ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΚΟΣ… «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΜΕΡΙΚΗ»

Από ότι φαίνεται, μία ακόμα κρίση στο Αιγαίο και μία ακόμα απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο για να προκαλέσει σύρραξη βαδίζει προς την ανεπιτυχή για την Τουρκία λήξη της. Κατά την Bild, λοιπόν, η Μέρκελ απεσόβησε τον πόλεμο και παίρνει όλη την δόξα, με ένα τηλεφώνημα που έκανε στον Ερντογάν…Αδυνατώ να τα πιστέψω αυτά. Η Μέρκελ, που έχει χεσμένη την Ελλάδα και την ΕΕ και γλείφει τους Τούρκους για να μην χάσει την αγορά των 80.000.000 και να πουλάει τα πλυντήρια, τα αυτοκίνητα και ότι άλλο φτιάχνουν τα εργοστάσια της, είπε στον φανατισμένο Ερντογάν, τον Χίτλερ της Μεσογείου, να κάτσει ήσυχα και εκείνος την άκουσε…

Αυτό που είδα εγώ, είναι μία Αμερική που έσπευσε με μία πανίσχυρη ναυτική μονάδα (αεροπλανοφόρο και 12 πλοία) να έρθει αμέσως στην περιοχή και να ανακοινώσει κοινά γυμνάσια με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Τουρκικό βάρβαρο βρωμόσκυλο να βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια και να πάρει δρόμο.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και δοξαστικές δημοσιεύσεις, αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, διέθεσε πάλι την στρατιωτική ισχύ της στο πλευρό μας.

Και αισθάνομαι την ανάγκη για μία ακόμα φορά να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην ηγέτιδα της Δύσης που απέτρεψε με την ισχύ της μία πιθανώς καταστροφική για την Ελλάδα αναμέτρηση.

Ευχαριστώ, Αμερική, από την καρδιά μου…

«Καταστροφική για την Ελλάδα αναμέτρηση…» Ας το εξηγήσω αυτό:

Κατά γενική παραδοχή, η Τουρκία να έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση διότι ξόδευε αφειδώς. Ένα μεγάλο μέρος των εξόδων, όμως, επένδυσε στην σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής της δυνάμεως, την οποία εξόπλισε για επιθετικό και όχι απλώς αμυντικό δόγμα.

Αγόρασε πλοία, αεροπλάνα, υπερσύγχρονα συστήματα εξοπλισμού, άνοιξε στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, την Σομαλία, την Λιβύη και συνεχώς αυξάνει την ισχύ της.

Συγχρόνως, έχει συστηματικά καλλιεργήσει την ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας», κάνοντας τον κόσμο της σταδιακά να πιστέψει ότι το μισό Αιγαίο τους ανήκει και πρέπει να το πάρουν.

Σε αυτό, δε, την βοήθησε συστηματικά η Ελλάδα:

Επί χρόνια αφήνει τα αεροπλάνα της να μπαίνουν στην εναέριο χώρο μας και να προκαλούν ασύστολα χωρίς να δίνει την απαιτούμενη απάντηση, παρά μόνο κάτι χαλαρές και γελοίες διαμαρτυρίες του υπουργείου εξωτερικών στην Άγκυρα.

Με άλλα λόγια τους άφησε να αποθρασυνθούν. Φανταστείτε τι θα έκανε το Ισραήλ εάν Συριακά ή Αιγυπτιακά αεροπλάνα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο του…

Και, εδώ είναι ο μεγάλος κίνδυνος: Πέρα από τα μεγάλα νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου, το Καστελλόριζο είναι ιδιαίτερο αγκάθι για τους Τούρκους:

Εξ αιτίας του και μόνο η Ελληνική ΑΟΖ επεκτείνεται πάρα πολύ και κυριαρχεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ και πνίγοντας την Τουρκική.

Αν αυτό το νησί γίνει Τουρκικό, η Ελληνική ΑΟΖ περιορίζεται τρομερά, η Τουρκική επεκτείνεται μέχρι αυτήν της Λιβύης και οι Τούρκοι παίρνουν τα δικαιώματα της πιθανώς πλούσιας σε φυσικό αέριο Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Και είμαι σίγουρος ότι θα το προσπαθήσουν αυτό. Τους συμφέρει να το προσπαθήσουν αυτό τώρα, που καταχρέωσαν την χώρα τους για να την κάνουν στρατιωτική υπερδύναμη.

Δεν θα αφήσουν να πάει χαμένη η επένδυση τους στην στρατιωτική ισχύ και υπεροπλία.

Στο μεταξύ, τι έκανε στρατιωτικά η Ελλάδα; Απλά, αποδυναμώθηκε.

Η στρατιωτική επιστήμη έχει υπολογίσει ότι, για να έχουμε την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ, πρέπει η ισορροπία των εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας να διατηρείται στο 7 προς 10.

Το δόγμα αυτό ακολουθήθηκε για δεκαετίες και τηρήθηκε πιστά.

Μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση, αποτέλεσμα της πολιτικής ρεμούλας και ασυδοσίας, όπου η ηγεσία αποφάσισε να εγκαταλείψει την ισορροπία του 7 προς 10 για να πληρώσει τις πομπές των πολιτικών και του λαού της χώρας. Και δεν είναι μόνο οικονομικό το αίτιο:

Η πολιτική αλητεία αφηνίασε με τον λουφέ των εξοπλισμών και το κύριο κριτήριο της επιλογής όπλων έγινε η μίζα και όχι η αποτελεσματικότητα τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο υπουργοί άμυνας βρέθηκαν στην φυλακή (δυστυχώς, δεν τους έστειλαν στο απόσπασμα για προδοσία όπως θα έπρεπε, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει).

Συγχρόνως, οι πολιτικοί απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του στρατού και προήγαγαν στις επιτελικές θέσεις τους οσφυοκάμπτες ενώ κυνήγησαν συστηματικά τα λιοντάρια…

Με όλα αυτά, η ισορροπία του 7 προς 10 απλά ανετράπη πολύ εις βάρος μας, η Τουρκία ξέφυγε εμπρός και, με την εθνικιστική ισλαμική ηγεσία της, σίγουρα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την στρατιωτική υπεροχή της για να κερδίσει κάτι, μια και θυσίασε την εθνική οικονομία της για αυτό.

Για εμένα, η Ελλάδα και ο λαός της έχει κάνει εγκληματικά λάθη με αυτούς που ψήφιζε και ψηφίζει, με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει τελείως την αμυντική και αποτρεπτική ισχύ της. Έχει επιτελεστεί εθνική προδοσία σε αυτό το θέμα και μένει ατιμώρητη.

Τα λάθη του Ελληνικού λαού όμως εκτείνονται πολύ πέρα από την μείωση των εξοπλισμών και την ανατροπή της ισορροπίας του 7 προς 10: Οι πολιτικοί έτρωσαν το φρόνημα του Ελληνικού λαού.

Όταν υπάρχουν πολιτικοί που βγαίνουν και λένε δημόσια «…και τι έγινε αν χάσουμε μερικά νησιά…» (βουλευτής Ζουράρις ο ανώμαλος) ή ότι η απαίτηση μας για απλή εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου είναι «μαξιμαλιστική» (Ροζάκης, τέως υφυπουργός εξωτερικών) και πολλά άλλα τέτοια, και αυτοί οι άνθρωποι δεν παραπέμπονται για εσχάτη προδοσία, ο Ελληνικός λαός δέχεται μία δυνατή ένεση ραγιαδισμού και υποκύπτει στην μοίρα που άλλοι του σχεδιάζουν, για να μην χάσουν την μεγάλη αγορά των 80.000.000 καταναλωτών της Τουρκίας μαζί με τα φτηνά εργατικά χέρια τους…

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να σφίξουμε για άλλη μία φορά πολύ την ζώνη μας και να επιδοθούμε σε έναν αγώνα γρήγορου και αποτελεσματικού επανεξοπλισμού της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να αποκτήσουμε αυτή του Ισραήλ.

Παρά την αντεθνική ρεμούλα που έχει εξαπλωθεί στο 1/5 του πληθυσμού μας (ψηφοφόροι των «αριστερών» του αφεδρώνος και άλλοι ανερμάτιστοι) η Ελλάδα έχει αποφασιστικούς μαχητές με μεγάλα αποθέματα δυνάμεως και εθνικής υπερηφάνειας που αναπληρώνουν κατά πολύ την έλλειψη εξοπλιστικής ισχύος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Φλώρος, που με λιτές αλλά πολύ αποφασιστικές δηλώσεις κρατάει ψηλά το φρόνημα των Ελλήνων βασίζοντας την ισχύ τους στην πολεμική τους αρετή και όχι σε δήθεν επεμβάσεις φιλότουρκων μανταμιδίων τύπου Μέρκελ.

Πρέπει να καλλιεργηθεί η ιδέα της μαχητικότητας και ισχύος στον Ελληνικό λαό ταυτόχρονα με τον γρήγορο και αποτελεσματικό επανεξοπλισμό του.

Πρέπει να στοχεύσουμε το επίπεδο του Ισραήλ, να φτάσουμε στο σημείο που όταν παραβιάζει Τουρκικό αεροπλάνο τον εναέριο χώρο μας απλά καταρρίπτεται, που όταν βγαίνει το πλωτό γεωτρύπανο τους στη ΑΟΖ μας απλά τορπιλίζεται (υπενθυμίζω εδώ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, είπε το «βυθίσατε το Χόρα» βασισμένος στην στρατιωτική ισχύ που κληρονόμησε από την κατά τα άλλα επάρατη δικτατορία και οι Τούρκοι τα μαζέψανε τότε και φύγανε).

Οι Ρωμαίοι έλεγαν: Si vis pacem, para bellum (αν θέλεις ειρήνη, να είσαι έτοιμος γιά πόλεμο). Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει, «Δεν πρέπει να γυρνάς την πλάτη σου σε έναν επαπειλούμενο κίνδυνο και να προσπαθείς να ξεφύγεις απ’ αυτόν.

Αν το κάνεις, θα διπλασιάσεις τον κίνδυνο. Αλλά αν τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, θα τον μειώσεις στο μισό. Ποτέ μην τρέχεις να γλιτώσεις από αυτόν, Ποτέ!». Εμείς κάναμε το ακριβώς αντίθετο.

Γυρίσαμε την πλάτη μας και προσπαθήσαμε είτε με τακτικισμούς είτε με ευφραντικές φαντασιώσεις περί «εσωτερικής κατανάλωσης» να «αποφύγουμε» τον κίνδυνο.

Είναι επικίνδυνες γελοιότητες αυτά. Όταν γίνουμε Ισραήλ, τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι (αλλά ΠΟΤΕ εφησυχασμένοι) για την Πατρίδα που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας…

Νίκος Ντόκος
Ανώτερος Ιπτάμενος
Αξιωματικός της ΑΣ ε.α.