Βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και πιθανότητα Μεσογειακού Κυκλώνα


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, 10:02

Απότομη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τα επόμενα 24ωρα με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και θυελλώδεις ανέμους σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας Μεσογειακού κυκλώνα, χωρίς όμως να μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια εάν και πότε θα εκδηλωθεί πού και σε ποιο μέγεθος έντασης.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί προς τη χώρα μας μεταφέροντας υγρές και ασταθείς αέριες μάζες. Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού από αύριο Πέμπτη, με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Επισημαίνεται ότι:

Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (που βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει αλλά ούτε και η δυναμική που θα παρουσιάσει.

Σε ορισμένα προγνωστικά μοντέλα διαφαίνεται ο σχηματισμός ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού με αρκετά έντονα φαινόμενα στη χώρα μας και κυρίως στα νότια τμήματά της.

Υπαρκτή είναι η πιθανότητα σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) με κίνηση προς τη χώρας μας, χωρίς ωστόσο ακόμα αυτό να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, 10:02

Πηγή: zougla.gr