ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ στη ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ, ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης είχε, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα κοινωνικής πρόνοιας,  κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, για το σοβαρό θέμα, που προέκυψε και αφορά στην περιορισμένη, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, πρόσβαση των παιδιών σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Τον τελευταίο καιρό, η κ. Μακρή έχει γίνει αποδέκτης της αγωνίας πολλών μητέρων, εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που είχαν ζητήσει να ενταχθούν, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με τίτλο:

«Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», από πόρους ΕΣΠΑ 2014-2021, προκειμένου να διασφαλίσουν στα παιδιά τους προσχολική αγωγή στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημιουργική απασχόληση στα δημοτικά ΚΔΑΠ, με κουπόνια (vouchers). Δυστυχώς, για πολλές από τις δυνητικά ωφελούμενες μητέρες, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι στρατηγική και πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, αποτελούσε η ικανοποίηση περισσοτέρων αιτημάτων, προκειμένου, μεγαλύτερος αριθμός παιδιών να απολαμβάνει τις υπηρεσίες της δημιουργικής απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό, κατά την περίοδο 2020-2021 τέθηκαν, για πρώτη φορά, σε εφαρμογή, δύο προγράμματα κουπονιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Αρχικά, το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διένειμε 150.000 vouchers αξίας 279.000.000 € σε άνεργες και εργαζόμενες μητέρες του ιδιωτικού τομέα, για εγγραφή των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Επίσης, και πάλι, για πρώτη φορά, φέτος, διασφαλίσθηκε παροχή προσχολικής αγωγής για 15.000, επιπλέον, παιδιά, που αντιστοιχούν σε  15.000 vouchers, με τη δημιουργία, με ιδίους πόρους, του λεγομένου «παραλλήλου προγράμματος» αξίας 30.000.000 €.

Τα vouchers αυτά προορίζονται για ωφελούμενες μητέρες, που εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και για τις οποίες, όμως, τα εισοδηματικά κριτήρια, είναι, φέτος αυξημένα.

Η υφυπουργός, ακόμη, διευκρίνισε, απαντώντας στις ερωτήσεις της βουλευτού, που της μετέφερε όσα και η ίδια εισέπραξε από διαμαρτυρόμενες μητέρες ότι, το πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από αμιγώς ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει εγκριθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, διαδικασίες και προϋπολογισμό και άρα δεν παρέχεται η ευχέρεια στην ελληνική κυβέρνηση αλλαγής των όρων του προγράμματος.

Κατά συνέπεια, ουδόλως, μπορεί να κατευθύνει το υπουργείο τη χρήση των vouchers είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, απλώς υποχρεούται να εξαντλήσει τα διαθέσιμα κονδύλια με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες. Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, την ανησυχία μητέρων και εργαζομένων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει συμφωνηθεί, μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», να εκταμιευθούν και να παραχωρηθούν στους Δήμους 10.000.000 € για κοινωνικούς σκοπούς και μόνο, προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, το σημαντικό αυτό κονδύλιο, θα δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να αντιμετωπίσουν ανάγκες και απαιτήσεις ανέργων και εργαζομένων μητέρων, που δεν καλύφθηκαν, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, που υπεβλήθησαν, φέτος.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί, ως εξαιρετική πρωτοβουλία, ότι, αυτή τη χρονιά, καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις (εξαντλώντας το σύνολο του προϋπολογισμού) για βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς ολοκληρωμένης φροντίδας και ΚΔΑΠ/ΜΕΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάστηκε να μπει σε εφαρμογή σύστημα μοριοδότησης για τα ΚΔΑΠ καθότι οι αιτήσεις ήταν προσαυξημένες κατά 64% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ακόμη, μία εξαιρετική πρωτοβουλία της υφυπουργού είναι και η διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος παροχής σχολικών γευμάτων, ύψους 74.000.000 €, από  αμιγώς, εθνικούς πόρους. Λόγω του κορωνοϊού,  είχε ανασταλεί η παροχή γευμάτων και αποφασίσθηκε η παράταση των συμβάσεων αυτών μέχρι 31/12/2020. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι μαθητές να σιτίζονται από την αρχή του σχολικού έτους, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

Στον Ν. Μαγνησίας, οι ωφελούμενες, από το ως άνω πρόγραμμα, σχολικές μονάδες είναι οι εξής: 1ο, 2o,3o,4o,5o,6o,8o,9o,10o και 11o Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας καθώς και 5ο, 9ο, 14ο,15ο, 17ο,18ο,19ο, 24ο και 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά, την κ. Μιχαηλίδου για τη συνεργασία, την ενημέρωση αλλά, κυρίως, για την ταχύτητα, με την οποία την δέχθηκε προκειμένου να συζητήσουν τις πτυχές αυτού του τόσου σοβαρού θέματος, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί την υφυπουργό για τη μεγάλη επιτυχία, να διασφαλίσει, σε μία περίοδο μεγάλης ύφεσης, λόγω της υγειονομικής κρίσης, την πρόσβαση στην προσχολική αγωγή αυξάνοντας τον αριθμό των παιδιών κατά 15.000.