Η ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ με τον ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μ. Μακρή παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της τριακονταετούς Πατριαρχίας του, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Η κα Μακρή, την πρώτη ημέρα παρουσίας της στη συμπρωτεύουσα, παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη», ένα τιμητικό αφιέρωμα εμπνευσμένο από τη γενέτειρα του Παναγιώτατου, που ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στη Μισιρλόγειο Βιβλιοθήκη της Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Βλατάδων.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Υφυπουργός Παιδείας παραβρέθηκε στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας», που συνδιοργάνωσαν η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, σε συνεργασία με πολιτειακούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.
Την εναρκτήρια συνεδρία τίμησε με την υψηλή παρουσία του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ την εναρκτήρια ομιλία απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουὴλ.
Την επόμενη ημέρα, η Υφυπουργός Παιδείας μετέβη στη Ν. Τρίγλια, όπου στο Δημοτικό Θέατρο πραγματοποιήθηκε τελετή ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Νέας Προποντίδας, με την σεμνή τελετή να ολοκληρώνεται με την απόδοση τιμών από τη Φιλαρμονική Ν. Τρίγλιας στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου, όπου φέρει το όνομα “Πλατεία Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου” και την παράθεση επίσημου γεύματος προς τιμή του κ. Βαρθολομαίου.
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σε δηλώσεις της ανέφερε σχετικά: «Αισθάνομαι τυχερή και ευλογημένη που παραβρέθηκα στις εκδηλώσεις προς τιμήν της 30ετούς Διακονίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου παρουσία του ίδιου.
Είναι από τις εμπειρίες που ζεις μια φορά και απολαμβάνεις τα φώτα τους και την ουσία τους μια ολόκληρη ζωή.
Η πολύχρονη πορεία του, η πολυπράγμονα δράση και η γενναιόδωρη προσφορά του αναδεικνύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε προσωπικότητα παγκόσμιας επιρροής και κύρους, σε έναν ταπεινό και ακούραστο εργάτη, σε έναν αφοσιωμένο και άοκνο προστάτη της Ορθοδοξίας, της Χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού.
Εύχομαι υγεία, μακροημέρευση και δύναμη στην υψηλή αποστολή του και αποδίδω, με αισθήματα αμέριστης εκτίμησης προς το πρόσωπό του, τιμή και σεβασμό στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την επέτειο της Πατριαρχικής του διακονίας».
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, Βουλευτές, Ιεράρχες και Εκπρόσωποι Αρχών.