Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές η Τουρκία


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020, 15:21

Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ έθεσε το θέμα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και τις «νεο-οθωμανικές της βλέψεις».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Τουρκία «επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης» και πρόσθεσε εμφατικά ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα», ώστε «να υπερασπίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαίωματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογο του το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η γειτονική μας χώρα «αποσταθεροποιεί το σύνολο χωρών της περιοχής»

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τη θέση της Μάσχας για τη Συρία και τη Λιβύη, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές».

Λαβρόφ: «Θα είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου»

«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.

Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός».

«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου».


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020, 15:21

Πηγή: zougla.gr