Να αποτελέσει παράδειγμα η Ελβετία για άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με τη θάλασσα


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021, 19:16

«Η Ελβετία είναι μια χώρα που, παρόλο που δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα, έχει υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ίσως αυτό να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με τη θάλασσα, αλλά αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγκνάσιο Κασίς στη Βέρνη.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως ήταν μεγάλη του χαρά σήμερα που πραγματοποίησε στη Βέρνη την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έπειτα από περίπου μία εικοσαετία και ανέδειξε πως η σχέση με την Ελβετία είναι σημαντική. Η Ελβετία είναι μια χώρα που παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην ατζέντα των συνομιλίων που είχε νωρίτερα με τον Ελβετό ομόλογό του, είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις Ελβετίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη. Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας θέλησε να επισημάνει πως στην αυριανή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, θα μετάσχει και η Ελβετία.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η υποστήριξη της Ελβετίας στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ιστορικούς και διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών. «Με την Ελβετία, κατ’ αρχάς, μας συνδέει η μεγάλη μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια, του ανθρώπου ο οποίος συνέλαβε το σύγχρονο Ελβετικό Σύνταγμα. Αλλά πέραν αυτού, μια σειρά από πράγματα, όπως τα Ολυμπιακά ιδεώδη, αλλά και η προσήλωση στην ειρήνη και τη σταθερότητα» επισήμανε χαρακτηριστικά.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021, 19:16


Zougla.gr