ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ του ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ για τις ΑΥΞΗΣΕΙΣ των ΚΑΥΣΙΜΩΝ στα ΝΗΣΙΑ

Για την τιμή της βενζίνης που σε πολλά νησιά, μεταξύ των οποίων και τα νησιά των Σποράδων, ξεπερνά ακόμα και τα 2,60 ευρώ/λίτρο πραγματοποίησε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να προσαρμόσουν το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ώστε να ανταποκρίνεται στη ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους των καυσίμων για να διευκολυνθεί με τον τρόπο αυτό η καθημερινότητα των νησιωτών.

Την Ερώτηση του Βουλευτή στήριξαν με τη συνυπογραφή τους άλλοι 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η αύξηση στην τιμή των καυσίμων στα νησιά των Σποράδων είναι πλέον ανεξέλεγκτη, σε σημείο που στην Αλόννησο το κόστος των καυσίμων κίνησης αγγίζει τις τελευταίες μέρες τα 2,62 ευρώ το λίτρο και στη Σκιάθο τα 2,50 ευρώ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και υλοποίησε το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ν. 4551/2018) με σκοπό τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Σκέλος του ΜΙ, αποτελούσε και η επιδότηση των καυσίμων στα νησιά για να αντιμετωπιστεί στην πράξη το χρόνιο πρόβλημα όπου οι υψηλές τιμές καυσίμων λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την τουριστική κίνηση και αύξαναν σημαντικά το καθημερινό κόστος ζωής για τους νησιώτες.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, όταν ανέλαβε κατήργησε το σκέλος της επιδότησης των καυσίμων στην αντλία, οδηγώντας και πάλι σε σημαντικές αυξήσεις των καυσίμων στα νησιά.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, η ενεργειακή κρίση και η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έχουν θέσει τις τιμές των καυσίμων στη χώρα σε ένα ράλι αυξήσεων σε βάρος των πολιτών, ενώ η Κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Ταυτόχρονα, οι τόσο αυξημένες τιμές στα καύσιμα των νησιών αναμένεται να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για την τουριστική προσέλευση στα νησιά, γεγονός που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία.

«Η εφαρμογή του ΜΙ θα πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των νησιωτών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, δεδομένης της συγκυρίας, το σκέλος του ΜΙ στα καύσιμα θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να οδηγεί σε μείωση της τιμής για κατοίκους και επισκέπτες όλων των νησιών της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ραγδαίες αυξήσεις των καυσίμων κίνησης στα νησιά να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην τουριστική προσέλευση, και να ενισχύσουν συνολικά τα νησιά της χώρας για να μπορέσουν κάτοικοι, επιχειρήσεις και επισκέπτες να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των καυσίμων και να μην πληγεί το κρίσιμο αυτό καλοκαίρι ανεπανόρθωτα η τοπική οικονομία.