ΔΕΗ… ΕΧΟΥΜΕ και ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ – Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΣΙΠΡΑ και το ΕΡΩΤΗΜΑ τι ΜΠΟΡΕΙ να ΑΝΗΚΕΙ σε ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ με 400 ΔΙΣ ΧΡΕΟΣ με ΦΟΝΤΟ ΕΝΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗ με 320 ΤΡΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ

– ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΤΑ Τ΄ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ του ΑΛΕΞΗ στις ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ της ΕΠΟΧΗΣ

Ο Τσίπρας που με μία ενισχυτική δόση θα γίνει Greta Thunberg έχει το θράσος να κατηγορεί τον Μητσοτάκη για ξεπούλημα της ΔΕΗ με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης σε μία χώρα (Ελλάδα) με 400 δις χρέος  με φόντο έναν πλανήτη με 320 τρις παγκόσμιο χρέος. Χα,χα,χα.

Έχασε λέει το κράτος τον έλεγχο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα οι Φωτόπουλοι να μην μπορούν πλέον να κατεβάζουν τους ρελέδες γιατί απλά σε κάθε κατέβασμα θα τρώνε και ένα εμβόλιο και θα γίνονται καλλονή Παγώνη, οντότητες του Harari.

Μα τι μπορεί να ελέγχει ένα χρεοκοπημένο κράτος που εξακολουθεί να πληρώνει ένα σκασμό κηφήνες για να κάνουν τηλεργασία-κάπως αλλιώς πρέπει να το πούμε αυτό.

Πάντως κατά τ΄ άλλα είναι εντυπωσιακή η προσαρμογή του Αλέξη στις απαιτήσεις της εποχής.

Πάμε στα της ΔΕΗ τώρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, με την κίνηση αυτή, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με δεδομένη την υπό εξέλιξη ενεργειακή μετάβαση στη χώρα και συνολικότερα στις χώρες των Βαλκανίων τα κεφάλαια που θα αντληθούν, μεταξύ άλλων, ισχυροποιούν την θέση της εταιρείας και την καταστούν ικανή να μετάσχει ενεργά στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα με νέα projects και deals.

Με επενδυτικό πλάνο ύψους 8,4 δισ. ευρώ, πρώτοι στόχοι της ΔΕΗ είναι έργα σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Δύο χώρες στις οποίες το νέο επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης κάνει ειδική αναφορά.

«Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η πλευρά του «Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο) σε ανακοίνωσή του για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν το Δημόσιο να μην συμμετάσχει πλήρως στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και συνεπώς το ποσοστό του θα πέσει στα όρια της καταστατικής μειοψηφίας (33-34%).

Διατηρώντας καταστατική μειοψηφία και μάνατζμεντ θα επιτρέψει να κτίσουν θέσεις στην μετοχή της ΔΕΗ όσο το δυνατόν περισσότεροι ξένοι ισχυροί θεσμικοί, που μαζί με τους Έλληνες εκτιμάται ότι θα καλύψουν εύκολα την αύξηση κεφαλαίου.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ.
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
    να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και ως το 50% των κερδών το 2026.

Να σημειωθεί ότι οι οριστικές αποφάσεις για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα ληφθούν από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 19 Οκτωβρίου 2021.

ΠΗΓΗ