Τρεις νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου


Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Δευτέρα όταν συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο σε βάση των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα, σε πίστα του διεθνούς αεροδρομίου της Νιαμέ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Χθες «περί τις 10:40 (τοπική ώρα· 11:40 ώρα Ελλάδας), ελικόπτερο MI-17 των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα που επέστρεφε από εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στην στρατιωτική πίστα του αεροδρομίου της Νιαμέ», εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δυστυχώς τα τρία μέλη του πληρώματος —αξιωματικός και υπαξιωματικός του στρατού του Νίγηρα και ξένος εκπαιδευτής— απεβίωσαν (…) παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να περιορίσουν τη φωτιά», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Σχηματίστηκε επιτροπή έρευνας «για να προσδιοριστούν τα αίτια αυτού του τραγικού δυστυχήματος», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Νίγηρας, πολύ φτωχή χώρα του Σαχέλ, ετοιμάζεται «να αυξήσει τη δύναμη» του στρατού του, που πολεμά από το 2015 τζιχαντιστικές οργανώσεις στην αχανή επικράτειά του.

Πλήττονται εδάφη στο δυτικό του τμήμα, κοντά στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου είναι παρούσες οργανώσεις οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος· ενώ στο νοτιοανατολικό του τμήμα, που βρέχεται από τη Λίμνη Τσαντ και γειτονεύει με τη Νιγηρία, βρίσκουν καταφύγιο τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Η παραμεθόρια περιοχή του βόρειου Μπενίν και του νότιου Νίγηρα, που ως πρότινος ήταν απαλλαγμένη από αυτήν, βρίσκεται με τη σειρά της αντιμέτωπη με την τζιχαντιστική απειλή εδώ και μερικούς μήνες, λένε οι αρχές.

Στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «25 τρομοκράτες» σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σε «αεροπορικό πλήγμα» στην περιφέρεια Τιλαμπέρι (δυτικά, κοντά στο Μάλι).

Στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών ο Νίγηρας λαμβάνει υποστήριξη, από τη σκοπιά του εφοδιασμού και με εκπαίδευση των στρατιωτικών του, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις στον Νίγηρα· η Γερμανία βάση επιμελητείας.


Zougla.gr