MHTΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΠΟ 200 έως 300 ΕΥΡΩ το ΕΠΙΔΟΜΑ για τους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ – ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΕΦΑΠΑΞ – ΑΥΡΙΟ η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα περιφερειακά ΜΜΕ της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είχε προαναγγείλει ανακοίνωσε το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις

λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:

«Πράγματι όταν υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ήταν δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προσωπική διαφορά όταν είναι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν.

Είναι υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορεί αυτή να αντικατασταθεί.

Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες, υπήρχαν  συνταξιούχοι και δεν είδαν αύξηση.

Είμαι σήμερα στην θέση να έχω μία καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, επειδή έχω πει πολλές φορές ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στη σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς το οποίο θα είναι 200 με 300€ ανάλογα το ύψος των αποδοχών τους».

Και συνέχισε: «Είναι μια σημαντική παρέμβαση πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, όσο όμως δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα φροντίζουμε να διορθώνουμε τις όποιες αδικίες.

Και σε αυτούς που θα μας ασκήσουν κριτική από την ανάποδη πλευρά, ότι δίνουμε βοηθήματα και για πολιτική προσωρινής σύνταξης των συνταξιούχων θα επαναλάβω ότι αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλή σύνταξη που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμιά αύξηση στη σύνταξη τους εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης τιμών η ελληνική πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει.

Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή την σχέση ειλικρίνειας που έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες να λέμε δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν και μνήμη και κρίση.

Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις θυμούνται ποιος ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου θυμούνται πως έκλαιγαν έξω από το ATM το 2015 όταν έκλεισαν οι τράπεζες και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτή την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτει».

Για την πράσινη μετάβαση και τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής για την απολιγνιτοποίηση ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη στα περιφερειακά ΜΜΕ.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας θα αποτελέσει πρότυπο στην πράσινη μετάβαση. Έχουμε αφιερώσει ενέργεια και διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουμε πόρους.

Οι πολίτες θα πειστούν ότι υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι και συνεκτική λογική.

Έχουμε εξηγήσει τι έρχεται μετά τον λιγνίτη. Εδώ και 10 χρόνια ο λιγνίτης είχε μειωμένη συμμετοχή στο μείγμα παραγωγής.

Καταλαβαίνω απόλυτα την καχυποψία και τον προβληματισμό σε μια περιφέρεια που είχε εξάρτηση από έναν φυσικό πόρο.

Αυτό που παρουσιάζουμε είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Αποδίδω μεγάλη σημασία στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας που θα γίνει πόλος για να βοηθήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

Υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ της περιφέρειας η ανεργία είναι στον εθνικό μέσο όρο άρα δεν συντελέστηκε καμία καταστροφή.

Τόνισε ακόμα ότι θα έχει τα περισσότερα αρδευτικά έργα κατά κεφαλήν στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας είπε ότι θα παίξει ρόλο στην περιοχή αλλά η πράσινη μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και την έλλειψη γιατρών είπε: Το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι η έλλειψη προσωπικού, είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: έχουμε μεγάλο ζήτημα προσέλκυσης γιατρών σε διάφορες ειδικότητες σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία. Τα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει δεν φαίνεται να επαρκούν.

Σήμερα, ωστόσο, έχουμε περισσότερο προσωπικό αλλά δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε. Επεξεργαζόμαστε ένα νέο σχέδιο με το υπουργείο Υγείας.

Τα ζητήματα που αφορούν το ΕΣΥ αποτελούν δική μου προσωπική επιλογή θα υπάρξει ολιστική προσέγγιση στην υγεία, είπε ακόμα.