ΒΟΜΒΕΣ και ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΑΜΑΡΑ κατά ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ για τα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ…!!! ΚΑΤΑ του ΔΙΑΛΟΓΟΥ με την ΤΟΥΡΚΙΑ… ΚΑΤΑ της ΧΑΓΗΣ… ΚΑΤΑ της ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ των ΠΡΕΣΠΩΝ…!!!

Ο Αντώνης Σαμαράς σε μια συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Καθημερινά, αποδομεί πλήρως την «κατευναστική πολιτική» έναντι της Τουρκίας που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και βάζει κόκκινες γραμμές (κατακόκκινες όπως αναφέρει ο ίδιος) στον Κυριάκο Μητσοτάκη: εν ολίγοις τάσσεται κατά του διαλόγου με την Τουρκία αλλά και κατά της προοπτικής για παραπομπή στη Χάγη. 

Είναι εμφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει την συγκυρία για να κάνει παρέμβαση, δείχνοντας την διαφωνία του και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συναινέσει σε μία πολιτική που θα οδηγήσει σε εθνικές υποχωρήσεις.

Ο αποδέκτης του μηνύματος είναι φυσικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική του οποίου με σαφήνεια αποδομεί στην συνέντευξή του.

Βουλευτές που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό εκφράζουν την ικανοποίησή τους (και αντίστοιχη αποστασιοποίηση από την επίσημη πολιτική) και σημειώνουν ότι «πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της παράταξης κάποιος είναι τόσο σαφής».

Είναι δε κατηγορηματικός καθώς όπως σημειώνει με την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη « θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον ακυρώνει όλη την ρητορική Μητσοτάκη περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία λέγοντας καθαρά: «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία. Είναι έμμεση κριτική στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος αντιπαρήλθε στη Βουλή το θέμα της αμυντικής συμφωνίας που θα συνόδευε την αγορά των φρεγατών επιστρατεύοντας λογιστικά επιχειρήματα.

Αντίθεση και στο Μακεδονικό

Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην ιστορική του θέση για το Μακεδονικό ασκώντας και στο πεδίο αυτό κριτική (όχι μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στην παρούσα κυβέρνηση που εκ των υστέρων αφενός χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική» και αφετέρου διακηρύσσει ότι «τηρεί και τιμά την Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Συμφωνία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, απλώς το μετασχημάτισε και το έκανε πιο επικίνδυνο. Φυσικά προαναγγέλλει ότι όταν θα έλθουν προς κύρωση στην Βουλή οι Συμφωνίες με την Βόρειο Μακεδονία δεν θα τις ψηφίσει.