ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΥ με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – “Ο ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ σε ΜΑΡΑΣΜΟ του ΚΛΑΔΟΥ και ΚΛΕΙΣΙΜΟ των ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ”

Με το Σωματείο Αρτοποιών Μαγνησίας συναντήθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, όπου συζήτησαν διεξοδικά με τον Πρόεδρο κ. Τσουράπα Κων/νο και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Παπαδημητρίου Δημήτριο, κ. Χατζηγεωργίου Σπύρο και κ. Μαντά Μιχαήλ για τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και την ενέργεια, την ανοδική πορεία στην τιμή του ψωμιού και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού που πλήττουν τον κλάδο τους.

«Είμαστε από τους μοναδικούς κλάδους που τα χρόνια της κρίσης απορροφήσαμε όλες τις ανατιμήσεις, πλέον όμως αδυνατούμε, καθώς το κόστος παραγωγής της φρατζόλας έχει φτάσει τα 1,10 ευρώ» επεσήμανε ο κ. Τσουράπας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των αρτοποιών να συγκρατήσουν όσο μπορούν την τιμή του ψωμιού, ώστε να παραμείνει προσιτό σε όλο τον κόσμο.

Πρόεδρος και μέλη του Σωματείου μίλησαν για το διπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος και τις κατακόρυφες αυξήσεις σε άλευρα, ηλιέλαιο και βούτυρα που απειλούν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων και κάνουν πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να σκέφτονται μέχρι και την αναστολή λειτουργίας.

Τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο οι τιμές θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά το πέρας της ιδιαίτερης αυτής συγκυρίας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των αρτοποιών επισημαίνοντας ότι, σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, οι αυξημένες τιμές στα προϊόντα τελικά παρέμειναν επιβαρύνοντας τις μικρές επιχειρήσεις, όπως τα αρτοποιεία, και φυσικά τους πολίτες.

Συζήτησαν στη συνέχεια εκτενώς για το ζήτημα του σαφούς διαχωρισμού της φρέσκιας από την κατεψυγμένη ζύμη για την παραγωγή ψωμιού, ώστε να γνωρίζει ακριβώς ο καταναλωτής αν αυτό που αγοράζει είναι προψημένο – κατεψυγμένο ή φρέσκο και πώς παράγεται, αλλά και για τη μη τήρηση της νομοθεσίας για πώληση συσκευασμένου ψωμιού εκτός των σημείων παραγωγής, που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε βάρος τους.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος, αφού άκουσε προσεκτικά τους εκπροσώπους των αρτοποιών της Μαγνησίας, τόνισε ότι:

«Θα πρέπει να άμεσα να δοθεί θεσμική λύση στα ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού που οδηγεί σε μαρασμό του κλάδου και κλείσιμο των μικρών παραδοσιακών φούρνων της γειτονιάς».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής υπογράμμισε ότι το ενεργειακό κόστος είναι το μεγάλο πρόβλημα ενώ η χρονική υστέρηση με την οποία η Κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα έχει ως συνέπεια αυτά να χάνουν τη σημασία τους και να μην γίνονται αισθητά από πολίτες και επιχειρήσεις.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, Χρειάζονται μέτρα στήριξης που θα παράξουν άμεσα αποτέλεσμα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή για το ψωμί, αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στα τιμολόγια ρεύματος και ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας για τη συζήτηση, δεσμευόμενος να πιέσει για την επίλυση των θεμάτων που έθεσαν υπόψιν του, και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους.