ZETTA MAKΡΗ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ με τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ και ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους Σκοπέλου και Αλοννήσου, κ. Σταμάτη Περίσση και κ. Πέτρο Βαφίνη, αντίστοιχα, την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Η ανταπόκριση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος ήταν, για ακόμα μια φορά, τάχιστη και δόθηκε ευκαιρία στους Δημάρχους να επαναφέρουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ζητώντας την συνδρομή του.

Οι Δήμαρχοι, στην περίπτωση των δασικών χαρτών, ζήτησαν να ισχύει για Σκόπελο και Αλόννησο ότι ισχύει για τα Δωδεκάνησα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο και στην επόμενη τροποποίηση να συμπεριληφθούν τα δυο νησιά.

Με τις κυρώσεις των δασικών χαρτών να έχουν γίνει με γνώμονα τις αεροφωτογραφίες του 1945, πολλές εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί με το σήμα ΔΑ, δηλαδή δάσος το 1945 αγρός σήμερα.

Ακόμα, όμως, και για τους ειδικούς δασολόγους οι χάρτες του 1945 δεν έχουν την ευκρίνεια, που θα έπρεπε να έχουν με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να παραπλανούνται και οι ίδιες οι δασικές υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, οι εκτάσεις δε μπορούν να είναι δεσμευμένες ως δασικές.

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερο καθεστώς, που ισχύει στο νησί, όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας γιατί ο κόσμος χρησιμοποιούσε ένα ιδιόμορφό τρόπο μεταβίβασης, το προικοσύμφωνο, και θα πρέπει να ληφθεί και αυτό υπόψη.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε τους Δημάρχους ότι θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και ενημέρωσε τους δημάρχους για τις οδηγίες που η πολιτική ηγεσία έδωσε ώστε τα προβλήματα, που οι δήμαρχοι του κατέθεσαν και ο ίδιος γνώριζε να λυθούν, με σεβασμό στο Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ξεκαθάρισε ότι  το υπουργείο κινείται στην νομοθέτηση διατάξεων, που επιλύουν ανάλογα προβλήματα.

Ζήτησε και συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους των δύο δήμων ώστε να κατατεθούν με λεπτομέρεια και σαφήνεια οι παράμετροι των θεμάτων και να τεθούν υπ’ όψιν των υπηρεσιακών παραγόντων για την πρόβλεψη των ενδεδειγμένων λύσεων.

Οι Δήμαρχοι Σκοπέλου και Αλοννήσου ευχαρίστησαν και την Υφυπουργό κ. Μακρή για την άμεση μεσολάβησή της και τον έκτακτο προγραμματισμό της ουσιαστικής αυτής συζήτησης, που έλυσε πολλές καίριες απορίες των Δημάρχων και των δημοτών τους σχετικά με τις ιδιοκτησίες τους, που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.

Με τη σειρά της, η Υφυπουργός κ. Μακρή ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος που μέσα στο απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμά του βρίσκει πάντα χρόνο για επικοινωνία, όποτε υπάρχει λόγος, αναγνωρίζοντας την άμεση διαθεσιμότητά του και την σφαιρική και σε βάθος γνώση των θεμάτων.

Ενώ η συζήτηση έκλεισε με πρόσκληση του Δημάρχου Σκοπέλου προς τους Υφυπουργούς για τα εγκαίνια δυο ορεινών ποδηλατικών διαδρομών, που ολοκληρώνονται στο επόμενο διάστημα, ως μια ευκαιρία για σύντομη απόδραση και επαφή με την ελληνική φύση.