TO CNN ΑΠΟΘΕΩΝΕΙ την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – ΤΙ ΕΚΑΝΕ τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ στην ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

Μία δημοσιογράφος του δικτύου ήρθε στην Ελλάδα, έφαγε και ενθουσιάστηκε

Ένα διθυραμβικό αφιέρωμα για την ελληνική κουζίνα -τόσο για την γεύση όσο και για την συνεισφορά της σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής- φιλοξενεί το CNN.

Η δημοσιογράφος Sandee LaMotte βρέθηκε πριν λίγο καιρό στη χώρα μας. «Είχα επισκεφτεί παλαιότερα την Αθήνα, οπότε τώρα ήταν η “ώρα” των νησιών. Η μεσογειακή κουζίνα είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής τον οποίο κάλυπτα για χρόνια ως δημοσιογράφος σε θέματα υγείας. Θα μπορούσα να δω, να μυρίσω, να γευτώ και να φωτογραφήσω όλα αυτά τα φαγητά για τα οποία κατά καιρούς γράφω, συνταγές που περνούν από τις γιαγιάδες στα εγγόνια τους. Θα ήταν, άραγε, τόσο υγιεινά και γευστικά εδώ;».

Φαίνεται ότι το ταξίδι στην Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες της.

Η δημοσιογράφος του CNN περιγράφει την επίσκεψή της σε εστιατόριο της Μήλου το οποίο της «σύστησε» οδηγός ταξί. «Οι ντολμάδες που σερβίρονται τυλιγμένοι σε αμπελόφυλλα, είχαν “μεταμορφωθεί” σε γευστικές μπουκιές με γέμιση γαρίδας και αφρό λεμονιού» σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο της. Ξεχώρισε, επίσης, τη γαλατόπιτα με βουτυρένιο φύλλο και κρέμα, γαρνιρισμένη με φιστίκια Αιγίνης. «Ο σεφ σε μια μικροσκοπική κουζίνα είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια εμπειρία αντάξια ενός εστιατορίου 4 αστέρων» αναφέρει και σημειώνει ότι σε όλα τα μέρη που επισκέφθηκε στην Ελλάδα το γεύμα ετοιμαζόταν με περηφάνια.

Δεν παραλείπει να κάνει ειδική αναφορά στο “κρεμώδες ελληνικό γιαούρτι με μέλι και αμύγδαλα”, αναφέροντας ότι ήταν περισσότερο ένα όμορφο επιδόρπιο παρά ένα κλασικό πρωϊνό.

«Στη Σαντορίνη πήγαμε αρκετές φορές σε ένα εστιατόριο που σέρβιρε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Η σπανακόπιτα, αγαπημένο ελληνικό πιάτο, δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε είχα δοκιμάσει στις ΗΠΑ. Οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν γεμάτοι φρέσκα λαχανικά και βότανα και στη συνέχεια τηγανίζονταν ελαφρά σε ελαιόλαδο, ενώ συνοδεύονταν από τζατζίκι».

«Αποκάλυψη η χωριάτικη»

Εκεί που η δημοσιογράφος αναφέρεται με ενθουσιασμό στη χωριάτική σαλάτα κάνοντας λόγο για πιάτο «αποκάλυψη».

Περιγράφει αναλυτικά τα υλικά της και στέκεται ιδιαίτερα στη φέτα. «Τι φέτα. Καμία σχέση με τη φέτα που γνώρισα στις ΗΠΑ. Αυτό εδώ το τυρί ήταν πλούσιο σε γεύση και κρεμώδες, έλιωνε στο στόμα. Δεν μου κάνει πια εντύπωση πια που οι Έλληνες λένε πως “η φέτα πάει με όλα”. Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα ήταν επίσης πάρα πολύ απλό. Ψητά λαχανικά με ελαιόλαδο, σπόρους και βότανα».