ΤΕΛΟΣ το ΘΡΙΛΕΡ – ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ η ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια και επεισοδιακή διάσκεψη των ειδικών που κράτησε πέντε ώρες και όπου εκφράσθηκαν πολλές ενστάσεις στη χαλάρωση που επεδίωκαν πολλά υπουργεία, όπως Ανάπτυξης, Εμπορίου, Παιδείας και Τουρισμού.

Κατά πλειοψηφία οι ειδικοί κατέληξαν να αποδεχθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό όρους και από τις πολλές διαβουλεύσεις και τα “παζάρια”, οι ανακοινώσεις που ήταν να γίνουν στις 18.00, μετατέθηκαν για τις 19.00 και, τέλος, έγιναν στις 19.40, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή γίνονταν αλλαγές.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αφού ανακοίνωσε ότι μετατρέπεται μόνον σε νοσοκομείο για περιστατικά COVID το Θριάσιο και δημιουργούνται άλλες 51 ΜΕΘ, είπε ότι θα δοθούν “μικρές ανάσες” στους συμπολίτες μας, γιατί υπάρχει η ελπίδα των εμβολίων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εν συνεχεία Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι ύστερα από εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων «προχωρεί σε αλλαγές για να έχουμε θετικά αποτελέσματα» στην υγεία, στην οικονομία και στην ψυχολογία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει στις 5 Απριλίου το λιανεμπόριο, αλλά όχι τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα και με χρονικό όριο τις τρεις ώρες συνολικά για ψώνια. Επίσης θα επιτρέπεται με ραντεβού η πώληση, εκτός και εντός καταστήματος, με ένα πελάτη στα 25 τ.μ. μέσα στο κατάστημα, Το SMS θα αποστέλλεται στο 13032 και θα έχει όριο το τρίωρο.

Επίσης από τις 3 Απριλίου θα επιτρέπεται με κωδικό 6 η μετακίνηση σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, με τρία άτομα μέσα στο όχημα, με μάσκα διαρκώς και με προορισμό μόνον ανοιχτό, υπαίθριο χώρο. Αυτό ανοίγει, όπως είπαν στις ανακοινώσεις, πιλοτικά τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αποκλειστικά για τα Σαββατοκύριακα προς το παρόν.

Οι ειδικοί πάτησαν “πόδι”

Το θέμα των σχολείων θα επανεξετασθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, με προοπτική να αρχίσει η λειτουργία τους στις 12 Απριλίου, εφ’ όσον όμως γίνονται τεστ σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Θα επανεξεταστεί και το θέμα των μεγάλων καταστημάτων, καθώς και το μέγα θέμα των διακοπών του Πάσχα, προς το οποίο οι περισσότεροι ειδικοί έχουν μεγάλες ενστάσεις προς το παρόν, καθώς φοβούνται ότι θα μεταφερθεί το μεγάλο επιδημιολογικό πρόβλημα της Αττικής σε περιοχές που προς το παρόν βρίσκονται σε ανεκτό επίπεδο.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες οι ειδικοί έθεσαν δύο πολύ βασικά ζητήματα για να ανοίξει το λιανεμπόριο. Αυτά είναι να γίνεται μία φορά την εβδομάδα rapid test σε όλους τους εργαζομένους του λιανεμπορίου και να μην παρατηρείται συνωστισμός στους δρόμους.

Και για το ζήτημα των σχολείων όμως, είπαν οι περισσότεροι ότι «δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν χωρίς καν να έχουμε παραλάβει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ», τα οποία είχε προτείνει και το υπουργείο Υγείας (ένα τεστ την εβδομάδα σε παιδιά και διδάσκοντες).

Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιες περιοχές θα ανοίξει το λιανεμπόριο με είσοδο στο κατάστημα ή μόνον έξω από αυτό και πιθανόν να μην ισχύσει με τους ίδιους κανόνες το άνοιγμα οριζόντια για όλες τις πόλεις.

Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να ελέγξει τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Η πλατφόρμα λειτουργεί ήδη και μπορεί κάποιος να στείλει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση στον συγκεκριμένο αριθμό και θα λάβει ένα μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».