ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ από τον ΑΛΕΞΗ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΓΚΥΛΩΣΕΩΝ στον ΕΦΚΑ ΒΟΛΟΥ

«Είστε ενήμερος για την απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ για τη δημιουργία δύο Διευθύνσεων στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Βόλου σε αντίθεση με τις προτάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων και της ΠΥΣΥ Θεσσαλίας, αλλά και για τις υπόνοιες μεροληψίας σε σχέση με την τοποθέτηση των νέων προϊσταμένων στην υπηρεσία;», ρώτησε ευθέως τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καταθέτοντας κοινοβουλευτική Ερώτηση.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το Οργανόγραμμα της Υπηρεσίας που ψηφίστηκε το 2017 και ήταν σχεδιασμένο από το 2015, προέβλεπε τη δημιουργία δύο Διευθύνσεων στον ΕΦΚΑ Βόλου. Ωστόσο σήμερα, εξαιτίας της εκτεταμένης ψηφιοποίησης πολλών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και τη σημαντική μείωση του υπάρχοντος προσωπικού, τα δεδομένα και οι ανάγκες της υπηρεσίας έχουν αλλάξει.

Έτσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Σύλλογος Εργαζομένων σε πλήρη συμφωνία με την ΠΥΣΥ Θεσσαλίας απέστειλε πρόταση στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, ώστε ο Οργανισμός να αποτελείται από μία Διεύθυνση για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την καλύτερη λειτουργία του.

Αιφνιδίως και χωρίς πειστικές εξηγήσεις, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι τελικά η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε τη δημιουργία δύο Διευθύνσεων κατά παρέκκλιση των προτάσεων του Συλλόγου, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία εργαζομένων, κυρίως εκείνων που εξωθούνται σε αναγκαστικές μετακινήσεις μεταξύ υπηρεσιών και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και διαβούλευση με το προσωπικό.

«Προϊστάμενοι που υπηρετούν επί 36 συναπτά έτη στην υπηρεσία, με τη νέα απόφαση της Διοίκησης για τη δημιουργία δύο διευθύνσεων θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε νέους τομείς αναλαμβάνοντας νέες αρμοδιότητες, σε αντικείμενα στα οποία θα πρέπει να εξοικειωθούν εκ νέου μετά από τόσα χρόνια», τόνισε ο Βουλευτής και ανέφερε ότι με βάση τη νέα απόφαση, η νέα Διεύθυνση του υποκαταστήματος θα πρέπει να γίνει σε διαφορετικό κτήριο από αυτό της υπάρχουσας, παρά το γεγονός ότι ο Τεχνικός Υπεύθυνος πραγματογνώμονας διαφώνησε με τη μετακίνηση της Β’ Διεύθυνσης, καθώς το νέο κτήριο δεν πληροί ακόμα τις κατάλληλες συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, την αντίδραση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ Βόλου εντείνει το γεγονός ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για έλλειμμα αξιοκρατίας στις επιλογές των προϊσταμένων για τις δύο νέες διευθύνσεις.

«Τα επιλεγέντα πρόσωπα τοποθετούνται στις θέσεις κατά παρέκκλιση κάθε ηθικού κανόνα που διέπει τη δημοσιοϋπαλληλική δεοντολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει άμεσα, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον ΕΦΚΑ Βόλου, να ακούσει όσα προτείνει ο Σύλλογος Εργαζομένων και να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην επιλογή θέσεων ευθύνης στην υπηρεσία.