«Η δολοφονία του τραπεζίτη» του Augusto de Angelis


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021, 20:58

Γραμμένη από τον πατέρα του μεσογειακού νουάρ, Αουγκούστο ντε Άντζελις, «Η Δολοφονία του  τραπεζίτη» δεν μας φέρνει αντιμέτωπους μόνο με ένα πτώμα και τους ύποπτους θύτες, αλλά και  με μια κοινωνία που παραδίδεται στον φασισμό. Τη λύση του μυστηρίου αναλαμβάνει ένα  πρόσωπο που, αντί να παρακολουθεί φασιστικές φανφάρες, επιλέγει να διαβάζει εν ώρα υπηρεσίας Πόε και Φρόυντ: ο επιθεωρητής Κάρλο ντε Βιντσέντζι, γνωστός και ως «ο Ιταλός  Μαιγκρέ».  

«Στη χώρα μας δεν γίνονται τέτοια πράγματα, δεν έχουμε ντετέκτιβ, δεν έχουμε μητροπόλεις  και κυρίως δεν έχουμε γκάνγκστερ». «Πολύ πιθανόν», απαντούσε ο Ντε Άντζελις, «εμένα όμως  μου φαίνεται πως έχουμε και παραέχουμε εγκλήματα». «Αυτά τα πράγματα βλάπτουν τη  νεολαία», υποστήριζε το φασιστικό Υπουργείο Λαϊκού Πολιτισμού, «και την ωθούν να  διαπράττει εγκλήματα από καθαρή μίμηση και μόνο». «Όχι», έλεγε ο Ντε Άντζελις, «αυτό που  βλάπτει είναι η κακή λογοτεχνία». Από τον πρόλογο του Carlo Lucarelli

O Αουγκούστο Ντε Άντζελις (1888-1944) ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τα βιβλία του  αγαπήθηκαν από το ιταλικό κοινό, αλλά ο ίδιος θεωρήθηκε εχθρός της φασιστικής κυβέρνησης.  Φυλακίστηκε το 1943 και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από μέλος του φασιστικού κόμματος,  λίγο μετά την αποφυλάκισή του.  

Κεντρική Διάθεση:

Εκδόσεις Οκτάνα, Θεσσαλονίκη  

23130-74225, [email protected]

Brainfood Εκδοτική, Αθήνα  

210-5227768, [email protected]

 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021, 20:58


Zougla.gr