ΒΟΛΟΣ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ και από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ… ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ από το ΒΡΑΔΥ

Με τον καιρό να έχει παρουσιάσει ήδη δείγματα αστάθειας, έστω και ανεπαίσθητα, οι ειδικοί βλέπουν φαινόμενα να κάνουν κατά τόπους την εμφάνισή τους μέχρι το τέλος της ημέρας και ενώ οι άνεμοι άρχισαν να ενισχύονται.

Στον Βόλο αναμένεται σήμερα Πέμπτη αίθριος καιρός με λίγες τοπικές συννεφιές που βαθμιαία θα πυκνώσουν και πιθανό να βρέξει προς το τέλος της ημέρας.

Από την άλλη, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το τμήμα Μετεωρολογίας αναφέρει ότι από την Πέμπτη 11/08 έως και τη Δευτέρα 15/08 τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρα μας.

Παρόλα αυτά, λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών, ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στις θαλάσσιες δραστηριότητες, αφού φαινόμενα συνοδευόμενα πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια) αναμένονται και στις θαλάσσιες περιοχές κυρίως του Βορείου Αιγαίου (Χαλκιδική, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου) και του Κεντρικού Ιονίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr φαινόμενα αναμένονται στη Μαγνησία κατά κύριο λόγο από το απόγευμα της Παρασκευής 12 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή παραμονή 14 του μηνός σε Αλμυρό, Βελεστίνο (Σάββατο και Κυριακή), Βόλο (Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί), Ζαγορά (μέχρι και Δευτέρα πρωί), Μακρινίτσα, Νέα Αγχίαλο (Κυριακή),  και Σούρπη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα ως εξής:

Aλόννησος: 23-29

Αλμυρός: 22-29

Αργαλαστή: 21-27

Βελεστίνο: 23-32

Βόλος: 22-30

Ζαγορά: 19-26

Μακρινίτσα: 17-25

Νέα Αγχίαλος: 23-29

Πτελεός: 21-29

Σκιάθος: 23-30

Σκόπελος: 23-29

Σούρπη: 21-29

Στεφανοβίκειο: 24-33

Τρίκερι: 21-29

Το έκτακτο δελτίο της Περιφέρειας

Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρικών συνθηκών. Σ’ αυτό αναφέρει τα εξής:

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ, καθώς ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει, το επόμενο τριήμερο,  έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις  μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με ισχυρές  βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα  κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Τα ισχυρά φαινόμενα θα  κορυφωθούν την Κυριακή (14-8-2022), ενώ τη Δευτέρα  (Δεκαπενταύγουστος) ο καιρός προβλέπεται βελτιωμένος.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων  αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού της ΕΜΥ

Πιο αναλυτικά:

Αύριο Παρασκευή (12-8-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και  καταιγίδες προβλέπονται από νωρίς στην κεντρική Μακεδονία και από  μεσημβρινές ώρες στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και  τη δυτική και την κεντρική Στερεά (κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία και  την Ευρυτανία). Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (13-8-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες  προβλέπονται στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Ιόνιο. Τα έντονα  φαινόμενα στη Μακεδονία θα συνεχιστούν και τη νύχτα προς την  Κυριακή.

Την Κυριακή (14-8-2022), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται  στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη,  τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της  Αττικής), την Εύβοια και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Τη νύχτα προς τη  Δευτέρα τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στη βορειοανατολική  Ελλάδα (τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο), ενώ σε όλες τις  υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και  έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ- ΒΡΟΧΕΣ

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως  σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης,  οι πολίτες να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης  112- ΕΚΑΒ 166).