Αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων


Σε υψηλούς τόνους και έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, διεξήχθη η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα Ελλήνων κατοίκων του Εξωτερικού.

Η κυβερνητική παράταξη υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, την οποία στήριξαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ εστίασε τα πυρά της κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την αποτυχία της συναίνεσης.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τη ΝΔ για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σε βάρος των ομογενών, ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν και στους δύο, υποκρισία.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «ιστορική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην ύψιστη και τελευταία ευκαιρία, να αρθούν όλα τα εμπόδια και να δοθεί το δικαίωμα ψήφου, στους απόδημους». «Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θέλησε να κάνει δεκτή την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δεν ανταποκρίθηκε, ούτε στην πρόσκληση των ομογενών, ώστε να κάνει μια κίνηση συνεννόησης και συναίνεσης για την ισοτιμία της ψήφου τους. Γι’ αυτό θα μείνει στην πολιτική της μοναξιά», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο τομέαρχης Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση καταλογίζοντάς της βαθειά υποκρισία και τονίζοντας ότι έπεσε στο κενό το πυροτέχνημα της με το νομοσχέδιο για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Παράλληλα απέδωσε στην κυβερνητική παράταξη τις ευθύνες για την αποτυχία να συγκεντρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για το νομοσχέδιο των αποδήμων.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στην ανάγκη καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, τονίζοντας ότι το κόμμα της θα καταθέσει σύντομα πρόταση νόμου και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση δεν τελειώνει σήμερα εδώ για τα ζητήματα που απασχολούν τους απόδημους». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι «έκανε μια ακόμα κυβίστηση στο θέμα της επιστολικής ψήφου για το οποίο ήταν υπέρμαχος».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι μόνο για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους στήνεται ένας δικομματικός καυγάς μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των αποδήμων, ενώ καταλόγισε «συστηματική διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος του από τη ΝΔ».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, μίλησε για υποκρισία όλων των κομμάτων και τόνισε ότι, «η θέση του κόμματος του είναι κρυστάλλινη, όλοι οι ομογενείς έχουν το δικαίωμα ψήφου χωρίς καμία προϋπόθεση και όρο». «Σήμερα θα μπορούσε να είναι μια ιστορική ευκαιρία να δείξουμε στους ομογενείς μας, ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που είναι να ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς μας απρόσκοπτα, πάμε ένα βήμα παραπέρα», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

«Οι εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, είναι ο μόνος δρόμος για να έχουν πράγματι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με δεδομένο ότι στο νομοσχέδιό σας δεν περιλαμβάνεται, εμείς δεν θα σας δώσουμε λευκή επιταγή και για αυτό καταψηφίζουμε», κατέληξε η κ. Μπακαδήμα.


Zougla.gr