ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ: ΑΣΠΡΗ ΓΑΤΑ, ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ

Μερικές απλές σκέψεις. Λόγω ανεξέλεγκτης επέλασης του COVID-19. Λόγω ανελέητης ανταγωνιστικής κούρσας ανάμεσα σε πολυεθνικές βιομηχανίες. Αλλά και λόγω μιας οργανωμένης προπαγάνδας. Ο πρώτος που θα κόψει το νήμα θα εξασφαλίσει τον θαυμασμό της οικουμένης και φυσικά θα κολυμπήσει σε ωκεανούς ευρώ και δολαρίων.

Αν και υπάρχουν πολλοί, τρεις οι μεγάλοι ανταγωνιστές. Η Ευρώπη με την AstraZeneca. Οι ΗΠΑ με τη Pfizer. Και η Ρωσία του Πούτιν με το Sputnik. Αντε με τη Moderna να γίνουν τέσσερις.

Κι εμείς; Τι πιστεύουμε εμείς; Α, σου λέει, οι Ρώσοι είναι καθυστερημένοι. Είναι αναλφάβητοι. Και επομένως εντελώς αναξιόπιστοι. Ασε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δικτάτορας.

Επομένως, πώς είναι δυνατόν μια τέτοια χώρα, με δικτατορικό καθεστώς, να καταφέρει ένα εμβόλιο τόσο δύσκολο, τόσο σπουδαίο και τόσο ευεργετικό; Ούτε μία στο δισεκατομμύριο.

Πολλοί σκέφτονται και εκφράζονται κάπως έτσι. Και αρκετοί εξ αυτών είναι μορφωμένοι. Τόσο, επί της ουσίας, μορφωμένοι και συγκροτημένοι όσο και το IQ μπιφτεκιού.

Μια δεύτερη ενδιάμεση κατηγορία πολιτών πορεύεται με πιο ήπιες απόψεις. Με επιχειρήματα του είδους «αφού το είπε ο Πούτιν, είναι προπαγάνδα για πολιτική εκμετάλλευση».

Αλλωστε, συμπληρώνουν, μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευτεί μελέτες με επιστημονική τεκμηρίωση. Ολα γίνονται στο σκοτάδι. Αρα το Sputnik είναι αέρας προπαγανδιστικός και κοπανιστός!

Το τελικό συμπέρασμα που διαμορφώνεται στη συνείδηση των πολιτών, ειδικά του δυτικού ημισφαιρίου, είναι απλό. Οι ΗΠΑ ξέρουν.

Η Αγγλία με την Οξφόρδη ξέρει και παραξέρει. Οι Ρώσοι δεν ξέρουν πού πατάνε και πού πηγαίνουν. Επομένως, εμείς με Οξφόρδη, Κέμπριτζ, MIT και Χάρβαρντ.

Και το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, που ιδρύθηκε το 1755; Τίποτα; Μηδέν; Της πλάκας;

Και ο «Sputnik 1», ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος για την κατάκτηση του Διαστήματος, που εκτοξεύτηκε 4 Οκτωβρίου του 1957 επί προεδρίας του Νικίτα Χρουστσόφ, με αποτέλεσμα να πιάσει στον ύπνο όλους της NASA και του Λευκού Οίκου; Κι αυτό πλάκα;

Και ο άπιαστος εξοπλισμός των Σοβιετικών επί εποχής τσάρου και δικτάτορα Στάλιν, που κατάφερε να τσακίσει τη μέχρι τότε ακατάβλητη γερμανική πολεμική μηχανή του Χίτλερ;

Και ο Σβιάτοσλαβ Φιοντόροφ, ο πρώτος οφθαλμίατρος που εφηύρε μέθοδο θεραπείας της μυωπίας -αργότερα εγκαταλείφθηκε, είναι γεγονός-, και αυτός της κομμουνιστικής προπαγάνδας ήταν;

Δηλαδή αυτά έγιναν, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν από αγράμματους, ανεγκέφαλους, υποταγμένους, προσκυνημένους, αμόρφωτους και τριτοκοσμικούς καθυστερημένους.

Και όλος αυτός ο κατάλογος λαμπρών ονομάτων της ρωσικής επιστημονικής κοινότητας είναι προϊόν της KGB και του Κρεμλίνου.

Λέω τώρα εγώ. Με το φτωχό μου μυαλό. Και ποτέ, μα ποτέ δεν θα επιθυμούσα να μετακινηθώ κατά Μόσχα μεριά. Λέω, λοιπόν. Αν πράγματι υφίσταται ένα τέτοιο εμβόλιο.

Αν ο Πούτιν δεν είναι τόσο, μα τόσο επιπόλαιος και ηλίθιος ώστε στη συνέχεια από μια παταγώδη αποτυχία του Sputnik να εξευτελιστεί και να διασυρθεί παγκοσμίως.

Και αν με την κυκλοφορία και τη μαζική χορήγηση του ρωσικού εμβολίου τα αποτελέσματα αποδειχθούν άκρως ευεργετικά. Αν συμβούν όλα αυτά. Τότε γιατί κι εμείς να μην εξασφαλίσουμε το ίδιο προϊόν;

Επειδή είμαστε κολλημένοι στο άρμα το δυτικό και επομένως το αντιρωσικό. Επειδή πρέπει πάση θυσία να αγοράσουμε Pfizer και AstraZeneca. Και επειδή πρέπει να τα χώσουμε σε αυτές τις θηριώδεις πολυεθνικές. Γι’ αυτό.

Οπως έλεγε και ο θρυλικός ηγέτης και εμπνευστής του κινεζικού εκσυγχρονισμού και φιλελευθερισμού Τενγκ Σιαοπίνγκ: «Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει ποντίκια».

Μεθερμηνευόμενο στα καθ’ ημάς: «Αμερικανικό εμβόλιο Pfizer, ρωσικό εμβόλιο Sputnik, δεν έχει σημασία, αρκεί να σκοτώνει COVID-19».

Ετσι δεν είναι, παιδιά; Πρώτα η ζωή μας, το πιο πολύτιμο αγαθό του ανθρώπου, και καθόλου, μα καθόλου τα συμφέροντα του Πούτιν και των πολυεθνικών!
Κι όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρώτα η προπαγάνδα και τα λεφτά και ύστερα, πολύ πιο κάτω, ο άνθρωπος και ο πολιτισμός!