Λόγω της πανδημίας πολλοί στράφηκαν σε άλλους κλάδους, με κύριο κριτήριο την εξασφάλιση ενσήμων και 12μηνης απασχόλησης – Οι σεφ έγιναν κηπουροί και ντελιβεράδες, δημιουργώντας τεράστια κενά κυρίως σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχική βάση
Ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO της Sani/Ikos Group Ανδρέας Ανδρεάδης, σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για 50.000 κενές θέσεις εργασίας κυρίως στον επισιτισμό (κουζίνα & service), αλλά και στον ξενοδοχειακό τομέα, παρότι οι αμοιβές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις κλαδικές συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι οι ελλείψεις απειλούν τον ποιοτικό τουρισμό.
«Δεν υπάρχουν σεφ ή μάγειρες ούτε για δείγμα, αναφέρει επιχειρηματίας που αναγκάστηκε φέτος να προσλάβει σεφ από το εξωτερικό.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 λειτούργησε μόνο το 60% των ξενοδοχείων.

Φέτος διογκώθηκε και, αν δεν ληφθούν μέτρα, του χρόνου θα είναι ακόμα οξύτερο, εκτιμούν παράγοντες του τουρισμού.
Οπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, «πέρυσι μας έλειψαν 50.000 θέσεις εργασίας που δεν καλύφθηκαν από την εγχώρια αγορά».
Προανήγγειλε μάλιστα σχέδιο για την απασχόληση Ουκρανών υπηκόων που θα καλύψουν τις κενές θέσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Φταίει η πανδημία που οδήγησε τους εποχικούς εργαζομένους στον τουρισμό σε αλλαγή επαγγελματικής πλεύσης, φταίνε τα εξοντωτικά ωράρια χωρίς ρεπό που πληρώνονται με χαμηλούς μισθούς, φταίνε οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη κινήτρων;
Εξοντωτικά ωράρια
«Πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι έφυγαν στο εξωτερικό όπου οι μισθοί είναι καλύτεροι και χιλιάδες άλλοι βρήκαν δουλειά σε άλλους κλάδους της οικονομίας, σε δουλειές 12μηνης λειτουργίας», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού.
Δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια πάνω από 12 ώρες για 30 ημέρες χωρίς ρεπό. Ολο και περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό, προτιμώντας να μοιράζουν φυλλάδια παρά να δουλεύουν σε ρυθμούς γαλέρας».
«Στο Ηράκλειο οι κενές θέσεις εργασίας φτάνουν τις 3.000», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.
Σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο εντοπίστηκαν 9 ανασφάλιστοι που πηδούσαν από τα παράθυρα, όπως τους είχαν δασκαλέψει».

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης θα μπορούσε εύλογα να λύσει το πρόβλημα των κενών θέσεων.
«Η απάντησή μου σε εργοδότες που μας λένε πως δεν βρίσκουμε να προσλάβουμε είναι ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας».
Από την πλευρά τους, οι εργοδότες του κλάδου, ανταλλάσσοντας διαδικτυακά σχόλια, πιστεύουν πως φταίνε τα επιδόματα της πανδημίας που κακόμαθαν τους εργαζομένους οι οποίοι προτιμούν να κάθονται παρά να δουλεύουν.
Ετσι, πολύ συχνά, οι εργαζόμενοι τους εγκαταλείπουν μετά από μερικές εβδομάδες στη μέση της σεζόν επειδή βρήκαν καλύτερη δουλειά.
Επιχειρηματίας αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση ανειδίκευτου εργάτη από το Μπαγκλαντές που προσλήφθηκε ως συντηρητής σε ξενοδοχείο και παραιτήθηκε γιατί βρήκε δουλειά ως βοηθός μάγειρα σε άλλο ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει καταγράψει η Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού:

■ Μερίδα εργοδοτών δεν εφαρμόζει την κλαδική σύμβαση που προβλέπει μισθούς από 792 έως 864 ευρώ και έχει κηρυχθεί υποχρεωτική.
Ενας εργαζόμενος στη Μύκονο για να κάνει καταγγελία για τη μη εφαρμογή της σύμβασης πρέπει να πάει στη Σύρο.
■ Στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοούν την κλαδική σύμβαση κλείνοντας συμφωνίες-πακέτο για τη σεζόν.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το σπαστό ωράριο τους εξαντλεί και η αμοιβή είναι ψίχουλα.
■ Μερίδα εργοδοτών δηλώνει ψευδώς στο σύστημα «Εργάνη» ότι απασχολεί και ασφαλίζει τον εργαζόμενο για 5ωρο, ενώ στην πραγματικότητα τον απασχολεί για 12 ώρες.
Η έλλειψη κινήτρων για το «κυνήγι» του ενσήμου από την πλευρά των εργαζομένων είναι, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο βασικός λόγος που ανθούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Με το δεύτερο μνημόνιο το επίδομα ανεργίας των εποχικών διαρκεί τρεις μήνες, ενώ παλαιότερα ήταν τετράμηνης-πεντάμηνης διάρκειας και δινόταν αναλογικά με τις ημέρες ασφάλισης που συμπλήρωσε ο εποχικός.
Επιπλέον, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει ακόμα σταθεί στα πόδια του μετά την πρόσφατη μετατροπή του σε ανεξάρτητη αρχή με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να έχουν ατονήσει.

Τι λένε οι έρευνες
Σε κάθε περίπτωση, κενές θέσεις υπήρχαν και προ πανδημίας.
Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο, στο peak της σεζόν τον Αύγουστο 2021 ήταν στις 175.741 από 186.575 που ήταν δύο χρόνια πριν, έχοντας σημειώσει πτώση κατά 5,8%.
Τα συμπεράσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΤΕΠ δίνουν κάποιες απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί φυλλορροούν οι εποχικοί εργαζόμενοι»; Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Συχνά αποτελεί λύση ανάγκης και μια πρόσκαιρη φάση στην καριέρα του εργαζομένου.
Η εκπαίδευση που παρέχεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνεται πάντα στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
Μία ακόμη διαπίστωση από τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού των μεγάλων μονάδων είναι ότι η απασχόληση στον ξενοδοχειακό κλάδο εξακολουθεί -και αυτό παρά τη μεγάλη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ- να έχει χαμηλή κοινωνική αποδοχή, καθώς δεν φαίνεται να έχει ξεπεραστεί το σύνδρομο «γκαρσόνια της Ευρώπης», όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΤΕΠ.
Τι λένε οι επιχειρηματίες
Για ελλείψεις προσωπικού «χωρίς τέλος», οι οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν, μιλούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, υποσχόμενοι ωστόσο ότι «θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν» αυτό το καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος δηλώνει: «Υπάρχουν ελλείψεις.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ουσιαστικά κενών θέσεων στις χαμηλές κατηγορίες και ειδικότητες, δηλαδή καμαριέρες, λαντζέρηδες, βοηθοί σερβιτόρου, κηπουροί.
Υπάρχει το παράδειγμα της Ισπανίας. Επίσης, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, αλλά τονίζω ότι είμαστε ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε με Ουκρανούς που θέλουν να εργαστούν».
Ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Βαρούλκο», το οποίο επιμελείται την εστίαση 11 πεντάστερων ξενοδοχείων, αναφέρει:
Ξέραμε ότι το τσουνάμι του τουρισμού ερχόταν, ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός και όλοι πασχίζαμε σε αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φτιάχνονται ξενοδοχεία και ανοίγουν δεκάδες εστιατόρια, αλλά είμαστε ένας γερασμένος λαός και δεν φτάνουν τα ελληνικά χέρια για τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε ώστε να παραμείνουμε ελκυστικοί ως τουριστικός προορισμός.
Από την πλευρά της η πρόεδρος ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου Μάνια Αμπατζή τονίζει: «Και στην Πάρο υπάρχουν ελλείψεις, κυρίως στις θέσεις της κουζίνας.
Μια θεωρία λέει ότι έχουν ανοίξει πολλά υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα και ξενοδοχεία στην Αθήνα, όπου η εργασία είναι 12μηνη και σαφώς προτιμάται από τους εργαζομένους.
Τώρα αρκετά ξενοδοχεία έχουν ανοίξει με ελλείψεις, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».
Ο κ. Πάνος Μαζαράκης, εκ των ιδιοκτητών των εστιατορίων «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» και ιδιοκτήτης ξενώνα στον Μυστρά, λέει:
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο εποχικό. Υπάρχει αφενός ανασφάλεια στους νέους για την εποχική εργασία που τους οδηγεί στην αναζήτηση μόνιμης εργασίας σε διαφορετικούς κλάδους, υπάρχει επίσης κενό στην εκπαίδευση.
Ως αναγκαστική λύση θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα εργασίας το καλοκαίρι σε όσους διαβιούν με κάποιο επίδομα, βάζοντας περιοριστικά εισοδηματικά κριτήρια.