«Ελέφαντας» στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021, 11:05

Τι μπορεί να μάθει η αρχιτεκτονική από τη σχέση των ελεφάντων με τη φυλή Kuy της Ταϊλάνδης; Σε αυτή την ερώτηση έρχεται να απαντήσει το περίπτερο της χώρας της ΝΑ Ασίας στη φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.

Το περίπτερο με επωνυμία «Ελέφαντας» είναι μια εγκατάσταση που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Boonserm Premthada, εμπνεόμενος από τις απλές αλλά μελετημένες αρχιτεκτονικές κατασκευές που απαντώνται στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη. Αναπαριστώντας τους χώρους διαβίωσης και των ανθρώπων και των ελεφάντων, η εγκατάσταση αποτελείται από δύο επίπεδα: ένα χαμηλότερο για τους ανθρώπους και ένα ανυψωμένο το οποίο είναι αναφορά στις οικίες των ελεφάντων της περιοχής. Τοποθετημένη μέσα στη Sale d’Armi του Arsenale στη Βενετία και κατασκευασμένη με υλικά τα οποία αντλήθηκαν τοπικά στη Ιταλία, η εγκατάσταση έχει ενσωματωμένα το ένα με το άλλο τα δύο μέρη της ώστε να επιτυγχάνεται αμοιβαία στήριξη. Η επικλινής στέγη λειτουργεί και ως σκηνή πάνω στην οποία προβάλλεται η ερευνητική εργασία της ομάδας καθώς και η ζωή στο «δίδυμο» περίπτερο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Tha Tum της Ταϊλάνδης όπου ζουν οι Kuy (και οι ελέφαντες).

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η ομάδα πίσω από το περίπτερο – περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό οικοδόμων, ξυλουργών και χτιστών – ολοκλήρωσε ένα «δίδυμο» πρότζεκτ στην Tha Tum· καθρέφτης του περίπτερου στην Μπιενάλε αλλά σε ελαφρώς μεγαλύτερη κλίμακα. «Νομίζουμε ότι οι αρχιτέκτονες έχουν πολλά να μάθουν από μη αρχιτέκτονες» υποστηρίζει η ομάδα. Η εγκατάσταση συνοδεύεται από σελίδα στο Instagram (https://www.instagram.com/thailandiabiennalearchitettura/ ) στην οποία εδώ και λίγους μήνες παρουσιάζονται ιστορίες κάποιων που συμμετέχουν στην έκθεση και την έρευνα του επιμελητή

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021, 11:05
Zougla.gr