ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ στον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΕΙΝΑΙ το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ GREEN DEAL ΕΡΓΟ που ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΘΗΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ως το μεγαλύτερο green deal έργο, που συμβάλλει στην παραγωγή φθηνής ενέργειας χαρακτήρισε ο Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός το έργο του Αχελώου, κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησε αυτό να προχωρήσει.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τις συνδυαστικές πολιτικές, με μέτρα και έργα, στις περιβαλλοντικές κρίσεις που προκλήθηκαν από τον Ιανό και τον σεισμό στη Θεσσαλία, τα έργα αποκατάστασης και τις γρήγορες και μεγαλύτερες απ ότι στο παρελθόν αποζημιώσεις στα πληττόμενα νοικοκυριά, σε αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις.

«Η ανταπόκριση ήταν άμεση και η βοήθεια προς τη Θεσσαλία μεγάλη, παρότι καλούμαστε να επιχειρήσουμε σε μια εποχή όπου επικρατεί σε όλο τον κόσμο κρίση περιβαλλοντική, υγειονομική, πολεμική, ενεργειακή, πληθωριστική, οικονομική» ανέφερε ο Κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τα έργα νερού:

-Φράγμα και δίκτυο ύρδευσης στον Δίλοφο (Κακλιτζόρεμα) Λάρισας
-Φράγμα και δίκτυο ύρδευσης στη Ναρθάκι (Λουτζιακόρεμα) Λάρισας
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στον Νεοχωρίτη Τρικάλων
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στο Γριζάνο Τρικάλων
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης Αχλαδοχωρίου Τρικάλων
-Εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού
-Δίκτυο Άρδευσης στις τοποθεσίες Υπέρειας – Ορφανών Καρδίτσας
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στον Τίτανο Τρικάλων
-Φράγμα Σκοπιάς Φαρσάλων και ενημέρωσε για την αναγκαιότητα του φράγματος Μουζακίου και του φράγματος Πύλης

Παράλληλα, τον ενημέρωσε για τη χρησιμότητα και ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα το Υδροηλεκτρικό Έργο στη Μεσοχώρα που είναι ολοκληρωμένο κατά 85% και τα υπόλοιπα υδροηλεκτρικά στη χώρα.

Μίλησε για την αναγκαιότητα να προχωρήσει το έργο του Αχελώου, το μεγαλύτερο green deal έργο που συμβάλλει στην παραγωγή ελληνικής, φθηνής ενέργειας αλλά και στην αντιπλημμυρική προστασία και στη διαχείριση του νερού, ενώ εξέφρασε τον φόβο για την επικινδυνότητα κατάρρευσης της σήραγγας της Δρακότρυπας, όπως είχε αποφανθεί σχετικά το ΣτΕ το 2012.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην ανάγκη αναπροσαρμογής των τιμών των υλικών κατασκευής στα δημόσια έργα και στα προβλήματα στην ομαλή αλυσίδα εφοδιασμού λόγω της ενεργειακής κρίσης, της συνεχιζόμενης κρίσης του covid-19 και της κρίσης στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη να συμβάλλει η Ευρώπη ώστε να συνεχιστεί ομαλά η εκτέλεση των έργων.

Ακόμη, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία της μελέτης του δρόμου Λάρισα- Φάρσαλα και με την ολοκλήρωσή της για την ανάγκη ένταξης σε χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατασκευή του έργου και μετέφερε τη βούληση επιχειρήσεων, αγροτικών και παραγωγικών, να δοθεί η δυνατότητα προτεραιότητας στις συνδέσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το δίκτυο της ΔΕΗ, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας τους (net metering).