ΕΡΧΕΤΑΙ “ΤΣΟΥΝΑΜΙ”! ΘΑ ΠΟΥΜΕ το ΨΩΜΙ… ΨΩΜΑΚΙ – ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ σε ΠΡΟΪΟΝΤΑ και ΚΑΥΣΙΜΑ – ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγοι έχουν αντιληφθεί τι έρχεται…

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός αλλάζει. Οι τιμές στις πρώτες ύλες που έχουν πάρει την ανηφόρα και ο παράγοντας “πληθωρισμός” προκαλούν τον νέο παγκόσμιο “πονοκέφαλο”.

Σημαντική αύξηση του κόστους των τιμών, ακόμη και στα βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

 Όμως το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα, εξαιτίας των αυξήσεων, όχι μόνο των πρώτων υλών διεθνώς, αλλά και της τιμής των ναύλων. Παράλληλα σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται και στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες διεθνώς, όπως σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού μέσου, στα σούπερ μάρκετ ήδη καταγράφονται αυξήσεις τιμών σε προϊόντα όπως:

  • Χαρτικά: 4-12%
  • Άλευρα: 10%
  • Σπορέλαια: 50%

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ναύλα ενός κοντέινερ 20 ποδών από την Ασία στην Ευρώπη, έχουν αυξηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο κατά 525%! Αυτό το ράλι ακρίβειας που θα οδηγήσει το μέλλον της αγοράς;

Παράλληλα, ήδη έχει αυξηθεί η τιμή (κατά μερικά λεπτά του ευρώ) σε καταναλωτικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ, όπως στα παρακάτω:

  • Ρύζι: Από 1,70 ευρώ σε 1,90 ευρώ
  • Ελληνικός Καφές: Από 5,40 ευρώ σε 5,70 ευρώ
  • Βρεφικό γάλα: Από 10,70 ευρώ σε 10,80 ευρώ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ επιβεβαίωσε πως «υπάρχουν αυξητικές πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών και μένει να δούμε εάν αυτές θα επηρεάσουν και στο μέλλον τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Αυξάνεται και η τιμή των καυσίμων

Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα επιβαρύνουν ήδη την τσέπη μας. Οι τιμές των καυσίμων επηρεάζουν με τη σειρά τους και τις τιμές των προϊόντων.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στη μέση τιμή σε αμόλυβδη, σήμερα διαμορφώνεται στα 1,61 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή ήταν στα 1,36 ευρώ ανά λίτρο.
Το πετρέλαιο κίνησης, σήμερα έχει 1,330 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από 1 χρόνο είχε 1,110 ευρώ το λίτρο.

Όπως καταγράφεται στον δείκτη τιμών εισροών αγροτικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή στις τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί, όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή καταγράφεται αύξηση τους πρώτους μήνες του 2021, οι τιμές του μηνός Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,4%. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές και στο κόστος ενέργειας.

Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ότι μεταφέρονται πλέον προς τους επόμενους κόμβους της αλυσίδας αξίας, καθώς αυξάνονται και οι δείκτες τιμών εκροών αγροτικής παραγωγής, δηλαδή οι τιμές διάθεσης των προϊόντων. Για παράδειγμα δείκτης φυτικής παραγωγής παρουσιάζει αύξηση 6,1% σε σχέση με το 2020 και ο δείκτης ζωικής παραγωγής 0,6% σε σχέση με το 2020.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν.

Όμως ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τους διεθνείς δείκτες. Ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Commodity Food and Beverage Price Index Monthly Price) καταγράφει σε ένα μόλις χρόνο εξαιρετικά μεγάλη αύξηση άνω του 30%, από 92,42 τον Απρίλιο του 2020 σε 125,16 τον Απρίλιο του 2021. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις των πρώτων υλών παραγωγής και όχι τόσο στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.

Ενδεικτικές αυξήσεις
Ενδεικτικά στη σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ περιλαμβάνεται πίνακας με τις αυξήσεις διεθνών τιμών από 31/5/20 έως 31/5/21 πρώτων υλών και προϊόντων που συναλλάσσονται στα διεθνή χρηματιστήρια:

Ξυλεία 52,3%

Μαζούτ 37,84%

Φυσικό Αέριο 19,18%

Βενζίνη 52,14%

Πετρέλαιο Θέρμανσης 37,94%

Προπάνιο 37,69%

Σόγια 17,10%

Σιτηρά 3,63%

Τυρί 10,51%

Γάλα 20,06%

Μαλλί 12,72%

Ρύζι 8,66%

Ζάχαρη 12,07%

Καφές 26,59%

Βαμβάκι 5,12%

Καλαμπόκι 35,64%

Βοδινό κρέας 8,65%

Πουλερικά 16,64%

Χαλκός 33,19%

Κάρβουνο 34,20%

Ατσάλι 13,72%

Λίθιο 91,40%

Παλλάδιο 16,29%

Κοβάλτιο 35,60%

Αλουμίνιο 26,54%

Ψευδάργυρος 11,68%

Νικέλιο 9,21%

Η τιμή του αμερικάνικου αργού πετρελαίου βρέθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 2ετίας, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και άλλα εμπορεύματα με χαρακτηριστικότερη αυτή του χαλκού που βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα της 10ετίας.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με μία σειρά παραγόντων εντείνουν τους φόβους ότι το επόμενο πρόβλημα, ίσως και μεγάλο για την παγκόσμια οικονομία, θα είναι ο πληθωρισμός.

Οι κυβερνήσεις έδωσαν πολλά χρήματα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. 

Ένα μέρος αυτών έγιναν αποταμίευση και αρκετοί καταναλωτές έχουν αγοραστική δύναμη, αλλά η αυξημένη ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή και την προσφορά με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές.

Οι απόψεις των οικονομολόγων σήμερα διίστανται. Άλλοι εκτιμούν ότι μπόρα είναι και θα περάσει, ο όποιος υψηλός πληθωρισμός θα είναι παροδικός και δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούν να επιλύσουν οικονομολόγοι και αγορές.