ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ, θα ΠΡΕΠΕΙ να ΜΑΘΟΥΜΕ να ΖΟΥΜΕ με τον ΙΟ

Για την πορεία της πανδημίας, τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και την πιθανότητα να χρειαστούν κι άλλες δόσεις εμβολίου μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

«Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορωνοϊών, που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα.

Ωστόσο, καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με τη φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό».

Σχετικά με το εάν θα απαιτηθούν κι άλλες δόσεις του εμβολίου, εκτίμησε πως «άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε, αρχικά για τους άνω των 60 ετών».

«Στο Ισραήλ έγινε μία έρευνα για την 5η δόση στους 5 μήνες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη.

Μέχρι στιγμής, δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία παραλλαγή του ιού που θα πρέπει να βρούμε καινούριο εμβόλιο να το αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο ίδιος.

Αναφέρθηκε σε άλλους ιούς, όπως την ευλογιά, που χρειάστηκε πολλές δόσεις εμβολίου για να αντιμετωπιστεί, αλλά επανέλαβε πως όσον αφορά στην COVID, «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα».

«Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο φορές μία δόση μέχρι να το περιορίσουμε» εκτίμησε.

Καταλήγοντας προειδοποίησε τους νέους πως οι νέοι πρέπει να προσέξουν τις επιπτώσεις «του “long COVID”».