Ο ΜΑΚΡΟΝ ΠΙΕΖΕΙ για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ – ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΠΑΡΙΣΙΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ για ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ με ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΙΒΥΗΣ

Στόχος του Παρισιού και της Αθήνας είναι η επαναδιαπραγμάτευση μιας νέας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Λιβύης, η οποία αφορά και την Γαλλία.

Ο λόγος είναι ότι το Παρίσι έχει τα δικά του ενεργειακά σχέδια  για την λιβυκή ΑΟΖμε την TOTAL, για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε δύο από τα μεγαλύτερη κοιτάσματα που ανήκουν στην Λιβύη.

Πρόκειται για το σχέδιο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Α.Μεσόγειο, και το εμπόδιο στην Λιβύη είναι η παρουσία Τούρκων στρατιωτών και του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.

 “Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αυτό ακριβώς τα λέει όλα.

“Ρωσία και Τουρκία θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Λιβύη χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα”, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

“Το σχέδιο αποχώρησης των μισθοφόρων πρέπει να εφαρμοστεί. Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να αποσύρουν τους μισθοφόρους τους χωρίς καθυστέρηση”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού για τη Λιβύη.

Ο Μακρόν σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν ήδη κάποια θετικά σημάδια σταθεροποίησης στη χώρα ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου και χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής να αποσύρει 300 ξένους μισθοφόρους.

«Πράγματι, έγινε ένα πρώτο βήμα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Στρατιωτικής Επιτροπής για την αποχώρηση 300 μισθοφόρων τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Τον χαβά τους οι Τούρκοι κάνουν πως δεν άκουσαν τίποτα αλλά για πόσο ακόμη;

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε χθες την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Άγκυρας για την Εθνική Ενότητα της Λιβυκής Κυβέρνησης και την πολιτική διαδικασία, ενώ στη ουσία η Άγκυρα κάνει παρασκηνιακά τα πάντα για να αναβληθούν οι εκλογές.

«Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη Λιβύη και στο μέλλον», είπε ο Τούρκος ΥΦΕΞ, σημειώνοντας την κοινή ιστορία και πεποίθηση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι “ για να διασφαλιστεί βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να αναγνωριστούν τα εγγενή κυριαρχικά δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”, θέτοντας θέμα που δεν αφορούσε την διάσκεψη ενδεικτικό των προθέσεων των Τούρκων”.

“Γεγονός είναι ότι στην τελική δήλωση προστέθηκε ότι η απόσυρση ξένων μαχητών, μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων στη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Επειδή όμως ορισμένα στοιχεία που ήθελε να δει η Άγκυρα δεν περιλαμβάνονταν ξεκάθαρα στο κείμενο για το καθεστώς των ξένων δυνάμεων, η Τουρκία διατύπωσε επιφυλάξεις”, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Η ουσία παραμένει και είναι η ίδια, αφού οι Τούρκοι μπήκαν στο κάδρο των χωρών που προκαλούν προβλήματα με το μέλλον της Λιβύης, ενώ και τα αμερικανικά ενεργειακά σχέδια περιλαμβάνουν δράση στην λιβυκή ΑΟΖ με σχέδια της EXXON-CHEVRON.

Ότι και να κάνει η Άγκυρα θα αναγκαστεί να αποσύρει τις δυνάμεις αλλιώς θα αντιμετωπίσει σωρεία κυρώσεων και την οργή της δύσης με αφορμή το λιβυκό πρόβλημα, πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μεσογείου μαζί με την Κύπρο.

ΠΗΓΗ