Έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού της πόλης με LED φωτιστικά σώματα, για διασφάλιση βιωσιμότητας, εξοικονόμηση ενέργειας και όφελος των κατοίκων διαβάσαμε στο τύπο το Φεβρουάριο του 20, στις δηλώσεις του Δημάρχου κου Μπέου.

Μόνο που ο φωτισμός έτσι όπως παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε πολλά σημεία της πόλης είναι ακατάλληλου τύπου και ισχύος, άσκοπος, εκτυφλωτικός, υπερβολικά εκθαμβωτικός, με ψυχρό λευκό φώς, άκρως ενοχλητικός και απαράδεκτος και αντί να καλύπτει μόνο τις επιθυμητές ανάγκες φωτισμού και ορατότητας, σκορπά περιττό φως στο νυχτερινό περιβάλλον και στον ουρανό, δημιουργώντας ένα εξωπραγματικό περιβάλλον, λες και είναι διάδρομος προσγείωσης αεροδρομίου, εισβάλει στους εσωτερικούς χώρους των σπιτιών μας, χωρίς εμείς να το επιθυμούμε, μειώνει τη ποιότητα ζωής, εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ύπνου και προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια κατά την παραμονή μας στις αυλές και βεράντες μας.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από χρόνο παραμονής στο σκοτάδι για να συντελεστούν διάφορες λειτουργίες του, ωστόσο το σύγχρονο διαρκώς φωτεινό αστικό περιβάλλον μειώνει αυτή τη δυνατότητα.

«Η παρέμβαση στο δημοτικό φωτισμό έχει στόχο μεταξύ άλλων την…

….Προσαρμογή των επιπέδων φωτισμού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των οδών για ασφάλεια και άνεση των πολιτών του Δήμου. Η προσαρμογή των επιπέδων φωτισμού εναρμονίζεται στα ελάχιστα απαιτούμενα από τα πρότυπα οδοφωτισμού με σκοπό την ελαχιστοποίηση του υπερφωτισμού των οδών όπως επιτάσσουν τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα.»
(διαβάσαμε στο τύπο στις 03.02.20 στις δηλώσεις που έκανε ο κος Μπέος αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης)
Συμπέρασμα:
Οταν ο φωτισμός χρησιμοποιείται με σχεδιασμό, λογική και υπευθυνότητα, τότε συμβάλλει σ ένα καλύτερο, αναβαθμισμένο αύριο.
Αυτό δυστυχώς δεν έγινε στο Βόλο…
Γι αυτό παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους, είτε υπηρεσίες του Δήμου είτε τον ανάδοχο ή κατασκευαστή  εάν υπάρχει σύστημα τηλελέγχου ή οποιοσδήποτε άλλος τρόπος  μείωσης της έντασης να χρησιμοποιηθεί όπου ζητηθεί!