ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ COVID 19

O καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας μίλησε σήμερα το πρωί στο Open για το πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην ενίσχυση του αμυντικού μας ενάντια στην λοίμωξη από covid αλλά και άλλους ιούς.

O Δημήτρης Κουρέτας εξήγησε ότι «οπωσδήποτε το εμβόλιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλά η διατροφή και η άσκηση βοηθούν πολύ και έχουν ένα μεγάλο μερίδιο στο ότι πάνω από το 80% όσων έρχονται σε επαφή με τον ιό, το περνούν χωρίς συμπτώματα.

Εξήγησα το τι μάθαμε τα τελευταία 2 χρόνια ότι οι ολιγοήμερες νηστείες (έως 10 μέρες) με σχεδόν το 50% των θερμίδων που τρώγαμε πριν, 2-3 φορές το χρόνο ενισχύουν αποδεδειγμένα το αμυντικό μας.

Η βάση της διατροφής μας αυτά τα διαστήματα είναι τα ζυμωμένα γαλακτομικά (κατσικίσιο και πρόβειο γιαούρτι πλήρες, ξυνόγαλα, αριανι, κεφίρ), φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης (αντί λευκό ψωμί, παξιμάδι ολικής).

Γλυκά, μακαρόνια, πατάτες, οινόπνευμα ας τα αφήσουμε για ένα δεκαήμερο και μετά τα μειώνουμε όσο μας παίρνει.

Και φυσικά περπατάμε 4-5 χιλιόμετρα σχεδόν κάθε μέρα. Όχι τρέξιμο. Περπάτημα σε ρυθμό που μιλάμε με τον άλλον χωρίς λαχάνιασμα.

Μας βοηθάει γιατί καθώς οι μύες κάνουν το περπάτημα, στριμώχνονται και φλεγμαίνουν άσηπτα σε ένα καλό βαθμό . Αυτό «γυμνάζει» το αμυντικό μας κατά των ιώσεων».