Σ. ΠΕΤΣΑΣ σε Ζ. ΜΑΚΡΗ: «17 εκ. € σε ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ, ΑΛΜΥΡΟΥ και ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ στο ΠΛΑΙΣΙΟ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε, σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος τοπικής αυτοδιοίκησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», προχώρησε η έγκριση χρηματοδότησης των πράξεων:

 • Δράσεις παρέμβασης σε αστικές περιοχές του Δήμου Βόλου και του Δήμου Καρδίτσας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ύψους 14.000.000,00€ (ΑΤ06 Αστική Αναζωογόνηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας)
 • Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης στον Δήμο Βόλου, ύψους 1.194.234,70 € (ΑΤ04 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ)
 • Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στις υποδομές πόσιμου νερού και λυμάτων του Δήμου Αλμυρού, ύψους 2.963.700€ (ΔΕΥΑ Αλμυρού – ΑΤ03 ΑΠΕ) και
 • Αποκατάσταση και βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, ύψους 2.595.000 € (ΑΤ05 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ)

Η πρώτη πράξη περιλαμβάνει τρία (3) κύρια υποέργα:

 • ΥΠΟΕΡΓΟ 1: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΒΟΛΟΥ (Π/Υ: 9.000.000,00 €), που αφορά στην μελέτη-κατασκευή ανοικτού ποδηλατοδρομίου με ξύλινη πίστα διαδρομής 250m, με κερκίδες και θα κατασκευαστεί σε έκταση 40 στρ., σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου.
 • ΥΠΟΕΡΓΟ 2: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Π/Υ: 3.800.000,00 €), που αφορά στην τροποποίηση και συμπλήρωση υφιστάμενης μελέτης τμήματος της επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Μητρόπολης μήκους 0,9 χλμ περίπου, με αρχή τον κόμβο με την περιφερειακή οδό Καρδίτσας (κόμβος «Ταυρωπού»).
 • ΥΠΟΕΡΓΟ 3: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ (Π/Υ: 1.200.000,00 €), που θα υλοποιηθεί στην προέκταση της οδού Χαϊδαρίου και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της Δυτικής πλευράς του Κραυσίδωνα, οι οποίοι τώρα είναι αποκλεισμένοι λόγω του Περιφερειακού.

Η δεύτερη πράξη του Δήμου Βόλου στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου 43 καλαίσθητων “Γωνιών Ανακύκλωσης” σε κοινόχρηστα σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων της πόλης και σε αύλειους χώρους σχολικών συγκροτημάτων για την χωριστή συλλογή σε διακριτές ροές εξειδικευμένων κατηγοριών ανακυκλώσιμων υλικών.  Οι γωνιές θα αποτελούνται από σύστημα υπόγειων και υπέργειων κάδων, σε συνδυασμό με ένα καινοτόμο σύστημα επιτήρησης της στάθμης πλήρωσης.

Το προτεινόμενο έργο του Δήμου Αλμυρού περιλαμβάνει:

 • Την προμήθεια, την ολοκληρωμένη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέων πινάκων ισχύος με ενσωματωμένους ρυθμιστές στροφών για Γεωτρήσεις και Αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης
 • Την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία αναλυτών ενέργειας και Λογισμικού Ενεργειακής Βελτιστοποίησης λειτουργίας
 • Την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων αντλητικών συγκροτημάτων, με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης
 • Την ενσωμάτωση του εξοπλισμού στο Τηλεμετρικό Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Αλμυρού.

Ενώ, τέλος,  η πρόταση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου θα υλοποιηθεί με δύο (2) υποέργα:

 • Υποέργο 1: Αποκατάσταση και βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Ζαγοράς Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου (1.170.000,00 €)
 • Υποέργο 2: Αποκατάσταση και βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Μουρεσίου Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου (1.425.000,00 €).

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε τον κ. Πέτσα για την άμεση και αποτελεσματική συνεισφορά του με επιχορηγήσεις, συνολικού ύψους 16.952.934€, στους τρεις  Δήμους του Ν. Μαγνησίας.

Τόνισε, δε, ότι οι ως άνω παρεμβάσεις, συντονισμένες και στοχευμένες, θα αποτελέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων δήμων.

Ενώ, τέλος, υπογράμμισε ότι η κάθε πρόταση ανταποκρίνεται στις πραγματικές αλλά και ουσιώδεις απαιτήσεις της περιοχής και έγιναν ύστερα από αξιολόγηση της βαρύτητας των αναγκών των Δήμων από τους  Δημάρχους τους.