ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ… ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ: Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΛΙΜΑΝΙ για ΟΛΟΥΣ τους ΕΛΛΗΝΕΣ

Παρότι ο ίδιος αποφάσισε να κλείσει το e-shop και μην συμμετάσχει στο click away

Παρότι είχε παραγγείλει 6.000 containers προϊόντων ενόψει τον εορτών αυτά πλέον έχουν μπλοκαρισθεί στη θάλασσα ενώ ο ίδιος αποφάσισε να κλείσει το e-shop και μην συμμετάσχει στο click away.

Προχωρά, όμως, σε δημόσια πρόταση προς την κυβέρνηση να επιτρέψει την πώληση παιχνιδιών από τα super market έως και τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και να δοθεί κάποια διέξοδος στους προμηθευτές.

Αυτό που κάνει όμως τον Απόστολο Βακάκη της Jumbο να ξεχωρίζει είναι η λογική και η πρωτόγνωρη ψυχραιμία του τη στιγμή που βρίσκεται στο καναβάτσο. Αυτή τη στιγμή δεν διστάζει να συγχαρεί την κυβέρνηση για τους τους χειρισμούς της. Κι αυτό παρότι η φιλοσοφία του είναι να αποφεύγεται οποιαδήποτε στήριξη από το κράτος.

Δείτε κάποια από τα σημεία της συνέντευξης-παρέμβασης του μιλώντας στο Euro2day και τη Πένυ Κούτρα.

Είναι αδιαπραγμάτευτο ότι η προάσπιση του αγαθού της υγείας όλων των Ελλήνων πρέπει να προβαδίζει στις επιλογές της κυβέρνησης και ότι πρέπει οι Έλληνες επιχειρηματίες, χωρίς «ναι μεν αλλά», να τη στηρίζουν κατανοώντας το μέγεθος της καταστροφής που βρήκε τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ζούμε μια περίοδο κατά την οποία τα κέρδη πρέπει να υποχωρήσουν σε δεύτερη μοίρα και όλοι δημιουργικά να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για συνοχή και επιβίωση. 

Η παρούσα διακυβέρνηση, με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά της, αποτελεί ασφαλές λιμάνι για όλους τους Έλληνες, αδύνατους και ισχυρούς. Μόνο ευγνωμοσύνη πρέπει να εισπράττει. Οτιδήποτε άλλο είναι αγνωμοσύνη.

Η φιλοσοφία μου, την οποία έχω προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσω και στον όμιλο Jumbο, ήταν και είναι να αποφεύγεται οποιαδήποτε στήριξη από το κράτος. Το καθολικό κλείσιμο, όμως, των καταστημάτων όλον τον Νοέμβριο και όλον τον Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται το 1/3 του συνολικού τζίρου της εταιρείας, θα καταστήσει αυτή τη φιλοσοφία μια πολυτέλεια.

Είναι ξεκάθαρο, όπως και προανέφερα, ότι στα δύσκολα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να μη διεκδικούμε από το κοινωνικό σύνολο. Για να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και μόνον, πρέπει από την 1η Ιανουαρίου, όταν θα έχει εκτονωθεί ο φόρτος πωλήσεων του Δεκεμβρίου και η αγορά θα επιστρέψει σε καθεστώς φυσιολογικής λειτουργίας, να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως τους λιανεμπόρους, ώστε απλώς να επιβιώσουν.

Σε πρακτικό επίπεδο:

  • Εάν τα μέτρα του lockdown αρθούν, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως, φυσικά για όσους το θελήσουν και για χρονική περίοδο που θα καλύψει και τη ζήτηση του Πάσχα.
  • Εάν το lockdown παραταθεί, θα πρέπει όλος ο κλάδος της λιανικής πώλησης να λειτουργήσει εναλλάξ. Είτε τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν θα πρέπει να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή), το δε υπόλοιπο λιανεμπόριο που δεν λειτουργεί σήμερα, να είναι ανοιχτό Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή όλη την ημέρα (12 ώρες), είτε τα σήμερα λειτουργούντα καταστήματα να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την πρώτη εβδομάδα έναντι 3 ημερών για τα υπόλοιπα, σήμερα μη λειτουργούντα καταστήματα, αντίστροφα την επόμενη εβδομάδα, κ.ο.κ.

Είναι αδύνατον να επικρατήσει μια πρωτόλεια άποψη ότι «τώρα που μάθαμε τον σκύλο μας να μην τρώει, δεν θα μας ψοφήσει». Υπερεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Jumbο αλλά και πολλές άλλες, που είναι υποχρεωμένες να προγραμματίζουν σε δωδεκάμηνη βάση τη λειτουργία τους, είναι αδύνατον να παραμείνουν σε πορεία επιβίωσης με διαδικασίες «βλέποντας και κάνοντας».

Η λύση του εμβολίου είναι μια διαδικασία που θα αποδώσει καρπούς σε βάθος 5-6 μηνών. Κατ’ επέκταση είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί από τώρα το plan B λειτουργίας για το σύνολο του κλάδου των καταστημάτων λιανικής, καθότι, λόγω του αρχικού σχεδιασμού «κλείνουμε Νοέμβριο, για να δουλέψουμε Δεκέμβριο», δεν δόθηκε η δυνατότητα επιβίωσης στο λιανεμπόριο λειτουργώντας μέρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, όπως έγινε σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ανεξαιρέτως