ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ… ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΝΟΙ ΠΑΝΩ από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝ του ΠΟΛΙΤΕΣ τους να ΜΗΝ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ

Το σενάριο οι ξένοι τουρίστες να μην ξεπεράσουν τα 8-10 εκατομμύρια παίζει εκ νέου δυνατά

Μόλις χθες η Γερμανία ακύρωσε το Oktoberfest αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοιό και ότι αυτός μπορεί να επιστρέψει ακόμη πιο θανατηφόρος μέσα από μεταλλάξεις.

Στο Ισραήλ για την ώρα υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα μεταλλάξεων αλλά ανησυχητικά μια και εμφανίζονται και σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Ένα μετά το άλλο τα κράτη δίνουν οδηγίες στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια. Το έκαναν τις προάλλες οι ΗΠΑ, το έκανε πριν μερικές ώρες ο Μπόρις Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα, δεν επιτρέπεται στους Ισραηλινούς να επισκέπτονται την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Ουκρανία, την Αιθιοπία, την Τουρκία, τη Βραζιλία και το Μεξικό, εκτός από πολύ περιορισμένες περιστάσεις και υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την άδεια μιας ειδικής κυβερνητικής επιτροπής.

Οι οδηγίες της Ισραηλινής κυβέρνησης όσο αφορά σε ποιες χώρες δεν θα ταξιδεύουν οι Ισραηλινοί θα επικαιροποιούνται τακτικά.

Ηδη Μαύροι Κύκνοι συγκεντρώνονται πάνω από το ελληνικό καλοκαίρι. Το σενάριο οι ξένοι τουρίστες να μην ξεπεράσουν τα 8-10 εκατομμύρια παίζει εκ νέου δυνατά κι εδώ καλούνται οι επιχειρηματίες του κλάδου να αποφασίσουν εάν θέλουν να επιβιώσουν ή όχι.

Εάν ναι πρέπει να ετοιμασθούν να υποδεχθούν Έλληνες τουρίστες αλλά με τιμές που δεν θα έχουν καμία σύγκριση με αυτές που πουλούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Μπόρις Τζόνσον αποθάρρυνε τα ταξίδια στο εξωτερικό την ώρα κατά την οποία πολλοί Βρετανοί τα έχουν ήδη προγραμματίσει. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε χθεσινή δήλωσή του, υπογράμμισε ότι οι πολίτες οφείλουν να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και σωφροσύνη στην επιλογή των ταξιδιωτικών προορισμών για το καλοκαίρι έτσι ώστε να μην επανακάμψει ο κορωνοϊός στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε λίγες εβδομάδες, άλλωστε, αναμένεται η δημοσιοποίηση της βρετανικής ταξιδιωτικής λίστας, που θα βασιστεί σε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό των φωτεινών σημάνσεων κυκλοφορίας, αφού τα κράτη θα καταταχθούν σε πράσινες, πορτοκαλιές και κόκκινες ζώνες, αναλόγως της επιδημιολογικής τους εικόνας.

Κάθε κατηγορία θα χαρακτηρίζεται από διαφορετικά μέτρα και περιορισμούς που θα χρειαστεί να τηρήσουν οι Βρετανοί μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου δεν υπάρχει ανάγκη παραμονής σε καραντίνα μετά την επιστροφή, δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα κράτη της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, ο Τζόνσον δεν απέκλεισε την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και κυρίως της διατήρησης απόστασης ενός μέτρου μετά την 21η Ιουνίου.

Το δράμα της πανδημίας συνεχίζεται ανεξέλεγκτο στην Ινδία, που χθες έγινε η τρίτη κατά σειράν χώρα με τα περισσότερα θύματα από COVID-19 στον κόσμο, έχοντας μετρήσει πάνω από 218.959 νεκρούς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση βρίσκεται και το Νεπάλ, που αναγκάστηκε να επιστρέψει στην εργασία τους ιατρούς που είχαν συνταξιοδοτηθεί για να συνδράμουν την προσπάθεια των ενεργεία ειδικών.

Επίσης απαγόρευσε την εξαγωγή κυλίνδρων οξυγόνου, επίταξε τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία μετατρέποντάς τα σε κλινικές COVID, ενώ στάδια και σχολεία θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα καραντίνας.

Tην ίδια μέρα (Δευτέρα 3 Μαίου 2021) στο Ισραήλ εμφανίστηκαν δύο μεταλλάξεις της Βραζιλίας η μία σε ένα μωρό και η άλλη σε έναν εμβολιασμένο ενήλικα που επέστρεφε από το εξωτερικό, σύμφωνα με το υπ. Υγείας του Ισραήλ.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι εντοπίστηκαν στο Ισραήλ άλλα 19 κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης ανεβάζοντας τον αριθμό της συγκεκριμένης μετάλλαξης στη χώρα στα 60 άτομα ενώ εντοπίστηκε και ένα κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης σε άτομο που επίσης είχε εμβολιασθεί.

Ενώ οι περισσότερες μεταλλάξεις ιών δεν έχουν συνέπειες, ένα σύμπλεγμα μεταλλάξεων μπορεί να προκαλέσει μια νέα παραλλαγή και ο ιός μπορεί να δημιουργήσει μια διαφορετική πρωτεΐνη ως συνέπεια.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού, η βασική πρωτεΐνη που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ακίδα πρωτεΐνης, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού και της επιτρέπει να διεισδύσει στα κύτταρα ξενιστές και να προκαλεί λοιμώξεις.

Οι παραλλαγές της Ινδίας και της Βραζιλίας έχουν οριστεί από ειδικούς ως «παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία», που σημαίνει ότι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδων φαίνεται να προέρχονται από μια παραλλαγή που μολύνει ταχύτερα, έχει πιο βίαιη παθογένεια ή καθιστά τα αντισώματα λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι πρώτες μελέτες που είναι ήδη διαθέσιμες σχετικά με την παραλλαγή της Βραζιλίας φαίνεται επίσης να δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι αυτού.

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα, δεν επιτρέπεται στους Ισραηλινούς να επισκέπτονται την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Ουκρανία, την Αιθιοπία, την Τουρκία, τη Βραζιλία και το Μεξικό, εκτός από πολύ περιορισμένες περιστάσεις και υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την άδεια μιας ειδικής κυβερνητικής επιτροπής.

Επιπλέον, όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί αυτά τα κράτη τις προηγούμενες 14 ημέρες θα πρέπει να εισέλθουν σε καραντίνα – ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Οι κανόνες δεν ισχύουν για στάσεις 12 ωρών ή λιγότερο, υπό την προϋπόθεση ότι οι ταξιδιώτες παραμένουν στο αεροδρόμιο.

Ο κατάλογος των χωρών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου μόλυνσης αναμένεται να ενημερώνεται κάθε δύο εβδομάδες.

ΠΗΓΗ