ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ! ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΕΛΟΣ στο FACEBOOK

«Μπλόκο» στις προσβλητικές αναρτήσεις μέσω του facebook καθώς και άλλων social media βάζει απόφαση του Εφετείου Πειραιά, που επέβαλε αποζημίωση 6.000 ευρώ για προσβολή της προσωπικότητας ατόμου μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο σε αποζημιώσεις πολιτών που προσβάλλονται μέσω του facebook, εντάσσοντας το διαδικτυακό μέσο στην έννομη τάξη.

Οι δικαστές του Εφετείου Πειραιά έκριναν ότι οι επίδικες δημόσιες αναρτήσεις και τα σχόλια έβλαψαν την τιμή και την υπόληψη του προσώπου στο οποίο αναφερόταν χρήστης του facebook, καθώς έλαβε γνώση αυτών μεγάλος αριθμός προσώπων, τόσο φίλων του χρήστη στο facebook όσο και γνωστοί και φίλοι του προσώπου που αφορούσαν τα επίμαχα σχόλια, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποστεί σημαντική ηθική βλάβη.

Οι επίμαχες αναρτήσεις και τα σχόλια αφορούσαν πρόσωπο που εμφανιζόταν, μεταξύ άλλων, ως ανέντιμο.

Ο χρήστης του διαδικτύου είχε καταγγείλει πως το πρόσωπο αυτό διεκδικούσε την έκδοση παράνομων αδειών για να υλοποιήσει μια τουριστική επένδυση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, με γνώμονα το δικό του κέρδος, σε βάρος του Δημοσίου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ακολούθησαν σχόλια από άλλους χρήστες του διαδικτύου που έκριναν την προσβλητική ανάρτηση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι συνιστά προσβολή προσωπικότητας το περιεχόμενό αναρτήσεων στο facebook που ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας.

Στο σκεπτικό της απόφασης οι δικαστές επισημαίνουν πως «το facebook παρέχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο, στον οποίο οι χρήστες κατά κανόνα αποκαλύπτουν πληθώρα στοιχείων της ζωής τους και της προσωπικότητάς τους».

Τονίζουν δε ότι στην επίσημη σελίδα του μέσου δικτύωσης «θεσπίζεται τεκμήριο ότι ο χρήστης επιθυμεί τη διάδοση των πληροφοριών του και όχι την προστασία τους».

Για λόγους πολιτικής προστασίας της ιδιωτικότητας του facebook, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τον βαθμό δημοσιότητας του προφίλ τους.

«Εχει τη δυνατότητα να καταστήσει δημόσια κι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους (ακόμη και σε χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν λογαριασμό στο facebook) τα στοιχεία αυτά, με την καταχώρισή τους στον εν λόγω ιστότοπο χωρίς ρυθμίσεις ασφαλείας – “ανοιχτό προφίλ”» σημειώνουν.

Ως εκ τούτου, η επίδικη δημόσια ανάρτηση προκάλεσε την προσβολή του προσώπου που θίχτηκε.

Σταθμίζοντας τις συνθήκες τέλεσης της προσβολής, του είδους και της βαρύτητας αυτής, του έντονου ψυχικού άλγους που προκλήθηκε στο πρόσωπο που αφορούσαν τα σχόλια, καθώς και την οικονομική κατάσταση των διαδίκων, υποχρέωσε τον χρήστη του facebook να αποζημιώσει τον αντίδικό του με 6.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο σε αποζημιώσεις για όσους θίγονται από δημόσιες αναρτήσεις στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.