ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!! ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ από ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ σε ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ από τον ΑΛΕΞΗ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟ

Στη Βουλή με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, έφεραν 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αίτημα για άμεση απόσυρση της ρύθμισης της ΝΔ που καταργεί το δικαίωμα των ανασφάλιστων πολιτών για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από ιδιώτες ιατρούς με Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Όπως επισημαίνει στην Ερώτηση ο Βουλευτής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4368/2016 θέσπισε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων και από ιδιώτες γιατρούς.

«Σχεδόν 2,5 εκατ. συμπολίτες μας που είχαν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της ακόλουθης σώρευσης οφειλών, μπορούσαν πλέον να καλύπτουν τις αναγκαίες ιατροφαρμακευτικές τους δαπάνες, στα Νοσοκομεία, στα εξωτερικά ιατρεία και σε ιδιώτες γιατρούς», τόνισε ο Βουλευτής, αναφέροντας ότι η ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο εν μέσω της πανδημικής κρίσης ψήφισε τροπολογία που καταργεί το δικαίωμα των ανασφάλιστων  για συνταγογράφηση των φαρμάκων από ιδιώτες ιατρούς.

«Πλέον ο ανασφάλιστος πολίτης θα πρέπει να απευθύνεται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με ραντεβού για να γράψει τα φάρμακα και τις εξετάσεις του. Εξαιτίας της πανδημίας, όμως, σε πολλά νοσοκομεία δεν πραγματοποιούνται πλέον εξωτερικά ιατρεία. Ακόμα και σε περιπτώσεις λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, γεγονός που σημαίνει ότι, αν ένας ανασφάλιστος χρειάζεται μια από αυτές τις ειδικότητες, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, δύσκολη είναι η πρόσβαση των ανασφάλιστων και σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) λόγω του μη επαρκώς ανεπτυγμένου δικτύου στις πόλεις, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι, η εν λόγω ρύθμιση της ΝΔ φέρνει ουσιαστικά περισσότερους πολίτες στα ήδη υποστελεχωμένα και επιβαρυμένα από την πανδημία νοσοκομεία, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από μη νοσοκομειακούς γιατρούς, προσθέτοντας ότι σε μία άρνηση της πραγματικότητας, η Κυβέρνηση επιτείνει το πρόβλημα μη δίνοντας τη δυνατότητα συνταγογράφησης έστω σε ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή του νέου νόμου από 01/02/2022 αντί από 01/01/2022 για αποφυγή συνωστισμού στα νοσοκομεία δε λύνει το πρόβλημα, καθώς ήδη η μετάλλαξη Όμικρον έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η οποία αποκλείεται να αποκλιμακωθεί μέσα σε 10 ημέρες», τονίζεται στην Ερώτηση του Βουλευτή που ζητάει να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση.