Καλλιτεχνική διευθύντρια αναλαμβάνει η Κατερίνα Γρέγου


Καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου 2021, η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος Κατερίνα Γρέγου, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για το ΕΜΣΤ.

Σχετικά με τα νέα της καθήκοντα, η Κατερίνα Γρέγου δήλωσε: «Μετά από 15 χρόνια στο εξωτερικό είναι μεγάλη μου τιμή να αναλάβω αυτήν τη θέση και να έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω, στη χώρα μου, στην ανάπτυξη του πιο σημαντικού μας θεσμού σύγχρονης τέχνης».

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΜΣΤ ιδρύθηκε πριν 20 χρόνια και ότι από τον Μάιο του 2015, που το μουσείο εγκαταστάθηκε στη μόνιμη στέγη του στο πρώην εργοστάσιο Φιξ. Mέχρι και τον Ιανουάριο του 2019, το ΕΜΣΤ είχε φιλοξενήσει στους χώρους του μόνο περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στη συνέχεια έκλεισε τις πόρτες του μέχρι να τεθεί σε πλήρη καθημερινή λειτουργία σε μόνιμη στέγη τον Φεβρουάριο του 2020, παρουσιάζοντας τη μόνιμη συλλογή του, προτού η έλευση της πανδημίας στην Ελλάδα καταστήσει και πάλι περιορισμένη την πρόσβαση του κοινού. Όταν το ΕΜΣΤ άνοιξε ξανά τις πόρτες του το φθινόπωρο του 2020, φιλοξένησε επιπλέον τις περιοδικές εκθέσεις «Ubuntu: Πέντε Δωμάτια από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ» και «Θεωρήματα 2-Περί Ιστορίας».

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για την ανάληψη της θέσης της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ, από την Κατερίνα Γρέγου, «με τη διεθνή της εμπειρία, το πλούσιο εκθεσιακό και συγγραφικό έργο της και τις πολυάριθμες συνεργασίες με ιδρύματα και θεσμούς σε όλη την Ευρώπη, η Κατερίνα Γρέγου είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να οδηγήσει το ΕΜΣΤ στη νέα του εποχή. Ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, ανοιχτό στο κοινό, δραστήριο, ζωντανό, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ενώνει τον εικαστικό κόσμο της χώρας. Στόχος της νέας εποχής του ΕΜΣΤ είναι να συμβάλει καθοριστικά, ώστε η Αθήνα να γίνει ένα ευρωπαϊκό κέντρο σύγχρονης δημιουργίας, που θα προβάλλει τους Έλληνες καλλιτέχνες και θα φιλοξενεί καινοτόμες ιδέες και έντονο καλλιτεχνικό διάλογο. Το ΕΜΣΤ, ως πόλος πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, εντάσσεται στο σύνολο των νέων μουσείων της πόλης, που αναδεικνύουν την Αθήνα ως κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Πρόκειται για το πλέον καθοριστικό βήμα στον στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιούμε, προκειμένου το ΕΜΣΤ να εκπληρώσει την αποστολή του ως ένα μουσείο-σημείο αναφοράς, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του σύγχρονου ρόλου των μουσείων, είναι φιλικό, εξωστρεφές και παραμένει ανοιχτό σε νέες οπτικές για τον σύγχρονο πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Κατερίνα Γρέγου αποτελεί την ιδανική επιλογή, καθώς στο πρόσωπό της συγκεντρώνει τη διεθνή εμπειρία, την προοπτική και το όραμα για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ και τη διεύρυνση και ανάδειξη της εγχώριας κοινότητας της σύγχρονης τέχνης, αλλά και την ικανότητα ουσιαστικής διασύνδεσής της με τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή μέσα από ένα δυναμικό μουσείο». 


Zougla.gr