ζωής – ανήσυχος δημιουργός».



zougla.gr

ΣTON AΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΣΗΜΕΡΑ ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ – «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΩ και Ο,ΤΙ ΛΕΩ το ΚΑΝΩ»

0

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα μεταβεί σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω ανάρτησής του στα social media, θα επισκεφτεί τον Άρειο Πάγο σήμερα στις 10:00 το πρωί, προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σε σχέση με την υπόθεση του Ινστιτούτου «Πρόληψις» του οποίου ιδρύτρια είναι η Αθηνά Λινού, για τις δραστηριότητες του φορέα.

Στην ανάρτησή του μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «ενδέχεται να έχει προκαλέσει στο Δημόσιο ζημία άνω των €5.000.000 και παρά το γεγονός αυτό, η δικαιοσύνη παραμένει μέχρι σήμερα ουδέτερος παρατηρητής».

Παράλληλα ο βουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει και αίτηση με την οποία θα ζητεί την αναίρεση τα αθωωτικής απόφασης του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με κατηγορούμενους τους Θεόδωρο Παπαδημητρίου, Σταμάτιο Πουλή και Ανδρονίκη Θεοφιλάτου.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη

«1. Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις δραστηριότητες του φορέα “ΠΡΟΛΗΨΙΣ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Προληπτικής και Εργασιακής Ιατρικής”. Η εταιρεία που φέρει διακριτικό τίτλο “ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ PROLEPSIS” και με την οποία σχετίζεται άμεσα η Ανεξάρτητη Βουλευτής κ. Αθηνά Λινού, σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει ο Π. Πολάκης, ενδέχεται να έχει προκαλέσει στο Δημόσιο ζημία άνω των 5.000.000€ και παρά το γεγονός αυτό, η δικαιοσύνη παραμένει μέχρι σήμερα ουδέτερος παρατηρητής.

»2. Αίτηση κατά και προς αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακ/των Αθηνών, με κατηγορούμενους τους Θεόδωρο Παπαδημητρίου, Σταμάτιο Πουλή, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου κλπ. η οποία ήρθε παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση και ως αποτέλεσμα της μη παρουσίας του ΕΟΔΥ, ο οποίος όφειλε να παραστεί προκειμένου να υποστηρίξει την κατηγορία και να υπερασπιστεί το Δημόσιο συμφέρον. (Υγ. Εγώ παιχνίδια ΔΕΝ ΠΑΙΖΩ και Ο,ΤΙ ΛΕΩ ΤΟ ΚΑΝΩ…. Λεπτομέρειες αύριο…)»