ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΡΕΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ και ΔΕΝ το ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ! ΑΝΗΜΠΟΡΗ η ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΡΟΣΤΑ στον ΠΟΥΤΙΝ! ΑΝΙΚΑΝΗ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ να ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ την ΚΡΙΣΗ και τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του ΛΑΟΥ!

Στην ενεργειακή κρίση βυθίζεται όλο και περισσότερο η Ευρώπη, η οποία παραμένει έρμαιο των γεωπολιτικών παιχνιδιών του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin, με «όπλο» το φυσικό αέριο.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συναγερμό, εν μέσω της έκρηξης του πληθωρισμού που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, η Ρωσία μειώνει την προμήθεια φυσικού αερίου, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να προειδοποιεί ότι ο χειμώνας θα βρει την Ευρώπη αντιμέτωπη με πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών του φυσικού αερίου.

Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σχεδιάσει εγκαίρως την ενεργειακή της απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και την ομαλή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τη φέρνει αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συνέπειες, οι οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν τον χειμώνα, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο μέτωπο της Ουκρανίας και στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία του Putin.

Από την πλευρά της η Μόσχα στρέφεται σε Κίνα και Ιράν, ενισχύοντας τους δεσμούς και τις εμπορικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov να μεταβαίνει στην Τεχεράνη.

Δραματική προειδοποίηση ΙΕΑ στην Ε.Ε. για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καλεί την Ευρώπη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου τον χειμώνα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.

Ο Fatih Birol, επικεφαλής του IEA, είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει «μόχλευση» κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που διακοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Birol στους Financial Times.

«Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη και η αύξηση του ειδικού βάρους της Ρωσίας τους χειμερινούς μήνες».

Ο ΙΕΑ, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη του ΟΟΣΑ, ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για χειραγώγηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Δικαιολογείται η χρήση άνθρακα, λόγω έκτακτων συνθηκών

Ο Birol ανέφερε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως η ενεργοποίηση παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δικαιολογούνται από την κλίμακα της κρίσης παρά τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα.

Είπε ότι η αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα είναι «προσωρινή» και θα βοηθήσει στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για θέρμανση το χειμώνα.

Οποιεσδήποτε πρόσθετες εκπομπές CO₂ από την καύση πολύ ρυπογόνου άνθρακα θα αντισταθμιστούν από την επιτάχυνση των σχεδίων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα βήματα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέχρι στιγμής πιθανότατα δεν αρκούν εάν οι ρωσικές εξαγωγές διακοπούν εντελώς και είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν ότι οι αποθήκες θα γεμίσουν πριν από τους χειμερινούς μήνες.

Πραγματική πιθανότητα το «ενεργειακό δελτίο»

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και βαθύτερα μέτρα ζήτησης, που θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», τόνισε ο Birol, προσθέτοντας ότι το «δελτίο» στη χρήση φυσικού αερίου παραμένει μια πραγματική πιθανότητα εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Η Ευρώπη έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο στο 20% περίπου των συνολικών προμηθειών από την εισβολή στην Ουκρανία, από περίπου 40% πριν, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ICIS, αλλά έχει ήδη αξιοποιήσει τις περισσότερες επιλογές για να διαφοροποιήσει τις προμήθειες, όπως τα θαλάσσια φορτία υγροποιημένου φυσικού αέριο.

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ ανέφερε ότι οι χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το κλείσιμο πυρηνικών εγκαταστάσεων για να συμβάλουν στον περιορισμό της ποσότητας αερίου που καίγεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γερμανία έχει δεχθεί συνεχείς επικρίσεις για την απόφασή της να συνεχίσει τον παροπλισμό των τελευταίων πυρηνικών της σταθμών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αν και ο Birol δεν ξεχώρισε καμία χώρα, είπε ότι όλες «θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής του κλεισίματος [των πυρηνικών σταθμών] όσο υπάρχουν οι συνθήκες ασφαλείας».

Ρωσία: Κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας – Εκθρόνισε τη Σαουδική Αραβία

Την ώρα που η Ευρώπη βυθίζεται στην ενεργειακή κρίση, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει στο ρωσικό πετρέλαιο, η Κίνα εισήγαγε όγκο ρεκόρ ρωσικού αργού τον Μάιο, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 55%, τουτέστιν κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αυτό έχει καταστήσει τη Ρωσία τον κορυφαίο προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας μπροστά από τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο.

Ένας όγκος ρεκόρ φθηνού ρωσικού πετρελαίου, το οποίο πωλείται με μεγάλες εκπτώσεις, έφτασε στα κινεζικά διυλιστήρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας που επικαλείται το Reuters.

Οι υψηλές αγορές ρωσικού πετρελαίου ξεπέρασαν την προσφορά από τη Σαουδική Αραβία, τον εταίρο της Ρωσίας στη συμφωνία του ΟΠΕΚ.

Οι κινεζικές εισαγωγές σαουδαραβικού αργού ήταν κατά μέσο όρο 1,84 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, αυξημένες κατά 9% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, αλλά μειωμένες σε σχέση με τα 2,17 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που εισήχθησαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters.

Η Ρωσία πουλάει όλο και περισσότερο αργό πετρέλαιο στην Κίνα και την Ινδία αφού οι δυτικές χώρες αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο και η ΕΕ – ο κορυφαίος πελάτης πετρελαίου της Ρωσίας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία – ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα σταδιακό εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η ασιατική αγορά μπορεί να απορροφήσει και τα 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που έστελνε ημερησίως η Ρωσία στην Ευρώπη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.