ΕΡΕΥΝΑ: Η ΠΙΟ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ για ΠΡΟΣΛΗΨΗ στα ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Τravel.gr για τη ζήτηση προσωπικού σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Στην καρδιά του χειμώνα, φαινομενικά μακριά ακόμη από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, τα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν

τις ανάγκες τους σε προσωπικό, προκειμένου να είναι έτοιμες να υποδεχτούν το πολλά υποσχόμενο καλοκαίρι του 2023.

Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι, το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού είναι εξακολουθητικά παρόν ειδικά μετά την πανδημία, η οποία προκάλεσε μεταβολές στη συμπεριφορά των εργαζομένων και μετακινήσεις σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Η ετήσια έρευνα του Travel.gr σε μεγάλες διαδικτυακές ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, διαπίστωσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στις αγγελίες ζήτησης προσωπικού από τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις φιλοξενίας εν γένει αλλά και από τις συνδεόμενες με τον τουρισμό δραστηριότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και η εστίαση.

Καμαριέρης/Καμαριέρα: «Μάχη» ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων τύπου Airbnb για την πρόσληψή τους

Αναλυτικά, από τη διήμερη έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:

Καμαριέρης/Καμαριέρα: Αυτή είναι η ειδικότητα που αναζητά εντονότερα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα.

Την πρώτη μέρα της έρευνας, ανάμεσα σε 515 αγγελίες αναζήτησης προσωπικού που αφορούν στον τουρισμό, οι 368 είχαν αναρτηθεί από ξενοδοχεία.

Από αυτές τις 368 αγγελίες των ξενοδοχείων, οι περισσότερες αγγελίες απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτή την ειδικότητα, η οποία διατηρεί τα σκήπτρα του αγώνα αναζήτησης προσωπικού.

Οι αγγελίες έχουν αναρτηθεί από πολυτελή ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος έως 5άστερα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Χαλκιδική.

Άλλες περιοχές της Ελλάδας που αναζητούν αυτή την ειδικότητα, είναι, κατά πλειοψηφία, οι Κυκλάδες με πρώτες τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και την Πάρο, ενώ ακολουθούν η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως, το Ηράκλειο, το Λιμένι Λακωνίας, η Θεσσαλονίκη, η Λευκάδα, το Κουφονήσι, η Μήλος, η ‘Ιος, οι Σπέτσες, η Άνδρος, η Σκιάθος, η ‘Υδρα και ο Πειραιάς.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη φετινή έρευνα εντοπίστηκαν και αρκετές αγγελίες που ζητούν αυτή την ειδικότητα για καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, όπως είναι τα Εξάρχεια και το Μοναστηράκι, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες μεγαλώνουν σε όλους τους τύπους της φιλοξενίας.

Συνήθως οι αγγελίες αυτές ζητούν περισσότερους από έναν επαγγελματίες, και, αν και δημοσιεύονται πλέον με τα χαρακτηριστικά των εν λόγω καταλυμάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι στις αγγελίες ζήτησης καμαριέρων σε ξενοδοχεία δεν συμπεριλαμβάνονται και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ποιες άλλες τουριστικές ειδικότητες σημειώνουν μεγάλη ζήτηση

Ως συνολική εικόνα, οι θέσεις που αναζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι, με σειρά προτεραιότητας: καμαριέρης-καμαριέρα (126), υπάλληλοι υποδοχής (86), σερβιτόροισερβιτόρες (64), ειδικότερες για τον χώρο της εστίασης –μάγειρες/μαγείρισσεςβοηθοί μάγειρα/μαγείρισσαςαρτοποιοί κ.ά. (48) και ξενοδοχοϋπάλληλοι (39).

Άλλες ειδικότητες που αναζητούνται στον ευρύτερο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων, αφορούν σε υπαλλήλους σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και ταξιδιωτικών γραφείων, συμβούλους ταξιδιώνβοηθούς πισίνας, ναυαγοσώστεςλογιστέςοδηγούςκηπουρούςυπεύθυνους ανάπτυξης αγορώνξεναγούςαπολυμαντές κ.ά.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές αγγελίες που ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν περισσότερες από μία θέσεις στην εκάστοτε ειδικότητα.

Μεταξύ των αγγελιών, εκτός από τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες που ζητούν προσωπικό ανά την Ελλάδα, ξεχωρίζει αγγελία από μεγάλη εταιρεία με ηγετική θέση στον τομέα εφοδιασμού τροφίμων αεροσκαφών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου αναφέρεται ότι ζητεί προσωπικό λάντζας με ή χωρίς προϋπηρεσία, υποσχόμενη άμεση πρόσληψη, πλήρη απασχόληση, καλές αποδοχές και σταθερή εργασία.

Εξάλλου, μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται ότι συγκεντρώνει και η Ημέρα Καριέρας που πραγματοποιείται από τη Workathlon στη Θεσσαλονίκη στις 19 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι εργαζόμενοι και οι υποψήφιοι εργοδότες (κορυφαία ξενοδοχεία του κλάδου) θα έχουν την αμφίδρομη δυνατότητα να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο, έχοντας έτσι αμεσότητα και μία πολύ καλύτερη ιδέα της ενδεχόμενης συνεργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ημέρες καριέρας για τους νέους που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και δεν έχουν προϋπηρεσία ή για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενδιαφερόμενους που θέλουν να διερευνήσουν άλλους τομείς εργασίας, όπως είναι η φιλοξενία.