Αρχική Οικονομία Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελευσίνα

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελευσίνα

66
0




Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023, 10:07

Λίγες μέρες έμειναν έως την επίσημη έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το Σάββατο 4 & την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου η Ελευσίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με τέσσερις πομπές να φθάνουν στην πόλη από ξηρά και θάλασσα, κι ένα διήμερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, περφόρμανς, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις.

Η δράση στο παράκτιο μέτωπο, στις 19:00 θα μεταδοθεί ζωντανά στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο αποκλειστικά από το τηλεοπτικό δίκτυο της ΕΡΤ (ΕΡΤ2, ΕΡΤ World και ERTFLIX).

Τα δελτία εισόδου για τις δυο εκδηλώσεις του Σαββάτου, για το παράκτιο μέτωπο (19:00) και τη συναυλία των Στέρεο Νόβα (21:30) έχουν εξαντληθεί. Σε όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του διημέρου, η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Καθώς το σύνολο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους διαμορφωμένους μόνο για ορθίους, συστήνεται στο κοινό να φορά άνετα και ζεστά ρούχα. Για το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ.

Πώς θα έρθετε στην Ελευσίνα

Για τη διευκόλυνση του κοινού, το Σάββατο 4/2, θα ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Για τη μεταφορά σας στην Ελευσίνα υπάρχουν οι εξής επιλογές:

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία της 2023 Ελευσίς

– Από και προς το κέντρο της Αθήνας (Παλαιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ., Ερμού & Πειραιώς):

  • Αναχώρηση στις 17:00 με απαραίτητη προκράτηση μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.
  • Επιστροφή στις 22:00, 24:00 και στις 02:00.

 Από και προς τον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

  • Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)
  • Με Προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
  • Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ Ι.Χ.

Για τους κατόχους Δελτίου Εισόδου για το παράκτιο μέτωπο (19:00) ή/και τη συναυλία των Στέρεο Νόβα (21:30) θα λειτουργεί πάρκινγκ (P1) με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Υποχρεωτική επίδειξη του δελτίου εισόδου.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση και τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη θα βρείτε ΕΔΩ.

Η Ελευσίνα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

Το απόγευμα του Σαββάτου καταφθάνουν από την Αμβέρσα οι TimeCircus με το πλοίο ξηράς Landship, έχοντας διανύσει πεζοί 3.000 χλμ σε εννέα μήνες, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας. Το πλοίο Πρωτοπόρος «δένει» στο λιμάνι της πόλης, έχοντας διαπλεύσει από τον Πειραιά, στο πρώτο δρομολόγιο της Θαλάσσιας «Ιεράς» Οδού: Μια μοναδική ξεναγητική εμπειρία, υπό τους ήχους αγαπημένων τραγουδιών κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, που ερμηνεύτηκαν μοναδικά από τη Μελίνα Μερκούρη, σε διασκευές του Νίκου Μπιτζένη.

Την ίδια ώρα, Ημεροδρόμοι με σημείο εκκίνησης τον Κεραμεικό, τερματίζουν έχοντας βαδίσει εν τάχει τα 21 χλμ. της Ιεράς Οδού.

Τέλος, το Ελευσίνιο Κίνημα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου, ξεκινά στις 15:30 από 11 διαφορετικά σημεία της πόλης, πλημμυρίζοντας τους δρόμους με μουσικές και χορούς από τους 14 διαφορετικούς τόπους καταγωγής των εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας – ακολουθήστε τους στις διαδρομές τους.

Περισσότεροι από 600 συμμετέχοντες στην πομπή θα συναντηθούν στις 16:00 στην οδό Κανελλοπούλου, στη συμβολή με την οδό Κοντούλη & Νικολαΐδου, και σαν ένα σώμα θα κατευθυνθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας. Σε μια ιστορική στιγμή για την πόλη αλλά και τη διοργάνωση, οι τέσσερις πομπές θα συναντηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο στις 17:00, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης –την πέμπτη αυτή άτυπη πομπή– να τους επιφυλάσσουν μια ιδιαίτερη υποδοχή.

Η δεύτερη φάση της τελετής έναρξης σηματοδοτείται από το Μυστήριο 0 Μυστήρια Μετάβασης, ένα πολυδιάστατο θέαμα, που εκτυλίσσεται στις 19:00 στο παράκτιο μέτωπο. Με τη Ρένα Μόρφη οικοδέσποινα της τελετής, την υποβλητική αφήγηση του «αστροναύτη» των βυθών Κώστα Νιζάμη, με περισσότερες από 100 Chóres σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρίνας Σάττι, και τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου σε εκτέλεση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – ΚΟΑ, κεντρική σκηνή της Τελετής Έναρξης γίνεται η θάλασσα, με μια μυθική οντότητα να αναδύεται από τα βάθη της.

Απεικόνιση του παράκτιου μετώπου στην Ελευσίνα το Σάββατο 4/2

Στις 20:00 ακολουθεί η Παράκτια Πολιτιστική Διαδρομή, κατά μήκος της οδού Κανελλοπούλου, με 19 διαφορετικές δράσεις σε απροσδόκητα σημεία (ταράτσες, αυλές, συνεργείο αυτοκινήτων, ταβέρνες, μπαλκόνια, παράθυρα και δώματα) και το κοινό να περιηγείται  σε πειραματικά project, χορογραφίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, ρεσιτάλ ποντιακής λύρας, και θαλασσινά κεράσματα. Παράλληλα, Νύμφες κάνουν αναπάντεχα την εμφάνισή τους στα στενά της πόλης, σε κινησιολογική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου και ενδυματολογική της Όλγας Καραβερβέρη.

Επόμενος σταθμός το πρώην εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ, όπου με φόντο το φωταγωγημένο από την Ελευθερία Ντεκώ εμβληματικό του φουγάρο, θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα στις 21:30. Η βραδιά κλείνει στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου με ένα εκρηκτικό πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής αποκλειστικά από γυναίκες DJs από την Ελευσίνα και άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης: Mini Zucchini (Τιμισοάρα, Ρουμανία), DJs ENIKŐ (Βέσπρεμ, Ουγγαρία), MOTERIS (Κάουνας, Λιθουανία), Fo aka Fofi Tsesmeli (Ελευσίνα, Ελλάδα), Amii Watson (Ες-συρ-Αλζέτ, Λουξεμβούργο).

H Τελετή Έναρξης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου με την πόλη να γίνεται μια υπαίθρια σκηνή: Εγκαίνια για δύο εμβληματικές εκθέσεις (Μελίνα και 7 Στήλες του Heiner  Goebbels), φωτιστικές και βίντεο εγκαταστάσεις (Lina Bertucci), περφόρμανς ΚΑΜΑΡΕΣ του Ευριπίδη Λασκαρίδη, εικαστικές εκθέσεις, έκθεση-εγκατάσταση, ιδιότυπες ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο (Αφηγηματική Αρχαιολογία) και ελεύθερη περιήγηση στην πόλη, στα μουσεία, στα εστιατόρια, στην αγορά. Η Φιλαρμονική του Δήμου πλημμυρίζει με μελωδίες τα στενά της πόλης, ενώ ένα ιστιοφόρο και πλήθος μικρών λευκών σκαφών του Ναυταθλητικού Ομίλου Ελευσίνας δημιουργούν στη θάλασσα την ξεχωριστή χορογραφία «Γιορτάζοντας το Φως».

2023 Ελευσίς – Συντελεστές

Ρένα Μόρφη – Φωτογραφία: Πάνος Γιαννακόπουλος

Ιδέα / Σύλληψη Μιχαήλ Μαρμαρινός

Σκηνοθεσία Τελετής Έναρξης Chris Baldwin / CCD Productions Ltd

Τηλεσκηνοθεσία Tilo Krause

Οικοδέσποινα Τελετής Εναρξης: Ρένα Μόρφη

Αφήγηση: Κώστας Νιζάμης

Καλλιτεχνική επιμέλεια χορωδιακού συνόλου CHÓRES: Μαρίνα Σάττι

Πρωτότυπη Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Σκηνογράφος: Philippe Geoffrey

Σχεδιασμός Ενδυμάτων: Πάρις Μέξης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Petko Tanchev

Ηχητικός Σχεδιασμός: Μανώλης Μανουσάκης

Γενικός Συντονιστής Τελετής Έναρξης – Σύμβουλος Επιμέλειας: Γιάννης Αρβανίτης

Οργάνωση Παραγωγής Τελετής Έναρξης: Όλγα Χατζηδάκη

CCD Productions Εκτελεστική Διεύθυνση: Gina Kafedjian

Εκτέλεση Παραγωγής: View Μaster Events

Φωτογραφία: John Stathis

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu

Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu

Instagram: instagram.com/2023eleusis

YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis

E-mail: info@2023eleusis.eu

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σημειώνεται ότι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν αύριο, Παρασκευή (3/2), και μεθαύριο, Σάββατο (4/2), στην Ελευσίνα λόγω διεξαγωγής της Τελετής Έναρξης 2023 «ΕΛΕΥΣΙΣ» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Παρασκευή 03/02/2023:

  • Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Κανελλοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοντούλη και Ίωνος Δραγούμη, κατά τις ώρες 18:00 έως 23:59.

Σάββατο 04/02/2023:

  • Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και απαγόρευση στάσης και της στάθμευσης αυτών, στην οδό Κανελλοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοντούλη και Ίωνος Δραγούμη, κατά τις ώρες 07:00 έως 23:59.
  • Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, κατά τις ώρες 15:00 έως 20:00, ως εξής:

α) Ηρ. Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Δήμητρος και της διασταύρωσης της Ιεράς Οδού με την οδό Μουρίκη.

β) Μουρίκη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ιεράς Οδού και Κανελλοπούλου.

γ) Κανελλοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μουρίκη και Ίωνος Δραγούμη.





Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΗ διάσημη Ισπανίδα designer Agatha Ruiz de la Prada είναι η νέα ambassador της FIAT
Επόμενο άρθροΚατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ