ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΑΠΟ τα ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΝΑΝΤΕΡ στο ΘΗΡΙΩΔΕΣ BERIEV – ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΣΤΟΛΟΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ

Με αιχμή του δόρατος το θηριώδες ρωσικό Beriev Be-200, που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού, 6 ελικοφόρα αμφίβια Air-Tractor αμερικανικής κατασκευής που μπορούν να περιπολούν 5 συνεχόμενες ώρες κουβαλώντας 3 τόνους νερού, 10 ελικόπτερα Ericsson και 12 μεσαίου τύπου και φυσικά τον εγχώριο εναέριο στόλο η Πυροσβεστικήπαλεύει καθημερινά με τα πύρινα θηρία σε όλη την Ελλάδα.

Μια εναέρια δύναμη που όπως τόνισε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε δύναμη πυρόσβεσης από αέρος αναλογικά με τον πληθυσμό, όμως τα τεράστια μέτωπα της φωτιάς και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν το έργο των αρχών. Φέτος, η χώρα στηρίζεται στα δικά της μέσα αλλά και στα μισθωμένα.

Ο εγχώριος εναέριος στόλος αποτελείται από 9 Καναντέρ SL-215 και 5 SL -415, 19 αεροσκάφη Πετζετέλ, 3 ελικόπτερα BK της Πυροσβεστικής, 3 Σινούκ του Στρατού και 2 Σούπερ Πούμα. Βέβαια, τα Καναντέρ, ειδικά η πρώτη σειρά, θεωρούνται γερασμένα, που βγάζουν διαρκώς προβλήματα και ζημιές και ουσιαστικά δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι αποφασίστηκε να μισθωθούν 29 εναέρια μέσα και μάλιστα κάποια από αυτά για πρώτη φορά. Όπως ο «Ρώσος γίγαντας» Beriev που κουβαλά στα σωθικά του 12 τόνους νερού και πέρυσι η Ρωσία το είχε νοικιάσει στη γειτονική Τουρκία. Παράλληλα, για πρώτη φορά, ενοικιάστηκαν πιλοτικά 6 αμφίβια αεροσκάφη Air- Tractor, τα οποία σταθμεύουν σε τρία αεροδρόμια (Τατόι, Αγχίαλο και Ανδραβίδα) και έχουν τη δυνατότητα να περιπολούν για πέντε ώρες μεταφέροντας 3 τόνους νερού.

Επίσης φέτος μισθώθηκαν 10 ελικόπτερα βαρέως τύπου Ericsson, έναντι 9 που ήταν πέρυσι και 12 μεσαίου τύπου. Το σύνολο των εναέριων μέσων κατενέμονται σε 25 βάσεις σε όλη τη χώρα, ενώ για πρώτη φορά ένα ελικόπτερο Ericsson θα είναι μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.