ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ στον ΠΡΟΕΔΡΟ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΛΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΟΥΛΑ

Κύριε πρόεδρε,

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) συνεδρίασε, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, σε πλήρη σύνθεση, με συμμετοχή και των έντεκα μελών του, και συζήτησε επί της επιστολής σας (με αριθμό πρωτοκόλλου  000998/29-6-2020),που αποστείλατε προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Ι.Σ.Μ. την Παρασκευή  26η Ιουνίου 2020.

Μετά από αναλυτική συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα να σας αποσταλεί η εξής επιστολή-απάντηση στην επιστολή σας:

  1. Ο Ι.Σ.Μ. είναι αντίθετος στη δημιουργία εργοστασίου RDF-SRF από τον Δήμο Βόλου, με απόφασή του που ελήφθη στο Δ.Σ. του Συλλόγου την 6η Μαρτίου 2018 και σας γνωστοποιήθηκε διά του προέδρου του  στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2018, στην οποία προεδρεύατε, με την παρουσία πλήθους συμπολιτών μας. Η συζήτηση εκείνη πραγματοποιήθηκε και με αφορμή την τότε γνωστοποίηση από τον Δήμο Βόλου της προμελέτης για την κατασκευή αυτού του εργοστασίου. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε πρόσφατα, στο Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. την 18η Μαΐου 2020, με αφορμή την έκδοση από το Τ.Ε.Ε Μαγνησίας γνωμοδότησης επί της Μ.Π.Ε. για τη μελέτη, πλέον, κατασκευής εργοστασίου παραγωγής RDF-SRF από τον Δήμο Βόλου στην περιοχή Κάκαβος. Η άποψη του Ι.Σ.Μ. εξακολουθεί να είναι αρνητική για την κατασκευή αυτού του εργοστασίου και συμφωνεί με την άποψη του Τ.Ε.Ε Μαγνησίας, που προτείνει κατασκευή διαφορετικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, και συγκεκριμένα Μονάδας που θα παράγει βιοαέριο, ως περισσότερο φιλικής και με λιγότερη επιβάρυνση προς το Περιβάλλον.
  2. Ο Ι.Σ.Μ. με ανακοίνωσή του, με αριθμό πρωτοκόλλου 935/11-7-2016 και τίτλο «Ανακοίνωση για την ύδρευση Πορταριάς», που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, είχε εκφράσει την άποψή του για το θέμα της χλωρίωσης των δικτύων ύδρευσης με αφορμή σχετικό θέμα που ετέθη στη δημόσια συζήτηση τότε, για την περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η περιοχή των Σταγιατών. Η πάγια άποψη του Ι.Σ.Μ., σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία, καταγράφεται σε απόσπασμα εκείνης της ανακοίνωσης ως εξής: «Ο μόνος μέχρι τώρα αποδεκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Επιστήμη τρόπος προφύλαξης από μικροβιακά φορτία των υδάτων της ύδρευσης είναι αυτός της ελεγχόμενης χλωρίωσης με ειδικές συσκευές και με ευθύνη των κατά τόπους Δήμων». Εννοείται ότι ο κάθε Δήμος έχει την ευθύνη και υποχρέωση να καθαρίζει συχνά τις δεξαμενές ύδρευσης και να διορθώνει, συντηρεί και αντικαθιστά τους σωλήνες ύδρευσης σε περίπτωση βλαβών Αυτή η άποψη του Ι.Σ.Μ. δεν έχει τροποποιηθεί και εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό επίσης αποδεικνύει τη σταθερότητα των απόψεων του Ι.Σ.Μ σε θέματα Δημόσιας Υγείας, ως οφείλει να πράττει εκ του θεσμικού του ρόλου.

Κύριε Μουλά.

Μετά από αυτές τις απαντήσεις, θα σας προτείναμε , ως ενεργό μέλος του Ι.Σ.Μ. που είστε και προκειμένου να είστε κατατοπισμένος σε σχέση με τις δράσεις και τις απόψεις του Συλλόγου μας,  να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις μας, να διαβάζετε με προσοχή τις ανακοινώσεις μας, να συμμετέχετε στις εκλογές μας, να είστε ενημερωμένος για τις δραστηριότητες και τις απόψεις του Συλλόγου μας, όπως οφείλει να πράττει κάθε μέλος του Ι.Σ.Μ.  που εκ του νόμου εκπροσωπείται επιστημονικά και επαγγελματικά από τον Ι.Σ.Μ..

Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη την προσωπική επίθεση στην οποία προβήκατε εναντίον του προέδρου του Ι.Σ.Μ. κ. Ευθύμιου Τσάμη (σε αυτό το σημείο μειοψήφησε το ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. Ηλίας Μακρής).

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Τσάμης Ευθύμιος       Σάλτης Θεόφιλος