Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ από τα… ΔΑΝΕΙΑ

Αυτός που καταστρέφεται οικονομικά έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσει πάλι! Παράδειγμα φωτεινό και χειροπιαστό η Ελλάδα!

Συμβαίνει όταν η χώρα αγνοεί τις αιτίες που στο παρελθόν την είχαν οδηγήσει στην πτώχευση.

Ελλάδα είναι, αιώνια Ελλάδα

και γι’ αυτό πέρασε το κόκκινο αρκετές φορές. Στα τέτοια της.

Έφθασε να υπογράψει μνημόνιο, να δεχθεί οικονομική επιστασία από την τρόικα, να στριμωχθεί οικονομικά προκειμένου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.

Μυαλό θα βάλει; Όχι, αν λάβουμε υπ’ όψιν το Χθες.

Αρκεί να παρατηρήσει κανείς στην ιστορική ατζέντα της χώρας το φαινόμενο, ναι μεν να ξεφεύγει από τις τανάλιες της οικονομικής κρίσης, αλλά και να ξανακυλάει στη χρεοκοπία. Γιατί;

Πρώτα – πρώτα κανένας όσους τουλάχιστον έχουν κυβερνήσει, και κυβερνούν, θέλουν να κυβερνούν, δεν έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες τους. Όλοι αποδίδουν το κακό στις γενικότερες δυσκολίες που πλήττουν την Ευρώπη. Απίστευτη δικαιολογία!

Φταίει η… κρίση, άρα θα πληρώνουμε εμείς τα… αθώα θύματα.

Ένα κράτος μαθημένο να ξοδεύει σταθερά περισσότερα από τα έσοδά του και συνεχώς να δανείζεται προκειμένου να καλύψει τις σπατάλες του, παραπονείται για… την “κρίση”, λες δέχθηκε μια απρόσμενη θεομηνία.

“Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1890, φράση ιστορική και εφιαλτική, διότι δεν συνέβη πρώτη φορά η αυτοκτονική οικονομική διαχείριση της χώρας από την… υπεύθυνη κυβέρνηση, την εκλεγμένη από τον επίσης… υπεύθυνο λαό.

Ανετράπη η κυβέρνηση Τρικούπη, ο οποίος όμως στις επόμενες εκλογές, τον Μάιο του 1892 θριάμβευσε, με 180 βουλευτές σε σύνολο 207.

Μόνον 15 βουλευτές εξέλεξε ο πρωθυπουργός Δεληγιάννης.

Είπε και το άλλο, εκτός από το “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” ο Τρικούπης: “Η μεγάλη καταστροφή ήταν ο διαρκής δανεισμός μας”. Και τι έκανε όταν ίδιος ξαναεκλέχτηκε πρωθυπουργός;

Πήρε νέα δάνεια! Δεν γινόταν διαφορετικά. Και συνέβη το εξής εκπληκτικό.

Πέντε μήνες μετά τις εκλογές ο Άγγλος υπουργός οικονομικών Ρόζμπερυ στέλνει τον οικονομολόγο Εδουάρδο Λω να μελετήσει τι γίνεται στα οικονομικά της Ελλάδος, με το δικαίωμα ότι μας είχαν δανείσει οι τραπεζίτες του Σίτυ.

Στη συνέχεια. Στέλνει στην Ελλάδα τον οικονομολόγο Ροϋ και ο Γάλλος υπουργός οικονομικών. Εμφανίζεται επίσης και ο Αμερικάνος τραπεζίτης Μόργκαν, που διοικεί τράπεζα στο Λονδίνο.

Και γίνεται φοβερό κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα χρεόγραφα της Ελλάδος. Κι ενώ η χώρα είναι σε οικονομικό αδιέξοδο, ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ έκανε τουρισμό στην Ευρώπη.

Στα παπάρια του.

Τελικά, σαν προχθές 10 Ιανουαρίου, το 1895, ο μίστερ “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” Χαρίλαος Τρικούπης παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και εγκατέλειψε την πολιτική.