Θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί πριν από την COP26 η δέσμευση των πλούσιων χωρών για το κλίμα


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 14:15

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε την Κυριακή ότι θα είναι «δύσκολο» να υλοποιηθεί σημαντική δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών για τη χρηματοδότηση για το κλίμα των φτωχών χωρών, λέγοντας ότι αυτή έχει «έξι πιθανότητες στις δέκα» να επιτευχθεί πριν από τη διεξαγωγή της COP26 στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, τον Νοέμβριο.

Οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν το 2009 στην Κοπεγχάγη να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2020 η βοήθεια που χορηγείται στις χώρες του Νότου για την προσαρμογή τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, ο στόχος αυτός απέχει πολύ από την επίτευξή του: σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη), το ποσό αυτής της χρηματοδότησης ανερχόταν μόνον σε 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συγκαλέσει, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύνοδο των παγκόσμιων ηγετών σήμερα για να τους καλέσει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους.

«Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτό αυτήν την εβδομάδα», αναγνώρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA, ο Τζόνσον εκτίμησε σε «έξι στις δέκα» τις πιθανότητες να επιτευχθεί αυτό πριν από την COP26 τον Νοέμβριο.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Κίνας, της χώρας που εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα CO2 με επόμενη τις ΗΠΑ, υπάρχουν «πραγματικές ενδείξεις προόδου», ενώ ο πρόεδρος της COP26 Άλοκ Σάρμα δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν είχε ακόμη επιβεβαιώσει αν θα πάει στη μεγάλη αυτή διάσκεψη για το κλίμα.

Κατά τη διαμονή του στις ΗΠΑ ο Τζόνσον θα γίνει επίσης δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση συμφωνίας ασφαλείας που επετεύχθη ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία, η οποία προκάλεσε την οργή της Γαλλίας λόγω της ακύρωσης από την Καμπέρα ενός συμβολαίου αγοράς γαλλικών υποβρυχίων ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντήσει επίσης τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος επικρίνεται όσον αφορά την επιτάχυνση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, και τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, στον οποίο σκοπεύει να υπενθυμίσει την ανάγκη να καταβάλλει το μέρος που του αναλογεί σε φόρους στη Βρετανία, αλλά και να τον «συγχαρεί» για την πρωτοβουλία του για «δενδροφύτευση σε όλον τον κόσμο».


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 14:15


Zougla.gr