ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ το ΓΛΕΝΤΙ! ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΚΥΠΡΟΥ – Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ και τα ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ που ΟΦΕΙΛΕΙ να ΔΕΧΤΕΙ η ΑΓΚΥΡΑ

Η συμφωνία με την Αίγυπτο για τμηματική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ήρθε σε μία περίοδο αυξημένης έντασης από πλευράς της Τουρκίας, δρομολογεί, ωστόσο εξελίξεις που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες φέρνουν την Ελληνική διπλωματία σε ενεργητικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, το δόγμα των ζητημάτων που χρονίζουν για να μην διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία φαίνεται να ανήκει για τα καλά στο παρελθόν.

Η αίσθηση που επικρατούσε την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ήταν πως ο επόμενος σταθμός του υπουργού Εξωτερικών θα ήταν η Κύπρος. Όπερ και εγένετο.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας, βρέθηκε στη Λευκωσία όπου Κύπρος και Ελλάδα συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα και το τι συγκεκριμένα επιδιώκουν ενόψει και της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο σε λίγες μέρες.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε στις δηλώσεις του πως «η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ» και πρέπει κατά συνέπεια να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της.

Τόνισε πως «παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων», τασσόμενος υπέρ ενός διάλογου υπό τους κανόνες και το κράτος του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αυτονόητων σχέσεων καλής γειτονίας.

Ωστόσο, αυτό που συζητήθηκε επίσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι και το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Μία τέτοια κίνηση θα έθετε την Άγκυρα προ τετελεσμένων καθώς θα καλούνταν να σεβαστεί μία συμφωνία μεταξύ δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο.

«Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από την συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, είναι ότι η Τουρκία, παρά τις φωνασκίες της, την σεβάστηκε πλήρως.

Γι αυτό και κήρυξε την παράνομη NAVTEX της στην περιοχή που δεν οριοθετήσαμε», τονίζει παράγοντας του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί.

Έτσι, όπως αποκαλύπτουν κυπριακά ΜΜΕ, στην άτυπη σύνοδο της Γερμανίας θα προσκληθούν και χώρες με τις οποίες η Κύπρος δεν οριοθέτησε ΑΟΖ.

Μέσα σε αυτές θα είναι και η Ελλάδα και έτσι, σε ένα πλαίσιο ευρύτερου διαλόγου, Αθήνα και Λευκωσία, πιθανότατα θα οριστικοποιήσουν κάτι που συζητείται εδώ και καιρό.

Η ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, δεν είναι οι προθέσεις Ελλάδας και Κύπρου, άλλωστε αυτές είναι εκπεφρασμένες εδώ και καιρό.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι από την μία, η αντιμετώπιση των διεθνών εξελίξεων από το Ελληνικό ΥΠΕΞ και φυσικά το τάιμινγκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανειλημμένα έχει δηλώσει πως ζούμε ιστορικές στιγμές και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκομίσει οφέλη από εκεί που δεν δικαιούται, βλέποντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Απέναντι στις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, εμείς επιλέγουμε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και βάσει αυτού πορευόμαστε.

Έχουμε τους συμμάχους μας μαζί, στέλνουμε τα μηνύματά μας προς πάσα κατεύθυνση και υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία», τονίζει  ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει πως «είμαστε κοντά στο να υπογραφεί η συμφωνία με την Κύπρο για οριοθέτηση ΑΟΖ και πιθανόν να έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

Την ίδια ώρα, το διπλωματικό πόκερ είναι σκληρό, αφότου για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο να έχει γνώση της κατάστασης η Αίγυπτος, κάτι που προκύπτει από το κεφάλαιο ε’ του πρώτου της συμφωνίας με το Κάιρο.

Γράφει χαρακτηριστικά η συμφωνία:

«ε) Μη θιγομένης της διάταξης του Αρθρου 1 (δ), εάν οποιοδήποτε από τα δύο Μέρη διεξάγει διαπραγματεύσεις με σκοπό την οριοθέτηση της Αποκλειστικής του Οικονομικής Ζώνης με άλλο Κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό, προτού καταλήξει σε τελική συμφωνία με τρίτο κράτος, θα ενημερώσει και θα διαβουλευθεί με το άλλο Μέρος».

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιδείξουν τόλμη ή θα κιοτέψουν φοβούμενοι αντιδράσεις (ένοπλες) από τον Ερντογάν;