ΑΦΟΥ ΕΓΑΦΑΝ ΦΟΛΑ από τον ΣΙΣΙ… HURRIYET: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΠΕ στην ΑΙΓΥΠΤΟ να ΟΡΙΣΟΥΝ ΑΟΖ ΑΛΛΑ ΜΠΗΚΑΝ στη ΜΕΣΗ τα ΕΜΙΡΑΤΑ»…!!!

Υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο επιδιώκει η Τουρκία παρασκηνιακά, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» η οποία αποκαλύπτει πως η Άγκυρα πρότεινε στο Κάιρο υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιας αρμοδιότητας κατά την οποία η Αίγυπτος θα κερδίσει μια θαλάσσια περιοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από την Κύπρο.

 Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το μήνυμα που έστειλε η Άγκυρα στην Αίγυπτο είναι πως το συμφέρον της είναι να κινηθεί με την Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να εμποδίσουν μια τέτοια συμφωνία διασφαλίζοντας ροή χρημάτων στην Αίγυπτο.
Άλλωστε στη συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «δεν είναι ότι δεν υπάρχουν επαφές με την Αίγυπτο. »
Σε επίπεδο μυστικής διπλωματίας υπάρχουν επαφές. »Τους είπαμε ότι μπορούμε να υπογράψουμε με την Αίγυπτο μια συμφωνία όπως εκείνη που υπογράψαμε με τη Λιβύη».
 Το TRIBUNE επισημαίνει ότι δεν αποτελούν «είδηση» οι ισχυρισμοί της «Hürriyet». Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει προτείνει στην Αίγυπτο μια τέτοια διευθέτηση.
 Η μόνη «είδηση» ίσως είναι ότι τα Αραβικά Εμιράτα και σε αυτή την περίπτωση «δέρνουν» την Τουρκία.
  Τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις:
 Οι Τούρκοι δεν είναι η πρώτη φορά που διαδίδουν ότι συνομιλούν με την Αίγυπτο «μυστικά» για ορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ.
 Το έχουν πει επανειλημμένα δημόσια, μέχρι και χάρτες στο Twitter έχουν αναρτήσει.
Επιδιώκουν επίσης να διαρρήξουν τη συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου. Στις 12 Αυγούστου 2020 το Middle East Eye έγραψε, όπως αναμετέδωσε το Army Voice:
«Σε off the record ενημέρωση που έκανε “σε δημοσιογράφους, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας”, εξήγησε ότι, μετά την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτικής συμφωνίας, το Κάϊρο ήλθε σε επαφή με την Άγκυρα για εξηγήσεις.
Οι “Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Τουρκία, λέγοντας ότι, στην περίπτωση της μερικής οριοθέτησης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, σεβάστηκαν τα θέματα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας”, ανέφερε. »
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίηση της Άγκυρας για τις διευκρινίσεις που έδωσε η αιγυπτιακή πλευρά, λέγοντας ότι “η τουρκική κυβέρνηση ήταν ικανοποιημένη από το μήνυμα της Αιγύπτου”. »
Από τη μεριά του, ο συντάκτης του δημοσιεύματος παρατηρεί ότι πράγματι “υπάρχουν ενδείξεις πως η Τουρκία δεν ανησυχεί άμεσα για το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς αντικατοπτρίζει την αιγυπτιακή καλή θέληση προς την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας” (!). »
Όσον αφορά τον “ανώνυμο Τούρκο αξιωματούχο”, αυτός φέρεται να λέγει ότι “οι περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις σε κάθε χώρα”.
»Δεν διευκρινίζεται, πάντως, εάν το “θέμα” στο οποίο αναφέρεται, αφορά την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία ή ενδεχόμενες συνομιλίες της τουρκικής με την αιγυπτιακή πλευρά με αντικείμενο την ΑΟΖ που, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, φτάνει έως τις θαλάσσιες περιοχές της Αιγύπτου».