ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΚΩΣΤΑΣ: ΠΕΡΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ της… ΑΓΕΛΗΣ (ΜΑΖΑΣ)

   «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί εγώ θα φταίω.»
        Ν. Καζαντζάκης «Ασκητική «

Ασφαλώς ο μεγάλος συγγραφέας μας πεντακάθαρα απευθύνεται στο άτομο, στον καθένα μας ξεχωριστά (εγώ μοναχός μου) και όχι στην αγέλη (μάζα) προκειμένου το άτομο να αναλάβει την ατομική του ευθύνη για να γίνει καλύτερο το κοινωνικό σύνολο.
Οι πολιτικοί μας φωστήρες ως ειδικοί των ειδικών και οι πολιτικολογούντες ειδικοί έπραξαν το αδιανόητο.
Μας βάπτισαν όλους ως αγέλη (μάζα) και επιδιώκουν με υπερβάλλοντα ζήλο την ανοσία μας για το καλό μας ασφαλώς! απαιτώντας να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη ως  αγέλη! δήθεν μη γνωρίζοντας ότι όπου αρχίζει η μάζα σταματά η ευθύνη.
Τα τομάρια τους δε, τα ξεχώρισαν από την αγέλη, ως άτομα τα οποία δια νόμου αποποιούνται την ατομική ευθύνη ψηφίζοντας το ακαταδίωκτο! τουτέστιν, εν τη δυνάμει η μωρία και ο φιλοτομαρισμός.
Επομένως πίσω από την απαίτηση για ατομική ευθύνη κρύβεται η ενοχή των κυβερνώντων και ειδικών, αν και αποδεδειγμένα η ατομική ευθύνη είναι μία διαχρονικά υποτιμημένη κρατική υποχρέωση (δείτε τον πολύ νομοθετημένο πλατωνικό νόμο περί ευθύνης υπουργών και τόσα τόσα άλλα)
Η ατομική ευθύνη είναι ένα βασικό διαχωριστικό ανάμεσα στο άτομο και την μάζα, την αγέλη και δεν επιβάλλεται με νόμο, με φόβο, με τρόμο, με εκβιασμό ή με τον αστυνόμο.
Δεν μπορείς να επικαλείσαι την ατομική ευθύνη για να ζητήσεις τυφλή υπακοή και συμμόρφωση στα αλληλοσυγκρουόμενα, αυτοαναιρούμενα, αυτοδιαψευδόμενα κελεύσματα των ειδικών και πολιτικών γιατί για να σε καταστήσω υπεύθυνο θα πρέπει προηγουμένως να σε ενημερώσω πλήρως και ορθά με λογικά συγκριτικά στοιχεία με ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ και τις ΟΨΕΙΣ.
Γιατί η ατομική ευθύνη προϋποθέτει γνώση, ηθική, κρίση και πάνω από όλα κοινή λογική η οποία δυστυχώς αποτελεί το απαγορευμένο παιχνίδι της μάζας της αγέλης.
Η αγέλη (μάζα) δε, με την συμπυκνωμένη λογική του ενός, υπνωτισμένη από τις παρενέργειες της σανοτροφής λειτουργούσα ως «εταιρεία περιορισμένης ευθύνης» και απεριόριστης ανευθυνότητας μπροστά στην τρομερο-υστερία και του πανικού, μπροστά στον φόβο του δικού του θανάτου ή των προσφιλών του προσώπων θα υπακούσει ως αγέλη στα σαλαϊματα και τα χουγιάσματα των τσοπάνηδων με βελάσματα του τύπου:
«αφού το λένε οι ειδικοί» ή «εσύ είσαι γιατρός» ή «ξέρεις εσύ περισσότερα από τους επιστήμονες;)
Γι αυτό λοιπόν η αγέλη (μάζα) είναι το  προστατευόμενο προϊόν των πολιτικών πάσης  ιδεολογίας, συντηρείται και εκτρέφεται, γιατί έτσι τους συμφέρει έτσι τους βολεύει, προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως δομικό υλικό με την ονομασία «αρχη της δημοκρατίας η πλειοψηφία» για να κτίζουν έτσι την ψεύτικη δημοκρατία.
Σαν επίλογο θα έλεγα ότι: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάτε, αναμένουμε λοιπόν τους ολίγους σκεπτόμενους ήρωες να σώσουν την ανθρωπότητα όπως έπραξαν πολλές φορές στην ιστορία της, γιατί εκατομμύρια ανθρώπων (μάζα) είχαν δει το μήλο να πέφτει αλλά μόνο ο Νεύτων ρώτησε γιατί.
Βελεστίνο
Ιούνης 2021.  Γιάννης Γεροκώστας 
υπ’όψιν… Παπαλίμα!