Τα περιοριστικά μέτρα «υπεραποδίδουν» αναφέρουν οι ειδικοί που αποφάσισαν την παράτασή τους κατά μία εβδομάδα – Στο 1.14% από το 1,40% της προηγούμενης εβδομάδας έπεσε ο δείκτης θετικότητας – Οι ασθενείς με Omicron έχουν τις μισές σχεδόν πιθανότητες προσέλευσης στα επείγοντα περιστατικά
Κόντρα στην εικόνα που έρχεται από τα νοσοκομεία της χώρας και τους πολλούς θανάτους καθημερινά, η πορεία των κρουσμάτων που παραμένει σταθεροποιημένη στα υψηλά έστω επίπεδα, φαίνεται να συμβαδίζει με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις μερίδα των ειδικών για αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, το γνωστό Rt, κατέγραψε σημαντική μείωση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και βρέθηκε στο 1.14% από το 1,40%.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτη, ανέφερε προ ημερών πως τις δύο εβδομάδες εφαρμογής τους παρατηρήθηκε σταθεροποίηση κατά 30% στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, τα μέτρα -ιδίως για την εστίαση- ίσως φέρουν την ύφεση της διασποράς συντομότερα απ’ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων φαίνεται να οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σήμερα για παράτασή τους κατά μία εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα ορίζουν:
– λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 00:00 για χώρους εστίασης και διασκέδασης χωρίς μουσική, με όριο τα έξι άτομα ανά τραπέζι, μετρικές αποστάσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας των παραπάνω προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και οποιασδήποτε προστατευτικής μάσκας από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Η είσοδος για τους πελάτες επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης
– δυνατότητα για προσκόμιση δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τα παιδιά 4-17 όπου απαιτείται.
Βελτίωση στους σκληρούς δείκτες σε 2-3 εβδομάδες
Η μετάλλαξη Omicron κερδίζει έδαφος και στις νοσηλείες πέρα από τη διασπορά, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.
Ειδικότερα, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δείχνουν την επικράτηση της νέας παραλλαγής στα κρούσματα αλλά και τις νέες εισαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η ηπιότερη νόσηση από την Omicron, όπως καταδεικνύουν τα κλινικά δεδομένα, εξηγεί ενδεχομένως και την αισιόδοξη εκτίμηση της καθηγήτριας πως θα βελτιωθούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Βρετανία που επικαλέστηκε η κ. Παπαευαγγέλου στο 3ο Webinar του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) για τη μετάλλαξη Omicron, συγκριτικά με τη Δέλτα οι ασθενείς με Omicron έχουν τις μισές σχεδόν πιθανότητες προσέλευσης στα επείγοντα περιστατικά, εισαγωγής και νοσηλείας, ενώ τα εγχώρια δεδομένα επιβεβαιώνουν τη βραχύτερη νοσηλεία των ασθενών με την παραλλαγή και τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου και εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η καθηγήτρια υπενθύμισε βέβαια πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί νοσηλευόμενοι με τη μετάλλαξη Δέλτα πουείχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία τις προηγούμενες εβδομάδες και σήμερα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των διασωληνωμένων ασθενών και θανάτων.
Για χθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 88 επιπλέον θανάτους -1.495 για τον Ιανουάριο- και 683 διασωληνωμένους, όσους δηλαδή περίπου κατέγραφε έναν μήνα πριν.
Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν συνεχώς πως, ανεξαρτήτως μετάλλαξης, οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης.
Παρά τους αυξημένους θανάτους, τις διασωληνώσεις και τις νέες εισαγωγές σταθερά περί τις 500 ανά ημέρα, οι εμβολιασμοί που γίνονται καθημερινά καταγράφουν πτώση.
Τελευταία φορά που οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 100.000, μέγεθος που θεωρείται ικανοποιητικό για τη γρήγορη οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού ήταν στις 29 Δεκεμβρίου 2021.
Τέλος, αναφορικά με τους εμβολιασμούς ενισχυτικής δόσης που από την 1 Φεβρουαρίου 2022 αφορούν όλους τους ενήλικες καθώς λήγει το πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν την έλαβαν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, σημειώνεται πως το τριήμερο (μέχρι χθές) έγιναν 141.707.
Τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε ανακοινώσει πως 120.000 πολίτες είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους ή είχαν εμβολιαστεί και απέμεναν 300.000 που δεν είχαν προβεί σε κάποια ενέργεια.
Παιδί ένα στα τέσσερα κρούσματα
Σύμφωνα με την χθεσινή επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 10 – 16 Ιανουαρίου ήταν 36.300, αποτελώντας το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων.
Παρά τον ενισχυμένο testing, είναι εμφανής η μείωση της διασποράς στα παιδιά συγκριτικά με την τελευταία εβδομάδα των διακοπών των Χριστουγέννων, οπότε είχαν εντοπιστεί 43.608 κρούσματα.
Όσον αφορά τους παιδιατρικούς εμβολιασμούς, χθές άνοιξαν οι εμβολιαστικές γραμμές σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας.