ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ στα ΚΑΝΑΛΙΑ, ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ του ΕΣΥ»

Οι «παράδοξες» εικόνες διακομιδής ασθενών από τους περιφερειακούς Δήμους της Μαγνησίας στο Νοσοκομείο Βόλου συνεχίζονται, ως συνέπεια της συστηματικής υποβάθμισης και απαξίωσης των δυνατοτήτων του ΕΣΥ.

Σήμερα το πρωί, μια γυναίκα από τα Κανάλια που χρειάστηκε νοσηλεία μεταφέρθηκε μέχρι τα μέσα της διαδρομής μέσα στο ΙΧ του ιερέα της περιοχής, επειδή δεν υπήρχε βάρδια οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου για να καλύψει την έκτακτη ανάγκη. Τελικά, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Βόλου που ξεκίνησε από το Βόλο την παρέλαβε στο ύψος του 304ΠΕΒ.

Η σημερινή εικόνα έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης διακομιδής ηλικιωμένης ασθενούς από τη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε καρότσα αγροτικού, καθώς και στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς δεν υπήρχε οδηγός να καλύψει τη βάρδια.

Το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, η μόνη πρωτοβάθμια δημόσια υγειονομική δομή της περιοχής, εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους καθώς, εντός της περιοχής ευθύνης του είναι, εκτός από το Δήμο Ρήγα Φεραίου, και όλες οι γύρω περιοχές (Κανάλια, Κερασιά, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Αγ. Γεώργιος Φερών, Αερινό κ.α.) με σημαντικό πληθυσμό.

Η έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρου στο ΚΥ Βελεστίνου έχει τεθεί επανειλημμένα στον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και το γεγονός ότι συνεχίζουν να μένουν ακάλυπτες οι βάρδιες ασθενοφόρων. Οι πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών συνεχίζουν να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο του Βόλου με τρόπους ανορθόδοξους, ενώ αγροτικά και ΙΧ οχήματα μετατρέπονται σε ασθενοφόρα.

Η Κυβέρνηση μπορεί να προσλαμβάνει γενναιόδωρα 3.300 ιερείς και 4.500 ειδικούς φρουρούς και πανεπιστημιακή αστυνομία, όμως η πρόσληψη οδηγών ασθενοφόρων που θα μεταφέρουν έγκαιρα και με ασφάλεια τους ασθενείς αποτελεί πολυτέλεια και «επιβάρυνση της τσέπης του φορολογούμενου».

Οι δυνατότητες θετικών πολιτικών ενδυνάμωσης του ΕΣΥ υπάρχουν, το ζήτημα είναι οι προτεραιότητες, και αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει σε όλους τους τόνους ότι η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών δεν ανήκει σε αυτές.