ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!! ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΚΡΗ για ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ… YΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ στην ΖΕΤΤΑ: Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ στον ΑΓΟΡΑΣΤΟ με ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ από την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΙΝ το ΤΕΛΟΣ του ΧΡΟΝΟΥ

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή είχε συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης, με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, για το σοβαρό θέμα της λειτουργικότητας του Περιφερειακού Βόλου.

Η κ. Μακρή έθεσε στον κ. Κεφαλογιάννη την αδήριτη ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου του Περιφερειακού Βόλου – έργου εξαιρετικά σημαντικού, που θα διευκολύνει, κυκλοφοριακά, τον νομό Μαγνησίας αλλά και θα συνεισφέρει, περιβαλλοντικά, στην περιοχή – του οποίου η κατασκευή του έχει ξεκινήσει, ήδη, από το 2001 χωρίς να έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί.

Η μη λειτουργική περαίωση του έργου, όλα αυτά τα χρόνια, έχει, ως αποτέλεσμα, την δημιουργία προβλημάτων στις μετακινήσεις και την σημαντική επιβάρυνση της κυκλοφορίας, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον Περιφερειακό Δρόμο του Βόλου, θα συμβάλει στην ολοκλήρωση του συνολικού σχεδιασμού και για τα υπόλοιπα έργα μεταφορικών υποδομών, που απαιτούνται στην περιοχή. Άλλωστε, γνώστης ο ίδιος του θέματος, έχει, επανειλημμένα, δεσμευθεί για την θετική συμβολή του στην ολοκλήρωση του έργου.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, της περιόδου 2021-2027, προχωρεί, με ταχύτατους ρυθμούς, στην περιφερειακή εξειδίκευση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών.

Η περιφερειακή αυτή εξειδίκευση θα τροφοδοτήσει τον σχεδιασμό των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων ώστε να επιτευχθεί η συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Η απαιτούμενη διαδικασία της περιφερειακής εξειδίκευσης ξεκινά την  επόμενη εβδομάδα, με διαβούλευση με τις Περιφέρειες, που, αυτή την φορά, λόγω των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης, θα γίνει μέσω ερωτηματολογίων.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι η αναλυτική καταγραφή, τόσο των στρατηγικών όσο και των προτεραιοτήτων για τις ανάγκες υποδομών κάθε περιφέρειας.  Το Υπουργείο ευελπιστεί ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, η, μέσω ερωτηματολογίου, διαδικασία διαβούλευσης θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι δε Περιφέρειες θα έχουν καταθέσει, η κάθε μία ξεχωριστά, στο Υπουργείο,  την δική  τους περιφερειακή εξειδίκευση, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2020, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του σχεδιασμού των περιφερειακών και τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Η κ. Μακρή, μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Κεφαλογιάννη και από τους παρόντες υπηρεσιακούς παράγοντες, αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση του περιφερειακού όχι μόνο θα συμπεριλαμβάνεται αλλά θα είναι και ψηλά στις προτεραιότητές της πρότασης, που θα υποβάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ευχαρίστησε, θερμά, τον Υφυπουργό για την αναλυτική, ενημέρωση, που περιελάμβανε τον πλήρη οδικό χάρτη ολοκλήρωσης αυτού του αναπτυξιακού, σημαντικού έργου, που χρόνια, τώρα, ταλαιπωρεί τους Βολιώτες και η ολοκλήρωσή του, ακόμη, εκκρεμεί.

Δήλωσε, δε, σίγουρη ότι η ευκαιρία αυτή, δηλαδή  ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, που, ουσιαστικά, ξεκινά, δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη.