Ξεκίνησε το τετ-α-τετ Μπάιντεν-Πούτιν


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, 15:12

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους σε ένα παραθαλάσσιο αρχοντικό στην Ελβετία.

Ξεκινώντας το τετ-α-τετ, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει σε μια «παραγωγική» συνάντηση, όπως επίσης δήλωσε και ο Μπάιντεν λέγοντας «είναι πάντα καλύτερο να συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο». 

Η συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει όλο το απόγευμα, έρχεται στο τέλος του πρώτου ταξιδιού στο εξωτερικό του Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ, που τον πήγε στην Κορνουάλη για τη συνάντηση της G7 και στις Βρυξέλλες για ξεχωριστές συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι δύο πρόεδροι έφτασαν χωριστά, και ο καθένας υποδέχτηκε τον Ελβετό Πρόεδρο Guy Parmelin πριν οι τρεις άνδρες εμφανιστούν για λίγο μαζί έξω από τον χώρο, το Villa La Grange.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας τους καλωσόρισε στην «πόλη της ειρήνης» και τους ευχήθηκε «γόνιμο διάλογο» προς όφελος τόσο των χωρών τους όσο και του κόσμου.

Οι δύο ηγέτες δεν είπαν πολλά μπροστά στον Τύπο, αλλά ο Πούτιν είπε στον Μπάιντεν «Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να συναντηθούμε σήμερα» και ο Μπάιντεν απάντησε «Είναι πάντα καλύτερο να συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο». 

Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις έως πέντε ώρες. Αρχικά, ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα πραγματοποιήσουν μια συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνέχεια, η συνάντηση θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερους ανώτερους αξιωματούχους από κάθε πλευρά.

Τα θέματα της συνάντησης θα περιλαμβάνουν τη στρατηγική σταθερότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την κλιματική αλλαγή και τον Covid. Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να καλύψουν περιφερειακές κρίσεις στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και το Αφγανιστάν. Η μεταχείριση του Αλεξέι Ναβάλνι και των κρατουμένων πρώην πεζοναυτών των ΗΠΑ Paul Whelan και Trevor Reed πιστεύεται επίσης ότι θα αναφερθούν.

Μετά τις συνομιλίες θα υπάρξουν ξεχωριστές συνεντέυξεις Τύπου από τον Μπάιντεν και τον Πούτιν. 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, 16:40


Zougla.gr